Sony má kompaktnější vlajkový model. Xperia 5 II dokonce v něčem předčí i svou větší sestru

Sony na dnešní online tiskové konferenci představilo nový vlajkový model pro druhou polovinu letošního roku. Sony Xperia 5 II přebírá velkou část výbavy vrcholného modelu Xperia 1 II, balí je ale do menšího kompaktnějšího těla. Na českém trhu bude k dispozici během podzimu v černé a modré barvě. Proti loňskému předchůdci telefon zdražil, prodávat se bude za 24 990 Kč.

Po stránce designu se žádná zásadní změna neodehrála. Telefon je symetrický a konzervativně laděný. Proti loňské Xperii 5 se o něco více zaoblily hrany, aby se telefon lépe držel v dlani. Příjemným parametrem je hmotnost okolo 160 gramů. I tento model splňuje normu odolnosti proti vodě a prachu IP65/68. Displejovou část i záda kryje odolné sklo Gorilla Glass 6. Čtečka otisků leží na boční straně a je kombinovaná se zapínacím tlačítkem. 

Displej s „filmovým“ poměrem stran 21 : 9 se rozprostírá na úhlopříčce 6,1 palce, jde o OLED panel s Full HD+ rozlišením. Proti větší „sestře“ Xperii 1 II má vyšší obnovovací frekvenci 120 Hz. Přiznaný je malý vrchní i spodní okraj, v prvním jmenovaném leží i přední 8Mpx selfie fotoaparát. Také Xperia 5 II se může pochlubit dopředu směrovanými stereo reproduktory, obsahuje i 3,5mm jack a podporu pokročilejších kodeků aptX a LDAC pro bezdrátové přehrávání hudby.

Dual SIM a vylepšené zpomalené záběry

Srdcem telefonu je procesor Snapdragon 865, spolu s modemem X55 zpřístupňuje i 5G konektivitu. Na rozdíl od Xperie 1 II už kompaktnější „pětka“ podporuje také funkci Dual SIM, 5G ale může být aktivní pouze na jedné z karet. K dispozici je 8 GB operační paměti, vnitřní úložiště je bohužel skromnějších 128 GB, což je u telefonu za 25 tisíc opravdu na hraně. Alespoň že je k dispozici hybridní slot sloužící i pro paměťovou kartu.

Trojitý fotoaparát je shodný s Xperií 1 II, tzn. třikrát 12Mpx senzor a primární, širokoúhlý a teleobjektiv (3× zoom) s optikou Zeiss. Chybí pouze ToF senzor. K dispozici jsou i pokročilejší aplikace pro fotografování a natáčení videa (Photo Pro, Cinema Pro). Xperia 5 II dokonce umí nahrávat 4K HDR video ve slow motion 120 snímků za sekundu. Při 24 snímcích za sekundu telefon umí zachytit a přehrát až pětinásobné zpomalení.

Potěšitelné je, že do menšího těla (než je Xperia 1 II) se výrobci podařilo osadit baterii se stejnou kapacitou 4 000 mAh. Tu lze dobíjet pouze kabelově přes USB-C, bezdrátové dobíjení u tohoto modelu musíme oželet. Telefon běží na Androidu 10, součástí uživatelského prostředí je i ovládání Side Sense.

Diskuze (15) Další článek: Svět už nikdy nebude stejný. Lidl spouští v Česku věrnostní program Plus, výhody najdete v aplikaci

Témata článku: Sony, , , , , , , , , , NEC, Full HD, Sony Xperia, Cinema Pro, Telefon, Dual Sim, Vlajkový model, ToF senzor, Sestra, Side sense, Model,