Sony Xperia Miro: hlavním argumentem je cena [recenze]

Sony letos představilo opravdu mnoho nových modelů. Bohužel mnoho z nich postrádá vlastní originalitu a také výkon. Rozhoduje hlavně cena.
Kapitoly článku

Se zmrzlinou je lépe

Sony je známo svojí kvalitní a odladěnou grafickou nadstavbou TimeScape. Nejinak tomu je i u Xperie miro. V tomto případě nadstavba částečně překrývá systém Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. O budoucím updatu na Android 4.1 Jelly Bean se zatím nehovoří. Nicméně dle mého názoru ho ani u takového modelu není třeba. Telefon si vystačí se současnou verzí, kde vše funguje relativně svižně. Občas sice některé akce trvají déle, ale s tím zájemci o tento telefon jistě počítají. Celé to pramení nikterak velkému výkonu modelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Grafické prostřední s podpisem Sony

Xperia Miro byl totiž vybaven slabým jednojádrovým procesorem Qualcomm S1 MSM7225A s taktem 800 MHz. Vypomoct se snaží i grafický čip Adreno 200 a RAM paměť o velikosti 512 MB. Horší výkon se projeví zejména při prohlížení internetu, kde rychlost vykreslování opravdu není ideální. Stejně tak se výkon zhoršuje u běžných aplikací jako např. Album. S přibývajícím počtem fotografií v něm totiž roste i doba než se všechny fotky zobrazí. Těch nakonec může být hodně, protože telefon krom menší vnitřní paměti o velikosti 4 GB (reálně 2,5 GB), podporuje také paměťové microSD karty až do velikosti 32 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarku neoslní. S pamětí pro data však díky podpoře microSD karet problém není.

Hlavní nabídka aplikací čítá kvůli menšímu displeji 3 řady aplikací, když do každé z nich se vejdou čtyři ikonky. Ty lze rovnat buď dle vlastních potřeb, dle abecedy nebo dle nejčastěji používaných. Doinstalované aplikace lze z nabídky pomocí klávesové zkratky také jednoduše odinstalovat, a to aniž byste museli chodit do nastavení telefonu. Pohotovostní ploch Xperia miro nabídne pět. Jak už je ale špatným zvykem Sony, tyto plochy nejdou manuálně nijak odebírat, tudíž i když jsou prázdné, budou se vám v telefonu zobrazovat. Nejde mezi nimi ani cyklicky listovat. Pro manipulaci s adaptéry jako Wi-Fi, Bluetooth, GPS nebo se zvukovými profily je připraven přehledný widget.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správa adaptéru znovu není ve stahovací liště, ale je vyřešena formou widgetu.

Na plochu lze přidat, jak je u Androidu zvykem, zástupce aplikací i jednotlivé widgety. Samo Sony přidalo hned několik vlastních widgetů, přičemž většina z nich využívá informace ze sociálních sítí. Své widgety si vysloužil i přehrávač, album obrázků a videí, poznámky a jiné. Samozřejmě platí, že čím víc aplikací, jež se neustále aktualizují, máte na ploše, tím rychleji se vybíjí i dodávaný akumulátor a v tomto případě dochází i k horším přechodovým animacím.

TimeScape čiší unikátními aplikacemi

Součástí nadstavby TimeScape je i hromada aplikací, které jsou specifické pro telefony Sony. Mezi takové patří upravená galerie fotografií s názvem Album, přehrávač filmů Filmy, který však nepodporuje navíc žádné kodeky než klasický přehrávač. Dále jsou předinstalované aplikace jako Hudba a videa, jež kousky, které vaši přátelé sdíleli na sociálních sítích; čtečka QR kódů NeoReader; rozpoznávač hudby TrackID, balík kancelářských aplikací OfficeSuite; kecálek Pokec či užitečná aplikace Smart Connect, skrze kterou si můžete nastavit různé funkce při připojení příslušenství (nabíječka, sluchátka) k telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony rádo do svých telefonů instaluje extra aplikace

Přehrávač Walkman krom klasických funkcí přehrávání nabízí i možnost poslouchat hudbu, kterou vaši přátelé sdíleli na sociálních sítích. Nabídne také jednoduchý ekvalizér. Z pro mě nepochopitelných důvodů je v telefonu i klasický přehrávač hudby od Googlu, který nabízí podobné funkce jako Walkman včetně vestavěného ekvalizéru. S nimi jsou v telefony předinstalovány také aplikace jako Facebook, Google+, Google Talk nebo Google Mapy (Navigace), které stejně jako aplikace od Sony nejdou s telefonu odinstalovat, což může být leckterému uživateli nepříjemné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na výběr je v základu ze dvou hudebních přehrávačů.

Jednou z nejužitečnějších je aplikace Úspora energie. Ta napomáhá vašemu telefonu s životností. Nabízí tři různé režimy, které bohužel není možno zvolit současně, a tak si budete muset vybrat pouze jeden z nich. První na výběr je manuální nastavení, kdy se o vypnutí a zapnutí tohoto režimu staráte vy. Druhou možností je, že si nastavíte, kdy se má úsporný režim zapnout (např. když zbývá 10% baterie). Třetí variantou je výběr času, kdy bude úsporný režim aktivní (např. v noci).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro úsporu baterie je možno nastavit nejrůznější úlevy

Témata článku: Sony, , , , , , Huawei Ascend G300, Nokia Lumia 610, Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia ion, Sony Xperia J, Sony Xperia miro, Sony Xperia SP, Sony Xperia Tablet Z, Sony Xperia Tablet Z 16GB 3G, Sony Xperia Tablet Z 32GB Wi-Fi, Sony Xperia Z, Mir, Malé rozlišení, Unikátní aplikace, Sony Xperia, Oblíbený model, Son, Miro,