SONY: sonda do minulosti aneb jak to bylo

Dnešním článkem zahajujeme miniseriál zvaný sonda do minulosti, kterým chceme přiblížit nedávnou historii mobilů u nás nejvíce prodávaných značek. Dozvíte se něco o starších i současným mobilech a někteří z vás jistě zavzpomínají na staré dobré časy.

Společnost SONY je známá především svými výrobky v oblasti spotřební elektroniky a výpočetní techniky. Kdo z nás by neznal věci jako walkman nebo technologii Trinitron. Také akumulátory typu Li-Ion jsou dílem této společnosti. Jedním z odvětví, kde se však SONY pokoušelo, a stále poměrně úspěšně pokouší, uchytit, jsou i mobilní telefony.

Od začátku na špičce

Mezi první mobilní telefony se značkou SONY, se kterými jsme se mohli u nás setkat patřil model s označením CMD-X1000 (první obrázek). Byl to poměrně velký a těžký telefon, který ovšem na svou dobu nabízel více než špičkové funkce – konferenční hovory, blokování a přesměrování hovorů nebo třeba vlastní paměť na 50 čísel. Ačkoliv tento model nesl značku SONY, tak jej vyvíjel a vyráběl německý Siemens a jednalo se v podstatě o Siemens S4. SONY ale již od počátku chtělo uživatele telefonů něčím šokovat, něčím, co bylo do té doby neobvyklé – u CMD-X1000 to bylo tzv.pop-up sluchátko. Hovory jste přijímali vysunutím sluchátka, čímž se také odemknula klávesnice telefonu. CMD-X1000 se dočkal také jedné modelové úpravy, a to v podobě CMD-X1000e, která používala tehdy „moderní“ 3 voltovou technologii.

Zanedlouho po X1000, v polovině roku 1997, přišlo SONY s poměrně revolučním modelem CMD-Z1 (druhý obrázek). Ten byl v ČR uveden jako v prvním místě v Evropě. Svými rozměry 99x64x24 mm byl bezkonkurenčně nejmenším telefonem. Ostatně Eurotel na něj tenkrát dělal masovou reklamní kampaň, kde se dvě malé holčičky hádaly o tom, čí tatínek má nejmenší telefon (dnes by se asi hádaly přímo o svoje telefony). Jediné, co bylo Z1 vyčítáno byla cena a hmotnost, která činila 230 gramů.

Telefon nebyl však jedinečný pouze svým vzhledem, ale hlavně funkcemi – nabízel 20 sekund digitálního záznamu zvuku, data a fax, automatické vypínání a zapínání (co se zapínání týče, tak to u CMD-Z5 jaksi zmizelo) a budík. Stejně jako jeho o něco mladší a větší bratříček, tak i Z1 překvapilo své uživatele hned dvěma novinkami – kolečkem Jog Dial a flip-down mikrofonem, což byla nožička na boku telefonu, která šla při hovoru sklopit směrem dolů, čímž jste hovor přijali. Stejně jako X1000 se i Z1 dočkala své úpravy, a to v podobě CMD-Z1 Plus, která vážila o 25 gramů méně a měla trochu vylepšené uživatelské rozhraní.

 

A vývoj šel dál…

Dalším modelem, který měl být nástupcem CMD-X1000 byl CMD-X2000. Telefon již byl vybaven kolečkem Jog Dial a jeho design již trochu připomínal dnešní telefony. Obzvláště hodně pak připomínal konkurenční Siemens S10. I když X2000 SONY vyrábělo samo, vazba na Siemens zde byla více než zřetelná. Funkce zůstaly v podstatě stejné jako u X1000, pouze se vylepšily možnosti týkající se použití telefonu v kombinaci s hands-free sadou. Tento model byl jakýmsi šlápnutím vedle. Jednak nenabízel nic nového a jednak i na svou dobu byl až příliš velký a těžký.

Rok poté, tedy v roce 1999, přišel první lowendový telefon, SONY CMD-C1. Jak už bývalo u SONY zvykem, tak i tento kousek se vyznačoval něčím výjimečným, a to integrovanou anténou, které v té době byly docela vzácné. Jako telefon nejnižší třídy nabízel pouze běžné funkce, až na to, že jako každý SONY měl baterii typu Li-Ion, což mu zabezpečilo úctyhodně nízkou hmotnost 107 gramů.

SONY, the new generation

Nová generace telefonů SONY má číslo 5. Patří do ní celkem tři telefony, z čehož se zástupcem té nejnižší třídy se u nás setkáte jen výjimečně. SONY CMD-C5 je nástupcem poměrně úspěšné C1. Na rozdíl od ni je duální, je také těžší a má klasickou anténou (u C1 byla integrovaná). Do telefonu také přibyl kalendář, hardwarový modem a paměť na 100 telefonních čísel.

SONY CMD-J5 je reprezentantem číslo 2, jehož zařazení je jen těžko určitelné. Primárně jej SONY vytvářelo pro mladé uživatele ze školních lavic. Jeho funkce mu však může závidět nejeden manažerský telefon. Jediné, co J5 skutečně chybí je infraport a rychlá data. Telefon má paměť na 500 záznamů (1 záznam = jméno, 3 čísla a 2 textové poznámky), má kalendář, Microsoft Mobile Explorer (WAP, HTML, POP3, SMTP), hlasitý odposlech a mnoho dalších funkcí. Za zmínku stojí například možnost nahrát si jakýkoliv zvuk jako vyzváněcí tón. Jedná se v podstatě o jakousi větší a odlehčenou variantu současného hi-end modelu od SONY, který se pyšní názvem Z5.

CMD-Z5 má téměř stejné funkce jako J5, až na to, že nemá hlasitý odposlech a nahrávatelné vyzváněcí tóny. To, co ale má, je 3 minutový digitální telefonní záznamník a rozměr kreditní karty. Vzhledově se Z5 liší od J5 poměrně podstatně – klávesy jsou ve čtyřech řadách (podobně jako u Z1) a zakrývá je aktivní flip. Kromě toho ale tento drobeček překvapí také svým ovládáním – klasické kolečko Jog Dial zde bylo upraveno tak, že je možné s ním pohybovat celkem do pěti směrů – k sobě, od sebe, k telefonu, nahoru a dolů. To je také důvod, proč se kolečko u Z5 nazývá Advanced Jog Dial a proč toho bez přečtení manuálu s tímto telefonem moc nesvedete. Z5 a J5 se staly v podstatě již od svého uvedení velkým hitem na trhu, obzvláště v Německu potkáte málokoho, kdo by měl jiný telefon než SONY.

Poslední novinkou je model CMD-J6, který je až na hmotnost, barvy a další podobné drobnosti identický jako CMD-J5. Prodává se v sadě Go za 4995 Kč.

Novodobá historie mobilů Sony bude ale již brzy ukončena plánovaným vytvořením joint-venture se společností Ericsson, které jsme na MobilManii věnovali již dostatek prostoru.

 

Diskuze (8) Další článek: Rexíku, udělej mrtvýho!

Témata článku: Sony, , , Alcatel Pop Up, Jak, Min, Minulost, Novodobá historie, Son, Sonda