Sony Ericsson zavádí nový systém číslování mobilů

Vyznat se v nových modelech bude jednodušší. Podle čísla značení poznáte typ konstrukce a dokonce odhadnete cenu.

Možná jste si všimli, že po představení nových telefonů Sony Ericsson na kongresu v Barceloně se pomalu začíná vytrácet písmeno „i“ v názvu. Z čerstvých modelů už jej nemají například Cyber-shoty C702, C902 a nová kategorie symbianových UIQ smartphonů G700 a G900. I sám výrobce íčka na některých svých materiálech v poslední době už vynechával a nyní je odbourá úplně. Je to logické, neboť malé písmeno v názvu už dávno neplní svou identifikační funkci, kterou dříve mělo jako označení pro sítě určité oblasti. Dnes už je naprostá většina telefonů použitelná na třech nebo čtyřech frekvencích GSM a pokud ne, model je pak speciálně určen jen pro jeden region. Pokud byste se náhodou s malými písmenky za názvem ještě setkali, vězte že „i“ znamená Evropu, „a“ je pro Ameriku a „c“ značí východoasijské sítě.

Další zajímavostí v novém značení je skutečnost, že modely už dávno nemají tříčíslí s nulou na konci, setkáme se například s typem Z555(i) nebo s už zmíněnými novinkami C702, C902, jejichž značení opět přesně zapadá do nového systému. Ten si zachoval stavbu na kombinaci jednoho písmene a tří číslic. Písmena (alespoň prozatím) mají v názvosloví každé svůj význam, číslice potom upřesňují zařazení v modelové řadě. Přehledně to znázorňuje následující schéma.

Klepněte pro větší obrázek

Písmeno na začátku reprezentuje modelovou sérii, ve většině případů se daří zachovat logiku názvu: C – Cybershot, W – Walkman, S – Snapshot, G – web (W už je obsazeno Walkmany), R – Radio, X – Xperia (tato kategorie z názvosloví poněkud vybočuje, stejně jako sám telefon). Vypadá to tedy, že se prozatím loučíme s řadami K, Z, M, P i legendárním T, které kdysi odstartovalo spojení Sony s Ericssonem v podobě T68i.

První číslice značí „váhovou kategorii“ mobilu. Nejvyšší modely jsou označeny 9 nebo 8, s klesajícími číslicemi klesá i jejich vybavenost a tedy i cena. Naprosté lowendy proto hledejte v řadách 100 nebo 200. Druhá číslice v pořadí pouze upřesňuje pořadí modelu, na první pohled tak bude jasné, který telefon je nástupce a který předchůdce. Nově založená řada G dokazuje svými modely G700 a G900, že obsazování prostřední číselné pozice bude chronologické od nuly.

Poslední číselná pozice nakonec napoví, s telefonem jaké konstrukce máme tu čest. Nejsympatičtější 0, dále 1 a 2 připadají klasické konstrukci, pro vysouvací typ jsou určeny 3 a 5, na véčka si výrobce vyhradil 6, 7, 8 a poslední devítka zbývá pro atypické konstrukce. Možná vám v tomto výčtu schází číslice 4. Tu výrobce (zejména kvůli své japonské frakci) nepoužívá do značení vůbec, neboť pro Japonce je čtyřka něco jako pro nás třináctka, tedy nešťastné číslo. Proto se všemožně vyhýbají jejímu použití, ať už jako samotného čísla nebo jako znaku tvořícího další číslovky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Cyber-shot C902 i webové mobily G700 a G900 do nového systému číslování zapadají, což si můžete znak po znaku ověřit podle výše uvedené kuchařky

Už dříve se Sony Ericsson pokoušel dostat do svého značení ucelenější systém, vždy ale tyto snahy narážely na překážky v podobě docházejících číselných řad (hlavně kvůli zachování 0 na konci), prolínání různých funkčních charakteristik a hlavně nejasnosti ve značení konstrukce. Nový systém by mohl pomoct jak zákazníkům v orientaci mezi spoustou typů, tak také nám redaktorům, kteří máme občas problémy si pod určitým číselným označením vybavit ten správný konkrétní model.

Diskuze (14) Další článek: Za čtvrt století zaplavily mobily polovinu světové populace

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Nová kategorie, Malé písmeno, Číslo, Mobil, Nov, MOBI, Třináctka, Systém, System, Eri, Devítka, Nešťastné číslo, Nový systém, Čerstvý model, Son