Sony Xperia Ion: ten, který zaspal dobu [recenze]

Do ČR se dostal 9 měsíců po uvedení a zastínil ho jeho nástupce. Je proto dvoujádro Xperia Ion s 12Mpx fotoaparátem automaticky na odpis?

Telefon, který se u nás neměl vůbec prodávat a nakonec se zde stal (i když jen na pár dní) vlajkovou lodí tohoto výrobce. To je Sony Xperia Ion. Jeho příběh začal již na lasvegaském CESu v lednu letošního roku, kdy byla představena jeho LTE verze. Trvalo pak dlouhých devět měsíců než se již bez LTE dostal i k nám. S mírně zastaralým hardwarem na trhu nyní musí soupeřit se čtyřjádrovými telefony od Samsungu nebo HTC. Navíc ho v posledních dnech zcela zastínil i přístroj z vlastní stáje, nový telefon Jamese Bonda.

Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia Ion na tiskových snímcích ve vínové variantě

Klíčové vlastnosti:

  • povedený design a celkové zpracování
  • skvělý displej
  • odladěný Android 4.0
  • podpora NFC
  • rychlé nabíjení
  • notifikační dioda

Hlavní nedostatky:

  • výdrž baterie
  • kvalita fotoaparátu a videa
  • problémy se senzorovými klávesami
  • řešení krytky USB a HDMI portů
  • vyšší cena

Sony Xperia ion
LT28h, Aoba
rozměry a hmotnost: 133 × 68 × 10,8 mm, 144 g
displej: 4,6", kapacitní TFT LCD, 720 × 1 280, 323 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1, GPS
paměť: 13 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 1 900 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S3 (2× Scorpion, 2 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 12MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
30 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Po vzhledové stránce telefonu není téměř co vytknout. Však byl také oceněn v prestižní designerské soutěži Red Dot design awards 2012, když porota ocenila především jeho ladné křivky, kde nic zbytečně nepřebývá. Stejně jako kontrastní skloubení velkého skleněného displeje a zad vyrobených z broušeného hliníku. Mluvíme-li o velkém displeji, myslíme konkrétně úhlopříčku 4,55 palce, čímž se řadí mezi největší telefony současnosti. To s sebou nese jisté výhody i nevýhody, o kterých budu hovořit dále.

Klepněte pro větší obrázek
Xperia Ion nemá proti podobně vybavené Xperii S transparentní lištu

Telefon však celkově není nijak obrovský, o čemž vypovídají rozměry 133 × 68 × 10,6 mm. Sony se v tomto případě neúčastní závodů o nejštíhlejší a ani nejlehčí telefon. Na hmotnosti se navíc podílí také typ zvolené konstrukce, protože použití kovových částí logicky váží víc, než kdyby byly plastové. I přesto tento fakt váží Xperia Ion příjemných 144 gramů.

Displej především

Typově se jedná o TFT LCD HD Reality displej s technologií Mobile Bravia Engine, která napomáhá mj. lepšímu k vykreslování videí. Díky rozlišení 1 280 × 720 obrazových bodů (323 ppi) dochází k téměř dokonalému zážitku při zobrazování obsahu všeho druhu v 16 miliónech barevných odstínů. Zároveň má zobrazovací panel dobré pozorovací úhly, tudíž se jeho barvy začnou ztrácet až při výraznějším naklonění. Při nastavení nejvyššího stupně jasu nebudete mít problém ani se čtením na přímém slunci. Zamrzí tak pouze absence světelného senzoru, kvůli čemuž displej postrádá automatickou regulaci jasu.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přední strana je pojata zcela konzervativně

Nad displejem je umístěno logo výrobce a napravo od něj sekundární kamerka (schopná přenášet video v rozlišení 720p) pro videohovory a také notifikační dioda, která dokáže indikovat události hned v několika barvách (zelená, modrá, červená). Nalevo od loga pak nalezneme senzor pro přiblížení. Těsně pod horní hranou telefonu je ještě reproduktor. Pod obrazovku byly navrženy čtyři senzorové klávesy s uspořádáním tradičním pro telefony Xperia, tedy zleva kontextová nabídka, návrat na hlavní obrazovku, krok zpět a vyhledávací tlačítko. K těmto ovládacím prvkům mám však několik výhrad.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka pod displejem jsou čtyři a všechna jsou senzorová

Zaprvé jde o jejich stisknutí. Bohužel velmi často se stává, že než opravdu zmáčknete požadované tlačítko, budete k tomu potřebovat několik pokusů, protože senzory nepatří mezi nejcitlivější. K tomu nejsou tyto klávesy nijak podsvětlené, jsou pod nimi pouze osvícené pomlčky, jenž vás pouze navedou, kde samotné klávesy jsou. V horších světelných podmínkách tak nepoznáte, které tlačítko je které, dokud se to nenaučíte zpaměti.

