Sony Xperia Tipo Dual: dualSIM do kapsy [recenze]

Sony Xperia Tipo Dual je kompaktní smartphone, se kterým vám v kapse přistane spousta zábavy včetně dvou SIM karet na příjmu.
Kapitoly článku

Správa a nastavení dualSIM

V Xperii Tipo Dual máme dvě SIM karty a zapneme přístroj. Naběhne operační systém, ale po odemčení přístroje budete vyzváni k zadání PINu pro SIM 1, následně PINu pro SIM 2. V tomto okamžiku jsou obě SIM karty na přijmu. Na řadu přichází správné nastavení. V něm si můžete jednotlivé SIM vypnout/zapnout, každou z nich pojmenovat a určit, která SIM má být využívána pro data. Bohužel telefon není natolik chytrý, aby zvládal spravovat dvě SIM zároveň. Hovoříte-li tedy na jedné, druhá SIM je nedostupná a ani vy při hovoru neuslyšíte žádné pípnutí. Po čase tak jen dojde SMS o zmeškaném hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správa SIM je jednoduchá, bohužel, obě SIM při hovoru aktivní nejsou

To, že telefon zvládá obsluhovat dvě SIM karty, je navíc vidět napříč celým systémem. Hned na zamykací obrazovce ve spodní části vidíte jejich stav. Preference SIM karty pro odchozí hovory nebo zprávy je dána momentálně výchozí SIM kartou, k čemuž právě slouží ono přepínací tlačítko na pravém boku. Je-li výchozí SIM 1, je zvýrazněna ve stavové roletce žlutě, je-li to SIM 2, je zvýrazněna azurově. Zároveň lze ale chytře nastavit, kdy má která SIM karta sloužit pro hovory a pro data, a kdy naopak ta druhá. S tím odpadá nutnost přepínat pomocí bočního tlačítka. Stejně tak při příchozích hovorech či zprávách je vidět malý piktogram s jedničkou nebo dvojkou, který vás informuje, na jakou SIM kartu je požadavek přijímán. Tyto piktogramy se zobrazují i v bublinách konverzací nebo ve výpisu hovorů.

Prostředí jak když bičem mrská

Xperia Tipo Dual běží na Androidu 4.0.4, a tak byste oprávněně mohli namítat, že její slabé vnitřnosti budou mít s během operačního systému problém. Jednojádrový procesor s taktem 800 Mhz a 512 MB RAM (po startu volná zhruba polovina) nejsou bůhvíjaká záruka výkonu, sám jsem se ale divil, jak je prostředí plynulé. Samozřejmě nečekejte žádné dechberoucí animace a další, ale to co má telefon zvládnout, zvládá dobře. Herní mašina na first person střílečky to není, zábavy s Fruit Ninja nebo Bad Piggies si však užijete dosytosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Paměť RAM je po startu plná napůl, po nějaké době běhu je volných okolo 160 -180 MB

Sony si dalo na optimalizaci opravdu záležet. Kdo znáte nadstavbu Time Scape od Sony z jiných modelů, budete doma i tady. Je ale vidět, že v Sony mysleli, protože třeba klasické barevné vlny, které se na pozadí svíjejí, jsou tentokrát statické. Dobře jak z hlediska výkonu, tak baterie. Barvy však lze měnit, celkem je jich sedm. Potřebujete-li ale nutně nějaký pohyb, živé tapety jsou samozřejmostí. Stejně tak si přidáte zástupce, vytvoříte složky, nastavíte tapetu nebo vyberete ze spousty widgetů. A to ať už těch systémových, tak těch od Sony, které zřetelně cílí na usnadnění práce se sociálními sítěmi. Rychle tak uvidíte statusy na Facebooku, ale i přidané fotky atd.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Widgetů je přehršel, nejužitečnější je však ten s rychlými přepínači

Stále však zamrzí některé vlastnosti systému, které si Xperia Tipo Dual přebrala od Sony. Jednotlivé plochy nejde přidávat ani ubírat, nejde mezi nimi cyklicky procházet a stavová roletka neobsahuje žádné přepínače. Na ty je tu widget, který shromažďuje všechny přepínače na jednom místě. Menu si díky malému displeji drží matici 4 x 3 zástupci, karty též nejdou cyklicky přesouvat. Ikony lze řadit podle četnosti spouštění, abecedně nebo dle vlastního uvážení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony přidalo barevná schémata, která se ale kvůli slabšímu hardwaru nevlní

Ikony rychlého spuštění bychom na zamykací obrazovce hledali marně, spodní řádek najdeme jen vespod každé z pěti ploch. Ikony v tomto pásu si snadno změníte, stejně jako seskupíte do složky. Na zamykací obrazovce naopak najdeme ovládání hudby, přehráváme-li nějakou. Telefon se odemyká tažením, gestem nebo heslem, stačí si nastavit. Tažením na opačnou stranu než pro odemčení displeje pořídíte rychlou fotografii. Na zmeškanou událost vás modrým blikáním upozorní stavová dioda, oproti starší verzi Androidu však zmeškaná událost nemá vlastní posuvník pro rychlý vstup do potřebné aplikace, musíte tak vždy displej odemčít, a pak až spustit aplikaci nebo stáhnout roletku. Škoda.

