Sony Ericsson Z610i: uvidíte, co jste ještě neviděli (test)

Zrcadlové véčko Z610i má magické kouzlo vrchního křidla a neviditelný vnější displej. Podporuje 3G sítě, pracuje se dvěma megapixely a jeho klávesnice patří mezi nejluxusnější psací nástroje. Nechybí paměťové karty. Dost řečí, Sony Ericsson má další povedený kus v portfoliu.

Božská klávesnice

Nemůžu skrývat nadšení. Na tak dobré klávesnici, jakou má Sony Ericsson Z610i jsem už dlouhou dobu nepsal. Véčkové konstrukce tradičně skýtají přehršel místa pro jednotlivá tlačítka. Když se k tomu přidá pěkný vzhled a bezvadná odezva spolu s dobře vymyšleným rozmístěním, není co řešit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je extrémně pohodlná • hlavní vypínač je netradičně dole

Jednotlivé číselné klávesy jsou velké, mají nízký zdvih a prst po nich rychle klouže z jednoho na druhé. Funkční klávesy jsou lesklé, takže splní jasné optické rozlišení. Hlavní čtyřsměrná klávesa má potvrzovací střed a pracuje se s ní zcela pohodlně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem a funkční tlačítka

Pod ní vidím tři tlačítka s pevnou volbou. Zleva spuštění webového prohlížeče, aktivace fotoaparátu a vyvolání Vlastního menu. Tato tři tlačítka nezavazí a přitom jsou rychle k nahmátnutí. Podsvícení klávesnice je bílé a při každém rozevření véčka nebo aktivaci po stisknutí libovolné klávesy se rozjasňuje směrem od displeje dolů. Pěkné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice

Ve Vlastních zkratkách si můžete přidat do seznamu všechny důležité položky nabídky, ke kterým si přejete mít rychlý přístup. Nové události shromažďují přijaté nepřečtené zprávy, zmeškané hovory a upozornění na události v kalendáři. Předposledním „ouškem“ jsou Záložky s oblíbenými webovými adresami. Výborná je záložka Spuštěné aplikace. V ní můžete spravovat všechny běžící javové programy, současně mohou na pozadí pracovat klidně tři čtyři. Jde o pravý multitasking, který je u běžných mobilních telefonů bez operačního systému skutečnou raritou.

Displej je nepatrně větší něž v případě modelu K750i, diagonálně naměřím 4,9 centimetru. Bohužel zůstal výrobce u dnes už základního rozlišení 176 × 220 obrazových bodů při 262 tisících barev. Zobrazovač má výbornou svítivost a dobrý kontrast. Černá plocha pod zvětšeným sklíčkem displeje opticky zobrazovací plochu trochu zvětšuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plocha displeje • rozlišení není z nejvyšších, ale zobrazení je pěkné

Vidíte se rádi?

Hlavní nabídka ničím nepřekvapí. Je to typický Sony Ericsson poslední doby. Ikonky jsou skvěle vykreslené, téměř na každém rohu v menu je nějaká animace. Přesto je telefon bezvadně rychlý, ani jednou jsem při testování neměl pocit, že na některou z akcí čekám neúměrně dlouho.

 

Tři vestavěná barevná schémata s animovanými tapetami

V pohotovostním stavu je levá funkční klávesa přiřazena informacím o hovorech a pravá slouží pro vstup do nabídky. Tlačítka se sluchátky zavrhl Sony Ericsson už dávno, hovory se ovládají klávesami pod displejem. Všem čtyřem směrům hlavní klávesy je možné přiřadit vybranou funkci rychlé nabídky. Přiřazení funkčních kláves není možné měnit. Je však užitečné nechat si zobrazit velké hodiny přes téměř polovinu displeje.


Pět záložek nastavení telefonu

Protože byla řeč o displeji a nad jeho horní hranou se nachází druhá kamerka pro videohovory, vzpomenu volání s obrazem, resp. jeho možnosti už na tomto místě. Po výběru jména můžete zvolit, zda provedete klasický či videohovor. Ve druhém případě je v levém dolním rohu místo pro obraz z přední kamery, která má VGA rozlišení (640 × 480). Uvidíte se v něm vy. Zbytek plochy je určen primárně pro obraz volaného. Kdo je egoista, obrazy si prohodí.

Klepněte pro větší obrázek
VGA kamerka pro videohovory

Během hovoru můžete obraz dvojnásobně přiblížit (jedním krokem), nově však nelze upravovat expozici. Přední kameru je možné i úplně vypnout a neztratíte se ani v šeru – zvládá noční režim. Když budete chtít přátelům na druhém konci linky ukázat nějaký předmět nebo prostředí, můžete během telefonátu přepnout na hlavní fotoaparát.


Prostředí videohovoru


Ve třetí kapitole: fotoaparát, ukázkové snímky, správce souborů

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K610i, Sony Ericsson Z610i, Podporovaná funkce, Test, Holka, Okrasa, Malý přenos, Pravý multitasking, Kompletní adresa, Dobrý kontrast, Strohý výpis, Masivní kloub, Son, Vyfocený snímek, Chybějící infraport, Eri