Sony: navigujeme širokoúhle

Sony včera představila dva nové přenosné navigátory určené pro evropské trhy. Označuje je NV-U81T a NV-U80. Na pohled jsou úplně stejné.

Klepněte pro větší obrázek

Navigace i v tunelu

Sony se u svých novinek nejvíc chlubí technologií Position Plus, která údajně dokáže navigovat i v případech, kdy dočasně není k dispozici GPS signál. Může jít tedy o tunely, ulice mezi vysokými budovami nebo pod hustými stromy. Jak toho ale technologie Position Plus dosáhne, se v oficiálních informacích nepíše.

Další zajímavostí je širokoúhlý displej s úhlopříčkou 4,3". Uživatelské prostředí mi velmi připomíná ostatní japonské navigace; je jiné než u evropských a amerických navigací. Displej je samozřejmě dotykový a lze jej ovládat tzv. gesty - určitým přesným pohybem se vyvolá požadovaná funkce. Podobně se ovládají některé internetové prohlížeče, u kterých například stačí zamávat myší a přejdou na předchozí stránku. Těmito gesty se u nových navigací Sony dají mimo jiné rychle najít časté cíle: domů, k nejbližší čerpací stanici apod. Výrobce tvrdí, že tento způsob ovládání je bezpečnější, než se snažit prstem trefit na přesné místo na displeji.

Držák by měl držet

Nové je i zobrazení mapy na displeji. Vedle běžné 3D mapy by se měly ukazovat i informace, co řidiče čeká – například, že se blíží k benzince, domů atd. Díky podpoře Bluetooth se navigace může spojit s mobilním telefonem a fungovat jako sada handsfree. Přímo na displeji lze volit telefonní čísla a ovládat hovory.

Sony pro tyto navigace připravila i nový držák na čelní sklo automobilu. Udajně drží i v podmínkách, za kterých jiné držáky selhávají.

S RDS nebo bez

Model NV-U81T obsahuje pevný disk s kapacitou 4 GB. Na něj se vešly kompletní mapy Evropy – 37 zemí. Standardně podporuje i příjem dopravních informací RDS-TMC. Nižší model Sony NV-U80 s pamětí 512 MB se bude prodávat v různých regionálních verzích. Přijímač signálu RDS-TMC je nutné dokoupit zvlášť. Sony ve svých navigacích používá mapy Navteq, takže pokrytí České republiky bude nejspíš slabé.

Obě dvě navigace se dostanou do prodeje během listopadu. Cenu Sony neoznámila.

Diskuze (2) Další článek: Centrum.cz: skvělé mapy do mobilu zdarma

Témata článku: Sony, Přesné místo, Požadovaná funkce, Son