V základu čtečka QR kódů

Xperia Tipo Dual v základu přináší všechny aplikace, které by smartphone s operačním systémem Android měl mít. Na ně se podíváme později, nyní zmíníme to, co Sony přidalo navíc. Šikovnou aplikací je Úspora energie, díky kterí šetříte energii při určitém stavu baterie nebo přes noc. V rámci šetření vypnete přenosy, připojení, synchronizaci, zvuky a snížite jas. Obzvláště noční šetření vám přidá cenné hodiny výdrže navíc. Druhou přidanou aplikací je NeoReader pro čtení QR kódů, prohlížení historie vašeho scanování atd. I přes chybějící autofocus snímá QR kódy spolehlivě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ač postrádá Xperia Tipo Dual autofocus, nikdy se nestalo, že by QR kód nepřečetla

Sony dále přidalo aplikaci Update center, která za vás bude obstarávat zjišťování aktualizací instalovaných aplikací, jestli pro váš telefon nejsou nové aplikace či jestli není třeba aktualizovat systém. Hudební aplikace zastupuje TrackID pro rozpoznávání hudby. PlayNow je herní zóna a Smart Connect (před aktualizací aplikace pod jménem správce LiveWare) šikovná aplikace, která vám umožní nadefinovat si jednotlivé kroky, které mají následovat po připojení určitého typu příslušenství.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace pro rozpoznání hudby TrackID jde spustit i rovnou z rádia

Telefonní seznam a zprávy za jedna, kancelář za tři

Xperia Tipo Dual nabízí standardní telefonní seznam, ve kterém si kontakty seřadíte, jak je libo, ke každému kontaktu přidáte přehršel detailů, a bude li kontaktů mnoho, objeví se posuvník pro snadnější scrollování. Výpis hovorů je přehledný, orientaci v jednotlivých položkách usnadňují barevné piktogramy. Na příchozí hovor reagujete tažením prstu po displeji, veškeré další volby jako podržení hovoru nebo bluetooth se objeví až po jeho přijetí. Oproti staršímu Androidu je obrázek volajícího roztažen přes celý displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všude, kde je třeba, se objevují malé piktogramy idetifikující danou SIM kartu

Na malém displeji, který Xperia Tipo Dual má, se přece jenom lépe píše na šířku. V režimu psaní na výšku zase raději využijete šikovnou predikci slov, která se navíc rychle učí. Škoda jen, že při psaní nevidíte počet znaků. Na výšku se zobrazí odpočet posledních dvaceti znaků, na šířku, kdy nevidíte nic než textové pole a klávesnici, pouhé varování o překročení 160 znaků. S Androidem Ice Cream Sandwich naštestí přichází vyléčené neduhy, které dříve klávesnice Xperií měly. Pro tečku a čárku už nemusíte do sekundární nabídky, klávesa pro vyvolání nabídky emotikon se přestěhovala na dlouhý stisk tlačítka pro znaky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice trpí neduhem v podobě chybějícího odpočtu znaků, ale pro tečku už nemusíte do další nabídky

Znáku tři si Xperia Tipo Dual vysloužila z kancelářské vybavenosti za chybějící aplikaci pro poznámky, stopky, časovač, světový čas a chybějícího správce souborů. Pro ty všechny tak budete muset do Google Play. Office Suite 6 slouží pro prohlížení dokumentu, pro editaci dokumentů se budete muset poohlédnout jinde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kancelář neoplývá zrovna bohatostí předinstalovaných aplikací

Vestavěný kalendář obsahuje vše, co budete potřebovat. Kvůli malému displeji ale neuvidíte vespod náhledy událostí, alespoň se však spolehlivě trefíte na daný den. Z ostatních jmenujme správce stahování, budík, kalkulačku, hlasové vytáčení a hlasové vyhledávání. Zapomenout nesmíme ani na všudypřítomnou aplikaci pro vaše e-maily a apliakci Gmail.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář se díkybohu nesnaží ještě pod denní mřížku vměstnat náhled událostí

Témata článku: Sony, , , , , , Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Duos, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia ion, Sony Xperia J, Sony Xperia miro, Sony Xperia SP, Sony Xperia Tablet Z, Sony Xperia Tablet Z 16GB 3G, Sony Xperia Tablet Z 32GB Wi-Fi, Sony Xperia tipo, Sony Xperia tipo dual, Sony Xperia Z, Fruit Ninja, Malý telefon, Spodní řádek,