Sony Xperia U: hranatý chameleon [recenze]

Nejnižší model z NXT Series má opět elegantní hranatý design. Chlubí se dvoujádrovým procesorem a má barvami hrající proužek.

Kapesní kancelář

Poštovní klient umožňuje simultánní používání několika emailových účtů. Uživatel si pak může vybrat, jestli chce zobrazovat poštu z jednotlivých účtů zvlášť nebo dohromady. Při hromadném zobrazení se nemusíte bát, že ztratíte přehled o tom, který email patří ke kterému účtu, každá zpráva dostane totiž náležitý barevný proužek podle barev přiřazených účtům. Při prohlížení příchozí pošty můžete zvolit náhled zpráv na celou obrazovku, to v případě, že telefon ponecháte ve svislé poloze. Po otočení na šířku se obrazovka rozdělí na poloviny, kdy na jedné zůstane seznam doručené pošty a na druhé náhled do jednotlivých emailů. Fungují push notifikace, pokud schránka tuto funkci nepodporuje, Xperia U dá na výběr, jak často chcete schránku aktualizovat. Možnosti se pohybují mezi 5 a 60 minutami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
E-mailový klient a prostředí psaní zprávy

Do aplikace Upozornění se dostanete kliknutím na widget hodin umístěný na ploše či poklepáním na ikonu budíku v hlavní nabídce telefonu. U každého z dvaceti maximálních nastavitelných upozornění lze upravit možnost opakování, text budíku, dobu odložení (ne však počet odložení), a chování zvuku, respektive hlasitosti a vibrací během buzení. Sony nabízí i několik svých vlastních budíkových stylů, u nichž vás kromě přednastaveného tónu upozornění ráno přivítá i tematická tapeta. Stejně jako u většiny současných telefonů lze i na Xperii U v rámci budíku nastavit i světový čas, stopky či časovač pro odpočet času.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář s měsíčním, denním a týdenním pohledem

Rozvrhnutí kalendáře se Sony vcelku povedlo, uživatel má již na základní obrazovce možnost vybrat náhled na celý měsíc, detailněji týden či jediný den. Pokud máme k libovolnému dni přiřazenu událost, ohlásí se nám jasně a dobře viditelným čtverečkem v rohu políčka daného dne. Má-li uživatel více než jeden kalendář, jednotlivé události každého z nich jsou rozlišeny barevně. Synchronizovat lze kalendář například s účty sociálních sítí, či s účtem na Googlu. Aplikace kalendáře samozřejmě umožňuje i nastavení upozornění na událost.

Hlavně ať někřičí

I přesto, že se jedná o nejnižší model z řady NXT Series, má Xperia U solidní zvuk, jen na ni nesmíte moc tlačit. Výšky zvládá dobře, ale pokud se rozhodnete vyhnat hlasitost do nejvyšších poloh, jediné čeho se dočkáte, bude nepříjemné chrčení, a to i přes aktivovanou funkci xLOUD, který má vylepšovat hlasitost reproduktorů. Nejlépe hraje telefon na zhruba poloviční hlasitost, po připojení ke sluchátkům se ale už ale vysoké hlasitosti bát nemusíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač a aplikace Moje hudba

Při poslechu hudby v hudebním přehrávači si budete muset odvyknout používat šipku zpět. Ta vás totiž nevrátí ze zrovna přehrávané písničky do seznamu skladeb, nýbrž do hlavního menu. K návratu do playlistu slouží záložka v horní části přehrávače nazvaná Moje hudba. Přehrávač nabídne třídění dle alba či interpreta, nezapomnělo se ani na uživatelsky modifikovatelný ekvalizér. V případě, že náhodou u některé ze skladeb chybí obrázek alba či informace o samotné písničce, můžete si je stáhnout prostřednictvím přehrávače. Ať už nabídnete přehrávači kterýkoli z typických formátů, přehraje ho, s formátem FLAC si ale neporadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace TrackID není tolik spolehlivá jako například Shazam

V případě, že si raději poslechnete rádio, čeká na vás graficky jednoduše zpracovaná aplikace včetně RDS. Pro poslech rádia musíte jako obvykle připojit sluchátka nebo soupravu handsfree, která následně poslouží jako anténa. Sony sice nabízí 30denní bezplatné používání aplikace Music Unlimited, Česká republika ale nepatří mezi podporované regiony, proto aplikaci ani nestáhnete. Použít lze alespoň TrackID. Jedná se o rozpoznávač hudby, kterému ale identifikace skladby trvá příliš dlouho, většinou písnička dříve skončí, než se dočkáte nějakého rozumného výsledku. Proto je lepším řešením stáhnout si bezplatnou verzi Shazam na Google Play.

