Sony Xperia L1: jedna vlaštovka jaro nedělá [recenze]

  • Xperia L1 je jediným modelem od Sony s cenovkou pod 5 tisíc Kč
  • Tomu samozřejmě odpovídá horší výbava a nudnější vzhled
  • Nabízí však velmi dobrý 13Mpx fotoaparát
Kapitoly článku

1. Design

S ohledem na cenové určení modelu Sony Xperia L1 nelze po stránce vzhledu očekávat žádné větší výstřelky ani převratné novinky. Sony zde upřednostnilo zejména mechanickou odolnost a model Xperia L1 tak vybavilo plastovým obalem. Ten však působí dost lacině.  Po vzoru letošních novinek z řady Xperia XA pak má i tento model zúžené boční rámečky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměry telefonu jsou 151 × 74 × 8,7 mm a hmotnost činí 180 gramů

Čelní straně dominuje 5,5palcový displej, který je zapuštěn nepatrně pod hranicí bočních hran. Systémové klávesy jsou v tomto případě již tradičně řešeny softwarově, a proto zůstává prostor pod displejem nevyužit. Nad obrazovkou je situace jiná. Nachází se zde totiž reproduktor, čelní kamerka, informační dioda a dvojice senzorů (okolního světla a přiblížení).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mechanická tlačítka pro vypnutí/zamknutí přístroje a ovládání hlasitosti jsou umístěny na pravém boku

Horní hrana nabízí 3,5mm jack sloužící pro připojení sluchátek a jeden z dvojice mikrofonů. Ten druhý je na opačné hraně. Společnost mu zde dělá ještě výdech hlasitého reproduktoru a také USB-C konektor pro dobíjení či přenos souborů do počítače. Na zádech je v horní části umístěn 13Mpx fotoaparát s přisvětlovací LED diodou a drobné logo uprostřed naznačuje, že Xperia L1 podporuje chytré párování skrze NFC.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na levé straně je krytka, pod níž jsou umístěny sloty pro nanoSIM a microSD kartu.

Z celkového pohledu se Xperia L1 řadí kvalitou zpracování a designem k šedému průměru. Pokud chce Sony v této řadě pokračovat, chtělo by to více odvahy a rovněž by se mohlo zaměřit na redukci prostoru nad a pod displejem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Delší hrany zadní strany telefonu jsou zaobleny, což výrazně přispívá k pohodlnému držení

2. Displej

Japonská společnost se rozhodla osadit model Xperia L1 IPS displejem s úhlopříčkou 5,5 palce. Rozlišení se bohužel nedostalo výše než na 1 280 × 720 pixelů (HD), což je vzhledem ke konkurenci pomalu nedostačující hodnota. O vyšší odolnosti displeje proti mechanickému poškození se výrobce nezmiňuje. Pozorovací úhly displeje jsou dostačující, ale jeho barvy na mne působily mírně chladnějším dojmem. Menší problémy jsem měl rovněž s čitelností displeje na přímém slunečním světle, když ani nejvyšší úroveň jasu to nezlepšila.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V nastavení chybí možnost upravovat teplotu či jiné vyvážení barev displeje

3. Hardware

Pryč jsou časy, kdy telefony Sony využívaly pouze procesory věhlasného Qualcommu. Sony Xperia L1 je tak poháněna čtyřjádrovým procesorem MediaTek MT6737T, jehož (Cortex-A53) jádra jsou taktována na 1,45 GHz. Sekunduje mu grafický čip Mali T720MP2 a 2GB RAM, což je u dnešním telefonů naprosté minimum. Obdobně 16GB vnitřní paměť je nyní považována za hraniční variantu. Reálně je k dispozici zhruba 9,2 GB. Obraz v tomto směru mírně vylepšuje pouze možnost rozšíření úložiště prostřednictvím paměťové microSD karty (max. 256 GB).

Výsledky benchmarku AnTuTu:

  • celkové skóre: 37 683
  • 3D: 4 108
  • UX: 16 891
  • CPU: 12 856
  • RAM: 3 828

Úplně jiná písnička je to ze strany Xperia L1 v oblasti konektivity. Zde Sony tradičně exceluje a tento model není výjimkou. Samozřejmostí je podpora vysokorychlostního LTE připojení vč. všech (pro nás) podstatných pásem, nebo přítomnost adaptéru Wi-Fi (802.11 a/b/g/n). Sony obecně disponuje širokou paletou Bluetooth příslušenství, a proto nepřekvapí, že i Xperia L1 podporuje tuto technologii pro bezdrátový přenos dat (ve verzi 4.2 s A2DP a podporou aptX). K párování poslouží již zmíněný NFC čip. Součástí výbavy je rovněž a-GPS čip s podporou GLONASS a FM tuner.

AnTuTu Battery Test:

  • 9 185

Nižší rozlišení sice nepotěší oko uživatele, ale pozitivně se projevuje na výdrži telefonu. Přestože má Xperia L1 na první pohled nižší kapacitu akumulátoru (2 620 mAh), jeho výdrž je nadprůměrná. Bez problémů proto telefon zvládne na jedno nabití i prodloužený víkend. Jestliže telefon budete využívat pracovně a v průběhu dne mu dáte pořádně zabrat, můžete přesto počítat s dvoudenní výdrží. Při nižší úrovni baterie oceníte osvědčený STAMINA režim, který zbytkovou výdrž ještě o něco prodlouží. Dobití z 0 na 100 ale kvůli absenci technologie pro rychlejší dobíjení trvá necelé tři hodiny.