Chvála hliníkovému tělu

Druhá strana telefonu je neméně zajímavá. Jak již bylo zmíněno, je tvořena převážně z broušeného hliníku. Jen spodní a dolní hrana je kryta plastovým výliskem, protože se pod nimi ukrývají různé antény. Na zádech je samozřejmě umístěn snímač 12Mpix fotoaparátu, pod kterým je ještě LED blesk. Ve spodní části je pouze zelený znak telefonů Xperia. Svým tvarem pak záda telefonu připomínají kolébku, což způsobuje, že telefon se dobře drží v ruce, protože netlačí svými hranami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda s foťákem jsou zajímavější, patrný je kov, který ještě lépe vynikne u červené varianty

Po bocích telefonu našly svá místa další ovládací prvky, když na pravém boku budeme využívat především dvoutlačítko pro ovládání hlasitosti a nad ním umístěnou zamykací klávesu. Vášniví fotografové ocení především mechanické tlačítko spouště fotoaparátu ve spodní části. Na levém boku signalizuje krytka přítomnost microUSB a HDMI portů. Ta bohužel není posuvná, nýbrž odklápěcí a může tak snadněji dojít k jejímu poničení. Jediným narušením horní hrany je přítomnost audio výstupu v podobě 3,5mm jacku. Stejně tak spodní hrana zůstala téměř nedotčena, když je zde jen mikrofon.

Bohaté balení

Xperia Ion upoutá hned při prvním setkání, a to nejen vzhledem samotného telefonu. Jeho balení je totiž řešeno jinak než u většiny dnešních mobilů. Krabice, v níž je telefon ukryt, totiž spíše připomíná pouzdro na náhrdelník. Je nízké a do stran poměrně rozměrné. Uvnitř pak krom telefonu najdeme i další obvyklé součásti jako microUSB kabel pro propojení s počítačem, který zároveň slouží jako součást nabíječky, nabíjecí adaptér do zdi, nespočet brožurek a návodů nebo sluchátka s výměnnými náušníky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Společná krytka pro microUSB a microHDMI konektor není řešena nejlépe

Do balení se však dostaly i věci, které jinde nenajdeme. Na mysli mám především HDMI kabel pro spojení s televizí nebo SmartTagy pro využití NFC čipu. Potěší také ochranná fólie na displej, která se u tohoto modelu opravdu hodí, protože obrazovka je dost náchylná na jakékoliv horší zacházení. Další kousek nadstandartní výbavy je ukryt v telefonu, protože když odklopíme krytku, pod níž se nachází slot na SIM a microSD kartu, objevíme redukci na microSIM kartu. Sony se tak jako obvykle vydalo směrem rozsáhlejšího počtu příslušenství v balení, což můžeme jedině kvitovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krabice a obsah balení

Po připojení telefonu k počítači se vám automaticky zobrazí nabídka instalace počítačového softwaru Sony. V jeho menu nalezneme možnosti, které mohou být provedeny i v samotném systému, tudíž není třeba tento program instalovat. Když jsem zkoušel připojit telefon k obrazovce pomocí HDMI kabel, vše fungovalo bez problémů. Telefon se v tu chvíli přepne do zvláštního módu a šlape bez omezení. Díky funkci DLNA pro domácí sdílení souborů můžete Xperii Ion propojit s dalšími zařízeními v domácnosti a nerušeně sdílet jejich multimediální obsah. V telefonu k tomu slouží aplikace Připojená zařízení.

Témata článku: Sony, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Sony Xperia ion, Sony Xperia T, Zapnutá wi-fi, Dolní hrana, Nejrůznější funkce, Stolek, Chvála, Sony Xperia, SmartTagu, Váš účet, Snadný přístup, SmartTag +, Kter, Bonbón, Son, Největší zklamání, Digitální stabilizace,