Sony Xperia M2: vytrvalec, co bojuje s pamětí [recenze]

Smartphone střední třídy Sony Xperia M2 se dostává na český trh. Radost ze skvělé výdrže a dostatečného výkonu kazí nedostatek paměti.
Kapitoly článku

Walkman ve středu pozornosti

V čem je Sony tradičně silné, to je oblast multimédií a nejinak je tomu i v tomto případě. K přehrávání hudby slouží zavedený Walkman, jenž nabízí přehlednou nabídku a řazení jednotlivých skladeb. V nastavení je pak opět připraven ekvalizér a Sony se snaží také o softwarová vylepšení hudby. Setkáte se tak zde opět s pojmy jako ClearAudio+ nebo xLoud. U každé skladby lze manuálně upravovat její detaily, stejně jako můžete tyto informace stáhnout z internetu. V telefonu pak můžete přehrávat hudební soubory ve formátech: MP3, 3GPP, MP4, ADTS, AMR, SMF, XMF, OTA, RTTTL, RTX, iMelody, WAV, OGG, FLAC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Walkman se v průběhu našeho testování dočkal aktualizace na novou verzi.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Videopřehrávač dokáže přehrávat i titulky, které nejsou součástí videa.

Prošedivělý fotoaparát

Naopak fotoaparát v telefonech nebyl nikdy příliš silnou stránkou japonského výrobce. Zde vsadili na 8Mpx snímač se senzorem Exmor RS a pomocnou LED diodou. Prostředí fotoaparátu vypadá příjemně a jednoduše, avšak ve chvíli kdy se do něj ponoříte hlouběji, zjistíte, že má opět mnoho funkcí a možností. Mezi ty patří množství různých režimů, přičemž nechybí funkce jako redukce červených očí, detekce úsměvu nebo automatické rozpoznání scény. V režimech nechybí možnost tvorby panoramatických nebo HDR snímků. Co však nastavit nelze, je rozlišení fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ještě před vyfocením můžete jednotlivým fotografiím přiřadit některý z barevných filtrů.

Samotná kvalita snímků nás však příliš nenadchla. Jediný moment, kdy jsou snímky z fotoaparátu povedené, nastane v ideálních světelných podmínkách (což není tak často). Po zbytek času jsou snímky jakoby překryty mírně šedým filtrem a barvy jsou obecně chladnější. S ubývajícím světlem pak rychle přibývá obtěžující šum na fotografiích a naopak se horší ostrost snímků. Absence detailů se bohužel projevu na většině fotek, což ve výsledku znamená, že při výletech se bez klasického fotoaparátu neobejdete, protože Xperia M2 ho jen stěží zastoupí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotky exteriéru. 

Tak jako nejde nastavit rozlišení pro fotoaparát, stejně tak nenastavíte kvalitu pro video. Potěší však, že telefon dokáže nahrávat videa ve fullHD kvalitě (1 920 × 1 080 pixelů), tudíž nastavení ani není třeba. S fotoaparátem pak videokamera sdílí také nešvar v podobě nedostatku detailnějších záběrů. To je škoda, protože telefon dokáže přeostřovat poměrně hbitě a takové pozitivum pak vychází do ztracena. Celkově z kvality videa převládá spíše zklamání, když výsledný záznam spíše připomíná HD kvalitu než tu o stupínek vyšší.

Nástupce se povedl

Plusy:

  • Kvalitní zpracování a prémiový vzhled
  • Nadprůměrná výdrž baterie
  • Podpora LTE
  • Kvalitní audio výstup

Mínusy:

  • Horší fotoaparát
  • Nedostatečná vnitřní paměť
  • Robustní rámeček kolem displeje

Poslední řádky sice mohli působit zklamaně, celkově však máme z telefonu velice dobrý dojem. Radost máme především z výkonu, který telefon dodává a díky kterému je prostředí plynulé a jednotlivé úkony zvládá bez problémů. Pozitivně lze hodnotit rovněž dílenské zpracování a zajímavý vzhled, který se snaží působit prémiově. Důležitým faktorem může být také jeho nadprůměrná výdrž, která se většinou pohybuje kolem dvou dnů. Na opačné straně stojí horší kvalita fotoaparátů, regionální omezení některých aplikací a největším omezením pak je jednoznačně nízká vnitřní paměť.

Sony Xperia M2 se nyní na českém trhu v oficiální distribuci prodává za cenu kolem 7 tisíc Kč. Za tuto cenu se na trhu objevuje kupříkladu Huawei Ascend G6 nebo HTC Desire 601. Všechny modely pak mají velmi podobné parametry. O tisíc korun výš poté stojí telefony jako Huawei Ascend P6, LG G2 Mini nebo Nokia Lumia 925. Tyto telefony již nabízí kvalitnější (HD) displeje i lepší fotoaparáty vč. vyšší hodnoty vnitřní paměti. Xperia M2 se tak zdá být velmi zajímavým artiklem na trhu, když své konkurenty za podobnou cenu předčí věhlasem značky i výdrží a současně nenabídne o tolik míň než mírně dražší přístroje.

Témata článku: Sony, , , , , , HTC Desire, HTC Desire 601, Huawei Ascend P6, LG G2, LG G2 mini, Nokia Lumia 925, Sony Xperia M, Sony Xperia M Dual, Sony Xperia M2, Sony Xperia M2 dual, Son, ADTS, Dolní hrana, Výsledný záznam, Pozitivum, ClearAudio, Boj, Alternativní obchod, Vypínací klávesa,