Sony Ericsson Z610i: uvidíte, co jste ještě neviděli (test)

Zrcadlové véčko Z610i má magické kouzlo vrchního křidla a neviditelný vnější displej. Podporuje 3G sítě, pracuje se dvěma megapixely a jeho klávesnice patří mezi nejluxusnější psací nástroje. Nechybí paměťové karty. Dost řečí, Sony Ericsson má další povedený kus v portfoliu.

Dvě mega, kterých je kolem spousta

Když jsme se teď dívali na práci druhé kamery, pojďme si představit tu hlavní. Její maximální rozlišení je 1 632 × 1 224 pixelů, tedy říkáme 2 Mpx. Dají se použít ještě další dvě rozlišení, 1 Mpx či VGA. Možnost nastavení kvality snímků je dvojí. Fotoaparát nabízí kromě klasického ještě panoramatické a shlukové snímání, je možné vkládat rámečky. V nabídce je noční režim či samospoušť a vyvážení bílé, pohybem hlavní klávesy doleva a doprava se reguluje kompenzace expozice.


Prostředí fotoaparátu • možnosti nastavení • vyfocený snímek • možnosti jeho úprav

Snímání se realizuje v klasickém režimu na výšku, zároveň není na boku přístroje žádné tlačítko, které by sloužilo pro ovládání spouště závěrky (softwarové). Fotí se potvrzovacím středem, takže bez namáčknutí – fotoaparát nemá automatické zaostřování. Jakmile pořídíte snímek, můžete jej okamžitě odeslat do blogu; Sony Ericsson ve spolupráci s portálem Blogger připravil ojedinělou službu – můžete vytvářet blog prostřednictvím mobilního telefonu.

K vybranému obrázku dopíšete nadpis a nějaký průvodní text a za pár vteřin bude vše vystaveno na internetu. Při prvním odeslání fotografie do blogu bude tento blog automaticky založen. SMS zprávou vám následně přijdou přihlašovací údaje, abyste si mohli svůj blog prostřednictvím počítače nakonfigurovat. Samozřejmě můžete z počítače také přispívat. Všechno je jednoduché a přehledné, ovšem internetové stránky služby jsou bohužel jen v angličtině.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Standardní snímek a tři barevné efekty

Zpátky k nabídce fotoaparátu. Je orientována rovněž na výšku a už nějaký čas si Sony Ericsson drží její strukturu. To přispívá k dobré orientaci původních uživatelů starších modelů. Celou tu dobu ovšem nevyřešil výrobce jeden neduh: když změníte nastavení v libovolné části nabídky, celé menu se automaticky zavře. Raději bych jej zavíral ručně, když už měním nastavení snímání, je to většinou záležitost více položek, a tak musím do nabídky vstupovat zas a znova.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky v plném rozlišení (klikněte na náhled)

Výsledné fotografie se dají na žebříčku kvality mezi fotomobily jen těžko zařadit. Nejsou špatné, ovšem rozhodně známe lepší. Při dobrém světle se ukáže přílišná saturace barev, takže působí pro oko sice lahodně, ovšem ne už tak přirozeně. Jakmile se ale dostanete do ne zcela ideálních podmínek světla, přihlásí se o slovo vyšší citlivost snímače a vystoupí nepříjemný šum. Se vzdáleností razantně ubývají detaily.

Fotoaparát nemá makrokrežim, takže všechno, co se ocitne v blízkosti osmdesáti a méně centimetrů od čočky bude rozostřené. Dvojnásobný digitální zoom tvoří pouze výřezy, takže je použitelný jen v nejnižším rozlišení. Video snad ani nestojí za zmínku, je vhodné jen do multimediálních zpráv. Co jiného byste dělali s QCIF (176 × 144) rozlišením? Když videozáznam pořizujete, můžete si nechat automaticky omezit jeho délku telefonem tak, abyste měli jistotu, že bude pasovat do MMS zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Text dopadl mizerně

Přehledný správce

Správce souborů v Sony Ericssonu Z610i patří mezi nejlepší svého druhu, tedy mezi mobilními telefony bez operačního systému. Dovolí soubory označovat (jednotlivě i více najednou), kopírovat je, přesouvat, vytvářet a mazat adresáře podle přání uživatele. V základním stavu se dělí na tři záložky – jedna je pro soubory v paměti telefonu, druhá pro ty na paměťové kartě a třetí slučuje všechny dohromady.


Tři záložky správce souborů

Pomocí správce jsem se pokusil dopátrat velikosti interní paměti Z610i, výrobce o tomto čísle nikde nemluví. Napočítal jsem celkovou kapacitu 20 MB.

 
Výběr zobrazení jednotlivých složek souborů

Práce s obrázky je velmi intuitivní. Je možné je spravovat jako strohý výpis či seznam s náhledy. V obojím je vidět název souboru, u zobrazení s náhledy i datum pořízení. Anebo si je necháte zobrazit jako mřížku 2 × 2 či 3 × 3 obrázky. Pak se ovšem názvy souborů ztratí. Stejným způsobem se pracuje i s videi. Při náhledu obrázku si jej můžete nechat přiblížit až dvaatřicetkrát.


Ve čtvrté kapitole: adresář, zprávy, organizace času, data

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K610i, Sony Ericsson Z610i, Strohý výpis, Test, Okrasa, Son, Kompletní adresa, Eri, Vyfocený snímek, Masivní kloub, Pravý multitasking, Holka, Malý přenos, Podporovaná funkce, Dobrý kontrast, Chybějící infraport