Klepněte pro větší obrázek
Rádio

Fotí se ctí

Fotoaparát s 5 Mpx doplněný o LED blesk a autofokus je schopný pořídit snímky v rozlišení až 2 592 × 1 944. Z efektů a funkcí lze zmínit jednobodové a vícebodové ostření, různé scénické režimy, vyvážení bílé nebo detekci úsměvu. Při focení můžete využít i funkci Sweep Panorama, která vyfotí sérii fotek v půlkruhovém rozsahu a potom z nich složí panoramatický snímek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu a nastavení

Při focení makrosnímků autofokus dobře odvede svou práci. Snímky vzdálenějších scén trpí sléváním detailů, na světelnějších místech může být fotografie mírně přepálená a sem tam se objeví i šum. Barevnost fotek je nicméně dobrá, barvy působí věrohodně a živě. Sony Xperii U nepropaguje jako mobil s excelentním fotoaparátem, můžeme jej však bez obav zařadit do kategorie lepší průměr. Kromě fotografií lze pořizovat i video nahrávky, konkrétně ve formátech 3GPP a MPEG4, a to v HD rozlišení, tedy 720p. Pouze tyto dva formáty zároveň podporuje vestavěný video přehrávač, pro přehrávání DivX/Xvid ideálně i s titulky budete muset sáhnout na Google Play.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Panoramatický snímek

V Xperii U se dočkáte standardního webkitového prohlížeče, který umožňuje vyhledávání na stránce, brouzdání v několika oknech zároveň a mimo jiné vám umožní vybrat si preferovaný vyhledávač. Poté do URL řádku zadáte požadovaný dotaz a výsledek se objeví rovnou například na Googlu. Pro uživatele se zálibou v tvorbě záložek máme dobrou zprávu, prohlížeč je podporuje. Při brouzdání po internetu zjistíte, že browser podporuje všechny běžné typy animací a objektů včetně těch flashových. K internetu se můžete připojit prostřednictvím mobilních dat (maximem je HSPDA 14,4 Mb/s) či sítě Wi-fi. Výčet konektivity doplňuje GPS, na NFC nebo HDMI se u nižší Xperie U místo nenašlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč s mobilní a desktopovou verzí Mobilmanie

Na výkon i na efekt

Při porovnání kladných a záporných charakteristik telefonu docházíme ke zjištění, že pozitivní vlastnosti jasně převažují. Xperia U se sice může díky své drobnější velikosti zdát jako naprostý lowend, ale tak to zdaleka není. To nakonec Sony dokázalo, když představilo základní androidové modely Xperia Tipo a Miro. Vedle atraktivního provedení s barevně svítící bradou je třeba vyzdvihnout dobře odladěné a svižné prostředí. Obsažené funkce by měly běžnému uživateli postačovat, vytknout ale musíme příliš malý paměťový prostor s nemožností rozšíření.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia U a prodejní balení

Sony Xperia U se aktuálně prodává za 6 a půl tisíce korun, což je vzhledem k výbavě v čele s dvoujádrovým procesorem odpovídající suma. Hlavní konkurencí budou hlavně smartphony na androidové platformě, například Samsung Ace 2, Huawei Ascend G300 nebo Xperia Sola z vlastní stáje. Při pořízení Xperie U mějte na paměti, že při aktivnějším používání vás každý den bude prosit o dobití a pokud si budete chtít zachovat dobrou viditelnost na displej, nezbude vám, než s sebou stále nosit čistící hadřík. Xperia U je vhodná pro všechny, kteří mají rádi telefony skladné, zároveň však výkonné a rádi se svým smartphonem pochlubí jako designovou perlou.

Témata článku: Sony, , , , , Huawei Ascend G300, Sony Xperia P, Sony Xperia S, Sony Xperia sola, Sony Xperia tipo, Sony Xperia tipo dual, Sony Xperia U, Přirozené podání, Aktivní displej, Chameleón, Matný povrch, Malá výdrž, Poloviční hlasitost, Dostatečný rozestup, Vícebodové ostření, Sony Xperia, Střídmé používání, Jednoduché gesto, Son, Vrchní okraj,