Sony má Assistanta ve sluchátkách. Až ho Google naučí česky, bude to skvělá hračka!

Sluchátka Sony s aktivním potlačením okolního hluku už delší dobu mají nezastupitelné místo v mé osobní gadgetové flotile a do letadla nebo vlaku už bych nevlezl bez nich. Mám starší model MDR-1000X, takže když se ze Sony ozvali s nabídkou otestovat o dvě generace novější model Sony WH-1000XM3, neváhal jsem ani sekundu.

Evoluce proběhla v několika oblastech. Sluchátka mají USB-C konektor, což se bude líbit těm, kdo už i s telefonem přešli z pomalu stárnoucího microUSB. Náušníky jsou měkčí, pohodlnější, ještě lépe izolují od okolí. Sony tvrdí, že nový procesor pro odstranění okolního je čtyřikrát výkonnější. Nemám cvičené uši jako kolegové z AVmanie, ale tenhle rozdíl slyším a je opravdu znatelný. S novým analogovým zesilovačem se zlepšila i kvalita zvukového výstupu, projev je plnější, dynamičtější.

Výdrž baterie poskočila už u druhé generace, ta třetí udává až 30 hodin v noise cancelling režimu. Ze světa mobilů sluchátka převzala módu rychlého nabíjení, takže za 10 minut je nabijete na 5 hodin provozu (s dostatečně výkonnou nabíječkou).

Mluvte na svá sluchátka

A teď novinka, nad kterou poskočí srdce každého technologického hračičky. Podpora hlasového asistenta/umělé inteligence Google Assistant. Stáhnete si aplikaci Sony Headphones Connect a v ní můžete (mimo jiné) změnit funkci druhého tlačítka – v základním nastavení přepíná režimy potlačení hluku, vy jej můžete přemapovat právě na Assistanta.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Obejdete se i bez ní, ale pár užitečných nástrojů v aplikaci najdete. Skvělá je třeba možnost deaktivovat automatické vypínání sluchátek. To se hodí v letadle, když nechcete hudbu, odpojíte mobil, ale noise cancelling zůstane.

Funguje to pak jednoduše. Jedno stisknutí – sluchátka vám přečtou notifikace. Stisknout a podržet – dokud držíte, tak sluchátka poslouchají dotaz/povel. Skvělé je to třeba na komandování Spotify. A pak jsou tu situace, kdy se Assistant ozve sám od sebe – typicky vám řekne, že jste dostali zprávu, od koho je a vyzve vás, že pokud chcete přečíst její obsah, stačí stisknout tlačítko. Na další stisknutí a podržení můžete nadiktovat odpověď. Skvělé!

...celé to má jen jednu komplikaci. Google Assistant neumí česky. Částečně to obejdete tak, že telefon přepnete do Angličtiny (či jiného podporovaného jazyka) a na Assistanta budete mluvit anglicky. Problém ale nastává s příchozí zprávou v češtině. Systém se ji snaží přečíst anglicky, takže ve výsledku horko-těžko rozumíte každé třetí slovo. Tohle prostě vyřeší až plná podpora Assistanta ze strany Googlu. Dočkat bychom se měli někdy na jaře 2019.

Sluchátka Sony WH-1000XM3 stojí nemalých 9 990 Kč. Jsou skvělá sama o sobě, ale podpora Google Assistanta jim přidá zajímavou a užitečnou dimenzi navíc.

Kolegové z AVmanie vzali sluchátka před kameru:

Diskuze (1) Další článek: Huawei má lákavou akci. K nejlepšímu fotomobilu dostanete Watch GT zdarma

Témata článku: Sony, , , , , , , , Sony WH, Nový model, Starý model, Nový procesor, Headphone Connect, Aktivní potlačení, Plná podpora, Užitečný nástroj, Skvělá hra, Usb-c konektor, Noise, Son WH, Assistant, Angličtina, Rychlé nabíjení, Song, Stisknutí,