Sony rozšiřuje rodinu PDA Clié

Sony opět ukazuje, že operačnímu systému PalmOS umí pořádně zvednout prestiž. Nově představený model Clié PEG-N700C je již multimediálním dílkem, které ukazuje budoucí možnosti zařízení se systémem PalmOS.
Sony opět ukazuje, že operačnímu systému PalmOS umí pořádně zvednout prestiž. Nově představený model Clié PEG-N700C je již multimediálním dílkem, které ukazuje budoucí možnosti zařízení se systémem PalmOS.

Sony již před pár měsíci představil vlastní PDA s operačním systémem Palm OS pod označením Clié. Barevná verze se prodává zatím jen na japonském trhu, do světa se dostala jen černobílá verze. Zařízení jsou jak se na Sony sluší velmi elegantní a dobře ergonomicky řešená. Jak se ale nyní ukazuje, byla jen drobným mezistupněm k plnému využití multimediálních schopností Sony.

Nově představené Clié PEG-N700C totiž kromě přepracovaného těla přístroje je dodáváno i s dálkovým ovládáním a sluchátky. Má totiž integrovaný přehrávač skladeb ve formátu Atrac-3 (z MP3 to jde převést) a také podporu pro paměťové karty Memory Stick včetně chráněných karet Magic Gate (Memory Stick ochranu proti nelegálnímu kopírování jejich obsahu).

Kromě podpory pro přehrávání hudby obsahuje Sony i přehrávač videosekvencí gMovie. V tomto případě jde ale jen o malé a pomalé sekvence, protože i nejrychlejší procesor Dragonball na 33 MHz požadavkům na plynulost videa nestačí.

Revoluční je ale zcela jistě displej. Ten totiž ukazuje možné řešení problémů s malým rozlišením tradičních Palmů. Místo 160x160 bodů má nyní rozlišení 320x320 v 16bitových barvách. Je tedy zpětně kompatibilní – běžný bod se zobrazí jako čtyři body na novém displeji – a současně umožňuje používat jemněji prokreslenou grafiku, když to bude nutné. Problémem ale zůstává nedostatek takto kvalitních displejů, dodávky do celého světa se tak rozjedou velmi postupně a zatím se přístroj bude objevovat jen na japonském trhu.

Celkově je nové Clié na úrovni novějších Palmů či Visorů: 8 MB paměti, operační systém Palm OS 3.5, procesor Dragonball 33 MHz, ifračervený port, synchronizace přes USB rozhraní a podobně. Jako pravý produkt od Sony obsahuje i jogdial pro rychlý posun v nabídkách a podporu pro paměťové karty Memory Stick.

Cena nebyla upřesněna, nicméně vzhledem k dostupnosti pouze na japonském trhu není zatím podstatná. Předpokládá se tradičně vyšší zaváděcí cena a při porovnání cen Clié se srovnatelnými přístroji od Handspringu či Palmu to také vypadá na obecně vyšší cenu. Ač nový Clié PEG-N700C nebude tedy zatím u nás dostupný, dobře ukazuje trendy, kudy se chce Sony dále ubírat, a současně naznačuje možné vylepšení displeje v dalších produktech s operačním systémem Palm OS.

Váš názor Další článek: EuroTel Go: další způsob dobíjení kreditu

Témata článku: Sony, , , Son, Rod, PDA