Sony Xperia P: železná lady [recenze]

Elegantní, výkonný mobil, který se nezalekne ničeho a skvěle vypadá. Sony Xperia P je možná nejlepším současným japonským počinem.

Micro světem vládne

Na pravém boku našly své místo konektory microUSB a microHDMI. Na stejné straně nalezneme i slot na dnes již stále běžnější microSIM kartu, řešený formou pružinkového šuplíčku. Pro vložení či vyjmutí SIM karty z telefonu není nutné, či spíše ani možné vyjmout baterii, protože ta je v konstrukci umístěna napevno. Telefon se proto při vkládání SIM vždy sám automaticky restartuje. Proč Sony vybavilo Xperii P článkem o kapacitě pouhých 1 305 mAh, když nižší Sony Xperia U má baterii 1 320 mAh, zůstává záhadou, stejně jako reálná výdrž telefonu. Navzdory nižší kapacitě a výkonnějším vnitřnostem, jako je paměť RAM, vydrží telefon na jedno nabití déle než zmíněná Xperia U. Ne však o mnoho, rozdíl činí zhruba 10 hodin. Při středně intenzivním používání se tedy s Xperií P dostanete zhruba na dva a půl dne výdrže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka jsou vyřešena nejlépe z celé NXT série, mačká se přímo na vyznačené piktogramy

Plastovou horní hranu, která narozdíl od kovových zad propouští signál, zdobí jediný konektor, a to 3,5 mm jack. Na zádech telefonu najdeme pouze čočku fotoaparátu a blesk. Celá řadě NXT Series byla odepřena možnost rozšíření paměti, Xperia P bohužel není výjimkou. Spokojit se tak uživatelé musí s vestavěnými 16 GB, z toho je 13 GB uživatelsky přístupných.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kryt z telefonu nelze sundat, proto je slot na microSIM kartu pod krytkou z boční strany

Sony osadilo Xperii P operační pamětí o velikosti 1 GB a dvoujádrovým procesorem NovaThor ST-Ericsson U8500 s taktem 1 GHz. Do vínku dostal telefon operační systém Android ve verzi 2.3 Gingerbread, v brzké době se ale očekává upgrade na verzi 4.0 Ice Cream Sandwich. Hardwarová vybavenost s přehledem stačí na plynulý běh telefonu bez zdlouhavého čekání na otevření aplikace, zahrát si můžete i graficky náročnější hry. Absence nativního správce úloh však může zapříčinit rychlejší vybíjení baterie a je tedy rozhodně užitečné si nějaký task killer z Google Play stáhnout.

Magický displej

Pro zobrazování Sony vybralo TFT LCD displej se slušným rozlišením 540 × 960 bodů. Velikostí zařízení i výbavou je Xperia P prostředním ze tří sourozenců. To samé platí i pro její displej. Ten má úhlopříčku 4" a díky tomu se snadno ovládá jednou rukou. Jde samozřejmě o panel kapacitní. Jako u jediného z řady byla využita nová technologie WhiteMagic, která má vylepšit viditelnost a zároveň omezit spotřebu energie, to vše díky přidanému čtvrtému bílému subpixelu. Proklamované vylepšení jsme sice nějak zásadně nezpozorovali, ale například na přímém slunci k mírnému zlepšení v čitelnosti opravdu došlo. Každopádně by to mohlo vysvětlit onu vyšší výdrž než má Xperia U se srovnatelnou baterií.

Klepněte pro větší obrázek
Nad displejem vidíme tradiční logo a sekundární kameru

Displej se sice honosí odolností proti poškrábání, vůči umaštění a ulpívání otisků je však zcela bezmocný. V jeho prospěch ale hraje fakt, že jak stejně snadno se umaže, tak stejně lehce se i vyčistí a není zapotřebí ani speciální hadřík na sklo, postačí kupříkladu tričko. Barvy zobrazuje Sony Xperia P věrohodně, přirozeně a dostatečně sytě, nepřehání to ale se saturací jako některé AMOLED panely. Celkově shrnuto, displej Xperie P je po všech stránkách jedním z nejlepších zobrazovačů, na které lze u současných mobilů narazit.

