Sony Xperia C3: zaostřeno na selfie [preview]

Xperia C3 je cílí na selfie. Nad displejem nechybí širokoúhlá kamerka a dokonce ani LED přisvětlení. Dvě SIM jsou příjemným bonusem.

Sony dnes představilo další přírustek do modelové řady Xperia, tentokrát se jedná o model Sony Xperia C3. Novinka se snaží zachytit módu poslední doby, trend „selfie", tedy mobilního focení, na kterém zachytíte sebe sama, sebe s jinou osobou nebo rovnou s celou skupinou lidí. Zachovány však i nadále zůstávají základní rysy smartphonů od Sony – hranatější tvary, osobitý design, IPS displej a známá softwarová nadstavba Timescape.

Selfie s přísvitem

Sony Xperia C3 je smartphone zapadající do designové linie Sony, čekat můžeme ostřejší hrany i malou tloušťku, rozměry smartphonu činí 156 × 79 × 8 mm. Nejvýraznějším prvkem na čelní hraně je 5,5" IPS displej s rozlišením 1 280 × 720 bodů obohacený o technologii Sony Mobile BRAVIA Engine 2, vylepšující celkovou obrazovou kvalitu. Hlavní ovládací prvky opět čekejte jako součást displeje, na spodní hraně je zleva umístěna softwarová zpětná šipka, poté domovské tlačítko a klávesa spouštějící nabídku s posledními spuštěnými aplikacemi.

Největší inovace se ale ukrývá nad displejem. Zapomeňte na drobné kamerky, které nikdy nevyužijete, Sony zde přidalo plnohodnotný fotoaparát, který byste jinak mohli vídat na zádech levnějších smartphonů. Jedná se o širokoúhlý 5Mpx snímač (25mm), kterému navíc na čelní straně netradičně sekunduje přisvětlovací dioda. Sony ji označuje jako „soft" flash, při focení zblízka by tedy nemělo docházet k přepalům. Z doposud uvolněných specifikací to však vypadá, že bude přednímu fotoaparátu scházet automatické ostření. Výrobce však i přesto slibuje povedené selfie, při focení navíc můžete využít řadu efektů, kterými svou selfie v reálném čase patřičně upravíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z trojice barevných variant vyčnívá mentolová, která doplňuje základní černou a bílou

Na pravém boku najdeme zamykací klávesu, regulátory hlasitosti a vyhrazené tlačítko pro fotografování. Hlavní fotoaparát je umístěn v horní části zadní strany a má rozlišení 8 Mpix (senzor Exmor RS), vedle něj je umístěna drobná LED dioda a mikrofon sloužící k nahrávání videa či k redukci šumu na pozadí při telefonování. Výrazné písmeno N na zádi se vztahuje k místu pro dotyk s různými NFC zařízeními. Přes NFC lze rychlé párovat, připojovat se k Bluetooth sluchátkům, zrcadlit obraz displeje, sdílet soubory nebo zálohovat. Horní hrana je osazena 3,5mm Jackem, microUSB sloužící pro nabíjení a datové přenosy je umístěno na levém boku.

Čtyřjádro a dvě SIM

Xperia C3 je hardwarově postavena na Snapdragonu 400, jehož čtyři jádra Cortex-A7 jsou taktována na 1,2 GHz. Procesor doplňuje 1GB operační paměť a grafický čip Adreno 305. Interní 8GB paměť půjde rozšířit microSD kartami. Co se týká komunikačních dovedností, k NFC můžeme připočíst i LTE Cat 4. V prodeji se objeví i varianta Xperia C3 Dual s podporou dvou SIM karet. Budou pracovat v režimu Dual Standby, pokud tedy budete hovořit na SIM1 a někdo vám zavolá na SIM2, dostanete do sluchátka notifikaci příchozího hovoru. SIM kartu, která má být použita, si budete moci vybrat před zavoláním nebo před odesláním textovky.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Díky malé tloušťce je Xperia C3 kompaktní a stylový smartphone zároveň

Baterie má kapacitu 2 500 mAh, Sony opět nabídne její úsporný režim. Nese název Stamina Mode 3.0 a v době, kdy máte zhasnutý displej, vypíná nepotřebné periferie, služby a aplikace, zároveň ale může zachovávat jejich notifikace. Uživatel si může vybrat aplikace, ze kterých chce dostávat notifikace i v úsporném režimu. Xperia C3 běží na Androidu 4.4.2 KitKat, který je překryt grafickou nadstavbou od Sony. S ní se pojí i spousta předpřipraveného aplikačního obsahu. Mezi ním najdeme např. klávesnici pro jednoruční ovládání nebo režim Simple Home, který nabídne zjednodušenou domovskou obrazovku s větším písmem, nejpoužívanějšími aplikacemi a rychlým vytáčením.

Fotoaparát a fotorežimy

Sony tradičně vsází na fotografické funkce. V případě samotného fotoaparátu je na výběr hned několik režimů. Superior Auto je použitelný u obou fotoaparátů, rozeznává čtyři možné scény na předním a 36 scén na zadním snímači, automaticky k nim upravuje nastavení a další volby. Režim dokáže podle navržené scény zapínat a vypínat HDR. Portrait Retouch 2 zase zajistí, abyste byli na selfie řádně vybarveni a osvětleni, bez červených očí a volitelně s různými grafickými překryvy (klobouky, brýle, vousy). Fotit lze dále v režimu rychlého snímání, panoramatické snímky či natáčet šestivteřinová Vine videa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xperia C3 může být ideálním pomocníkem pro ty, kteří hojně využívají sociální sítě. Přední fotoaparát je připraven na selfie, zadní zase na natáčení Vine videí

Sony Xperia C3 bude nabízena ve třech barevných variantách – černé, bílé a mentolové. Do prodeje se dostane nejdříve v srpnu v Čině, až poté se model začne postupně dodávat na ostatní trhy. Zda mezi nimi bude i Česká republika, není v tuto chvíli jisté, protože ani předchozí model Xperia C se v tuzemsku neprodával. Cena Xperie C3 je v tuto chvíli neznámá.

Diskuze (2) Další článek: Gorila mobil se stává součástí struktury O2

Témata článku: Sony, , , , , , , , Sony Xperia C, Sony Xperia C3, Sony Xperia C3 Dual, Sony Xperia P, Osobitý design, Mobilní focení, Vyhrazené tlačítko, Son, Sony Xperia, Největší inovace, Bravia, Zadní snímač, Pře, Drobná LED, Stylový smartphone, Zhasnutý displej, Superior,