Sony Xperia M a L: stejné a přesto jiné [recenze]

Sony Xperia L a M jsou výbavou velmi podobné. Vzhledově ale každá z nich odkazuje k jiné filosofii. Která se povedla víc?

Společnost Sony svým modelům k odlišení přiděluje jednotlivá písmena abecedy. S nadsázkou se dá tvrdit, že vzhledem k frekvenci, v jaké nové telefony představuje, nebude mít zanedlouho žádná volná písmena. Nám se nyní do redakce dostaly dvě Xperie, jež označují písmena, která jsou v abecedě hned za sebou. Obě Sony Xperie L i M jsou si tak velmi podobné. Určité odlišnosti se však přesto najdou. Pojďme tyto rozdíly nyní společně odtajnit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia L se prodává ve třech barvách
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia M má ještě o jednu barevnou variantu navíc

Klíčové vlastnosti:

  • Dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz značky Qualcomm
  • Android 4.1.2 Jelly Bean s nadstavbou TimeScape
  • Notifikační dioda
  • Dobrá výdrž telefonu
  • Podpora paměťových microSD karet nebo NFC
  • FM rádio

Hlavní nedostatky:

  • Slabý fotoaparát
  • Malá vnitřní paměť
  • Slabší dosah Wi-Fi

Sony Xperia L
C2105, TaoShan
rozměry a hmotnost: 129 × 65 × 9,7 mm, 137 g
displej: 4,3", kapacitní TFT LCD, 480 × 854, 228 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 1 750 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Plus (2× Krait 200, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
29 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Sony Xperia M
C1905
rozměry a hmotnost: 124 × 62 × 9,3 mm, 115 g
displej: 4,0", kapacitní TFT LCD, 480 × 854, 245 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 1 750 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Plus (2× Krait, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
30 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Loňský vs. letošní design

Xperia L reprezentuje v oblasti designu ještě loňskou filosofii, když má stejně jako bondovský Xperia T prohnutá záda. Za to u Xperie M poznáte, že se jedná o novější model, protože vychází z designového směru OmniBalance a notně tak připomíná letošní vodotěsnou Xperii Z. Pojícím prvkem obou telefonů je výrazné, stříbrné zamykací/vypínací tlačítko. To jsme mohli poprvé vidět také právě u vlajkového modelu první poloviny letošního roku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Xperia L vypadá jako zvětšenina Xperie M.

Ačkoliv oba mají stejná rozlišení displeje 480 × 854 pixelů, úhlopříčky TFT obrazovek se liší. Xperia L totiž svými 4,3palci (228 ppi) převyšuje 4palcový (245 ppi) displej Xperie M. To však nutně nemusí znamenat výhodu. Liší se i jejich vlastnosti. Xperia L má totiž mírně věrnější podání černé barvy a lepší pozorovací úhly. Xperia M má ale věrnější bílou a celkově má „emko“ sytější barvy a vyšší maximální jas. To pomáhá především na slunci, kde je Xperia M rovněž mírně čitelnější. Ve výsledku se v tomto ohledu přikláním určitě na stranu Xperie M.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia L • Sony Xperia M

Nad displeji se hrdě tyčí logo Sony, nad nímž je umístěno ještě sluchátko. V levém rohu našla své místo sekundární kamerka, která má v obou případech VGA rozlišení. Vedle ní najdeme ještě senzory okolního světa a přiblížení. Pod displejem je jediným viditelným prvkem zabudovaný mikrofon. Xperia M zde však má ještě velkou notifikační diodu, která dokáže hrát několika barvami. U „elka“ tuto diodu budete hledat až na zkosené bradě, když prosvětluje stříbrný proužek, jenž se táhne po obvodu celého telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xperia M • Xperia L