4. Systém

Grafické nadstavby od Sony patří mezi uživateli mezi ty oblíbenější a těží z toho i Sony Xperia L1. Tím spíše, že na rozdíl od drtivé většiny konkurence slouží jako základ nejnovější Android 7.0 Nougat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Záleží jen na vás, zda si všechny aplikace vyskládáte na plochu, či zda budete využívat hlavní nabídku aplikací.

Ačkoliv se budete většinu času pohybovat na pohotovostních plochách, Sony pro vás zachovalo i hlavní nabídku aplikací. V té se lze dobře orientovat, když nabízí několik variant řazení nainstalovaných aplikací. Velikost jednotlivých ikon a mřížku nelze nijak upravovat, avšak jejich velikost je zvolena dobře, tudíž to ani není třeba. Přechodové animace jsou poté zcela plynulé. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V aplikaci Video je šikovně integrovaný přehled televizního vysílání

Pokud vám nebude vyhovovat přednastavené téma, můžete vybírat ze třech dalších variant. Za povedeného pak lze považovat asistenta, který se ukrývá v nastavení. Jedná se vlastně o jednoduchého průvodce jednotlivými funkcemi telefonu. Pozitivně lze hodnotit rovněž možnost nastavit si několik profilů telefonu, tzv. Xperia Actions. V závislosti na denní době se díky tomu budou automaticky zapínat a vypínat zvolené adaptéry, či spouštět režim Nerušit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tradičně velmi povedený je hudební přehrávač. Nabízí i jednoduchý ekvalizér či technologii ClearAudio+

Nevýhodou je, že na začátku si budeme muset velmi pravděpodobně systém očistit od zbytečných aplikací a služeb, které jsou v něm předinstalovány. Aplikace jako What's New nebo Xperia Lounge totiž nepřináší v podstatě nic zajímavého. Novinky ze světa mobilních her, hudby a filmu si každý dokáže najít sám (What's New). Tím spíše si pak uživatel dovede vyhledat i nejnovější zprávy ze světa celebrit atd. (Xperia Lounge)

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aktivací režimu Ultra STAMINA se výrazně omezí možnost využití telefonu

Celkově hodnotím prostředí systému Xperia L1 pozitivně. Nabízí totiž (většinou) plynulé prostředí se šikovnými funkcemi a užitečnými režimy. Jeho nedostatky jsou dány nižším výkonem, který fakticky znemožňuje využívání některých výkonnostně náročnějších aplikací.

5. Fotoaparát

Papírové specifikace fotoaparátu nezní nikterak výjimečně. Xperia L1 využívá hlavní 13Mpx fotoaparát s automatickým ostřením, LED bleskem a světelností F2,2. Sony se chlubí, že telefon podporuje technologii 3x Clear Image Zoom, což je však převedeno do srozumitelnějšího jazyka klasické digitální přibližování.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá prostředí fotoaparátu

Jelikož telefony v nižším segmentu obvykle nefotí příliš dobře, byl jsem zvědavý, zda Sony dokáže ze svého fotoaparátu dostat víc. Výsledkem jsem byl příjemně překvapen, protože Xperia L1 skutečně na svou kategorii dokáže vyprodukovat velmi pěkné snímky. Fotografie mají přirozené barvy i dostatek detailů. Rovněž v nočním režimu je výkon fotoaparátu nadprůměrný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Více snímků z fotoaparátu naleznete ve Fotogalerii

Bohužel to samé neplatí o videu. Videozáznam lze sice s Xperií L1 pořídit nejvýše ve FullHD rozlišení. Výsledky jsou přesto dost neuspokojivé. Kamera není schopná scénu dostatečně zaostřit a video je tak stále mírně rozmazané. Navíc nízký výkon způsobuje, že záznam se mírně seká.

Ukázkové video (FullHD, 30 fps):

Hodnocení 52%

Již na začátku jsem naznačoval, že konkurence v segmentu telefonů do 5 tisíc korun je obrovská. Bohužel z několikadenního testování mám dojem, že Sony Xperia L1 za ostatními konkurenty mírně zaostává. V prvé řadě nabízí nižší (HD) rozlišení displeje, což je poznat na první pohled. Rovněž výkon mohl být větší, přičemž jeho nedostatek se projevuje jak při pohybu v systému, tak při snaze o spuštění náročnějších aplikací.

Hlavním argumentem pro jeho koupi tak bude zejména (na svou třídu) velmi dobrý fotoaparát a mírně nadprůměrná výdrž.

Verdikt: Jestliže nechcete za telefon příliš utrácet a jde vám zejména o dobrý fotoaparát, pak může být Sony Xperia L1 velmi dobrou volbou. Jinak však s ohledem na fádní design, plastovou konstrukci a horší komponenty doporučuji poohlédnout se po jiných modelech.

 

Plusy:

  • nadprůměrná výdrž telefonu
  • velice dobrý fotoaparát
  • použití USB-C konektoru
  • NFC
  • Android 7.0 Nougat

Mínusy:

  • nepodporuje rychlé dobíjení
  • nízký výkon
  • menší rozlišení displeje

Témata článku: Sony, , , , , , , Sony Xperia L1, Drobné logo, Paměťové micro, Vysokorychlostní lte, Řazení, Xperia Lounge, FM tuner, Dnešní telefon, Čtyřjádrový procesor, Funkce telefonu, Japonská společnost, Vlaštovka, Ultra STAMINA, Prodloužený víkend, Okolní svět, Dvoudenní výdrž, Nejnovější Android, Sony Xperia,