Starý známý Timescape

Po zapnutí displeje můžeme rovnou nakouknout do prostředí. Zde nás žádné překvapení nečeká. Obrazovka v zamknutém stavu při krátkém stisknutí odemykacího tlačítka nabídne pohled na hodiny, datum a případné zmeškané události. Odemykání telefonu funguje na stejném principu jako je tomu u iPhonů, tedy pohyb zleva doprava. Zamknutá obrazovka nabízí ještě jednu funkci, a to přepnutí mezi tichým a normálním režimem. Zapnutí či vypnutí zvuku probíhá stejným způsobem jako odemykání jen s tím rozdílem, že sweep pro změnu zvukového profilu je zprava doleva.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka, pohotovostní plocha a hlavní nabídka

Sony zvolilo i pro řadu NXT Series známou grafickou nadstavbu Timescape. Uživatelům nabízí možnost vybrat si z řady barevných schémat barevně korespondujících s podsvícením lišty. Ať už se nacházíte na jakékoli z pěti pohotovostních ploch a nemáte náladu hledat požadovaný widget, stačí multidotykové gesto pinch-to-zoom a widgety ze všech ploch se smrsknou v miniatuře na jednu. Pak stačí jednoduše kliknout na požadovanou aplikaci a telefon vás přemístí na plochu, na které je zkratka umístěna. Pokud se rozhodnete, že vlastně žádný widget nehledáte a chcete náhled ukončit, stačí jednoduché gesto opačným směrem, tedy zoom in.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Adresář kontaktů a vybrané oblíbené kontakty

Pro přidání widgetu, aplikace či zkratky k aplikaci stačí na jakékoli ploše stisknout virtuální klávesu pro kontextovou nabídku a objeví se nabídka činností, které můžeme na ploše dělat. Notifikační roleta na samém vrchu plochy je schopná prozradit všechny běžné události jako zmeškaný hovor, nepřečtený email či zprávu nebo aktualizaci pro některou z instalovaných aplikací. Jednu sadu funkcí však lišta postrádá - nemůžete skrze ni zapnout wi-fi, bluetooth či data, jako tomu u některých telefonů jiných značek bývá. Výrobce se však rozhodl nenechat budoucí majitele tohoto telefonu zcela na holičkách a přímo na plochu tak umístil widget plnící stejnou funkci. Jde tedy jen o to zvyknout si na trochu jiný systém a nehledat ikonku pro zapnutí datových přenosů zarputile v notifikační liště.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Widget pro rychlé zapnutí bezdrátových modulů a provádění dalších akcí, nastavení systému

Při vstupu do hlavní nabídky si můžete všimnout, že sadu čtyř ikon aplikací po boku tlačítka Domů vystřídaly tlačítka pouze dvě. První z nich, umístěné v levé dolním rohu, umožní uživateli seřadit aplikace v pořadí, jaké mu vyhovuje. Na výběr máme řazení vlastní, abecední, podle nejpoužívanějších a nedávno instalovaných. Díky těmto volbám si můžete rychle a jednoduše modifikovat hlavní nabídku podle svých preferencí. Pokud chcete odinstalovat nějakou aplikaci, poslouží vám k tomu tlačítko v pravém dolním rohu. Obrazovka v zamknutém stavu při krátkém stisknutí odemykacího tlačítka nabídne pohled na hodiny, datum a případné zmeškané události. Menu i obrazovku pohotovostního režimu hodnotíme jako jednoduché a intuitivní, co se týče ovládání i případných uživatelských modifikací.

Témata článku: Sony, , , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One S, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Advance, Sony Xperia P, Sony Xperia S, Sony Xperia U, Jednoduché gesto, Mírné zlepšení, Normální režim, Široká škála, Výborný fotoaparát, Tradiční logo, Son, Jediný konektor, Full HD kvalita,