Pogumovaný, ale ne vodotěsný

Horní hrany jsou vyhrazeny čistě pro zapojení sluchátek, protože se zde vměstnal 3,5mm jack. Opačná strana dopadla podobě, když zde můžete připojit pouze poutko. Mnohem zajímavější je pravá strana obou modelů. Potěší zde zejména mechanická spoušť fotoaparátu. Krom toho sem bylo navrženo zmíněné vypínací tlačítko a tlačítka pro ovládání hlasitosti. V případě Xperie L jsou umístěna nad stříbrným tlačítkem, zatímco u Xperie M je nahmatáte pod ním. Levý bok budete potřebovat ve chvílích, kdy se vám vybije baterka, nebo budete potřebovat telefon připojit k PC. Nachází se zde totiž microUSB konektor. Xperia L zde má navíc zdířku pro nehet, což napomáhá snadnějšímu odejmutí zadního krytu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia L má znovu prohnutá záda.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jaký telefon vám Sony Xperia M připomíná?

Ten je odnímatelný u obou modelu a schovává se pod ním baterka, slot pro paměťovou kartu a slot pro SIM kartu. Zakoupíte-li si „elko“, budete potřebovat klasickou miniSIM variantu, „emko“ však již využívá menší microSIM kartu. Na odvrácené straně krytu je umístěna i NFC anténa. Znak označující tento čip však na zadní straně má pouze Xperia M. To je však jedna z malá odlišností. Oba totiž mají v levém horním rohu umístěn fotoaparát, vedle něhož nechybí LED dioda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xperia L má microSD slot přímo pod slotem pro SIM kartu.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Baterie Xperie M je uživatelsky vyměnitelná.

Ze spodní části budou vyzvánět vyzváněcí tóny a písničky, protože je tu vývod hlasitého reproduktoru. Nad ním je u modelu M logo Xperia. To se totiž nevešlo do středu zad za jako u Xperie L, protože Xperia M má v těchto místech znovu logo Sony. Celý zadní kryt je pokryt pogumovanou vrstvou, která zabrání ulpívání nepříjemných otisků prstů. Mimo to tento povrch napomáhá jistějšímu úchopu a telefon vám tak jen tak z ruky nevyklouzne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xperia L (vpravo) rozlišíte od Xperie M i větším fotoaparátem na zádech.

Xperia L, Xperia M – 0:1

Z celkového pohledu konstrukce a pohodlí vyhrává na plné čáře Xperia M. Je menší, tudíž lépe padne do ruky. Prohnutá záda telefonu pak také nemusí vyhovovat každému. Je to ale věc, na kterou se dá zvyknout. Větší problém u Xperie L je špatná přiléhavost zadního krytu. Zatímco upevnění zadního krytu Xperie M je vyřešeno velmi dobře, Xperia L má v tomto směru nedostatky. V místě, kde je zdířka pro nehet (vlevo nahoře), začne kryt velmi brzo nepříjemně vrzat a skřípat. Dá se očekávat, že po delším používání se bude tento problém ještě zhoršovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xperia M (vlevo) padne do ruky lépe než "elko".

V malé krabičce, ve které se budou oba telefony dodávat, toho příliš nenajdete. Nám do redakce se dostala balení, která v sobě měla pouze nabíječku s odpojitelným USB kabelem a hromada papírovým materiálu. Žádné stopy po sluchátkách nebo NFC štítcích. V prodejním balení by však sluchátka chybět neměla, naopak s NFC štítky se nepočítá ani tam. Vzhled k prodejní ceně je to ale odpustitelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Balení obou modelů vypadají velmi podobně a přicházejí i se stejnými součástmi.

Sony Xperia M:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sony Xperia L:

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Další společné fotky obou Xperií:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Sony, , , , , Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia L, Sony Xperia M, Sony Xperia M Dual, Sony Xperia SP, Sony Xperia T, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, Sony Xperia Z1, Sony Xperia, Son, Vizuální efekt, Potřebný údaj, ClearAudio, ELK, Pře, Velký senzor, Zbytečný luxus, Jin,