Sony Xperia XA1: na půli cesty k bezchybnosti [recenze]

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 29

Názory k článku

09. 05. 2017 08:38

Jak to je s tím foťákem? Na gsmarene totiž čtu:
Nevertheless, we are quite happy with the camera as it is. Sony has fixed the corner softness to a great extent, it has lowered the noise levels, it's done a nice job with the dynamic range, and the sharpening in the post-processing is less aggressive than it was in the Xperia X series. That's more than enough by our books - especially at the price point that the XA1 will sell.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 05. 2017 15:31

S těma fotkama si snad dělají srandu
Jo aha, ono je to Sony. Tak to je standard.
Tohle v Sony snad opravdu dělají schválně.
Ať mi nikdo netvrdí, že neumí naladit foťák tak aby z něho lezly hezké fotky.
Podle mě umí ale nechtějí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 05. 2017 09:54

V cele recenzi neni ani jedna fotka s rozsvicenym displayem abychom mohli zhodnotit ty uzke ramecky. Na videu jste toho taky moc neukazali. Recenze fdkt na prd...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 05. 2017 03:54

Také se podivuji nad hodnocením fotoaparátů na těchto stránkách. Přečetl jsem si právě tak desítku recenzí a jsem z toho volaký zmetěný. Největší haluz je mimořádně nízké hodnocení nejlevnějšího Xiaomi -4A (1.5 hvězdičky). Ve srovnání s asi nejhorší fotokamerou, na níž jsem v recenzích narazil je Nubia N1 Lite - autor uvádí, že má 13 Mpx - hned jsem si pomyslel Čajna opět lže - nelže, i oficiálně má jen 8 Mpx, 13 s extrapolací, je to vidět hned, X4A fotí o dvě třídy lépe, stačí srovnat podobné fotky, hl. při zvětšení je to naprosto evidentní, třeba srovnání fotek budov 4A fotí daleko lépe i za deště (!) než Nubia za ideálního počasí) viz. třeba poslední foto v galerii. I další zde fotí hůře, třeba Galaxi J3 (2016, hodnocení 6/10) nebo LG K4 (stejně jako 4A 1,5). , Acer Liquid Z6 Plus (3 hvězy). Ve srovnání s Nubií či LG by Xiaomi byl tak nejméně na 4 hvězdičkách. V poměru k dalším je silně podhodnoceno i Lenovo K6 - pokud autor neví - má stejný senzor (IMX258) jako třeba Lenovo P2 nebo fotomobil LG G6 - samozřejmě ten má lepší optiku a asi i software. Má ho také asi jediný slušně fotící Elephono P9000(jinak jsou to totální křápy), který dostal o půl hvězdy více, i když dle mého názoru lepe fotí K6 (foto v recenzi vznikli za téměř stejně mizerného počasí jako Xiaomi 4a) a ještě lépe P2. S hodnocením Sony XA1 celkem souhlasím, jen myslím že to ostření není špatné, čip je prostě přepixelovaný - Sony neumí nalézt softwarový algoritmus jak takový potenciál využít (i třeba Nokia Pure View z 41 Mpx ideální ostrost docílila seřezáním na 8 Mpx).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 05. 2017 22:40

Hoši vy se na ty recenze fakt vyprdněte..telefon jsem měl k dispozici týden a musím uvést věci na pravou míru, když vidím co tady píšete za nesmysly..
1. Telefon má hliníkové jenom boky! Vrchní a spodní hrana je pouze plast imitující broušený kov. Zadní strana není až tak měkčená, jak bych si od toho slova představoval, každopádně nevím, kde jste ho nosili, já ho nosil v tašce, kapse, pokládal na lednici, na stůl, na gauč a na zadní straně ani náznak škrábnutí. Za to přední sklo vyfáslo za tu dobu dva miniškrábanečky, což jsem byl teda trochu nasr..protože jsem si dával pozor. Lepit na displej ochraná skla? Zapomente - prostě nejde, je celkově zaoblený a po stranách i sebemenšího skla budou bubliny. Nehledě na to, že nalepené krycí sklo naruší tak dramaticky design telefonu jako snad u žádného. Telefon celkově působí velmi malým dojmem přirovnával jsem ho k ovladači na televizi - velice příjemné. Celkový design by zasloužil klidně 6 hvězd a ty předěly se mě osobně velmi líbily. Sony black panel..
2. Displej - pozorovací úhly stojí opravdu za prd, již při malém náklonu se černá mění v bílou a celkově se barvy invertují - černá rozhodně není černá, ale bohužel spíše šedá, na druhou stránku čitelnost na přímém slunci by mohl závidět samsung s8, ta je špičková a těžko může hledat konkurenta. Jemnost displeje je dostačující - pixely nejdou skoro rozeznat. Teplota barev jde smozřejmě nastavit - 3 stupně vyvážení bílé (červená, zelená, modrá ) Celkově displej hodnotím jako dobrý spíše podprůměrný ( kromě čitelnosti, ta je opravdu nej ) Rámečky nad a pod displejem mě vůbec nevadily, nepůsobí žádným přehnaným ani rušivým dojmem celkově zapadají do designu telefonu a díky nim se telefon dobře drží.
3. Fotoaparát - ten mě opravdu překvapil a musím uznat že xa1 fotí opravdu noblesně! A ve své třídě opravdu zcela bez konkurence Je to převzatý čip z modelu z5 a dokonce se mi zdá že i trochu vylepšený ( postprocesing, světelnost ) Mimochodem Z5 má v testu DXOMARK hodnocení 87 bodů což mluví za vše. Samozřejmě postrádá nesmysl jménem 4k, ale to by přeci do střední třídy kluci nemohli dát, protože pak by nikdo top modely nekupoval :). Jediná ,,výtka,, je, že fotky pořízené jsou strašně veliké klidně i 25mb což teda už je až pomalu na škodu. ( velikost samozřejmě značí kvalitu ) co mě však opravdu štve je, že krycí sklo čočky není sklo, ale plast viz xperia z5 atd..
Přední fotoaparát na selfie je také velmi povedený a má autofokus, což se těžko někde dočtete, takže jsou fotky i z předního opravdu ostré.
4. Baterie 2300 mah..papírově slabé, realita je opět milé překvapení, opravdu držák.
Celkově jsem byl velice překvapen, že takhle vyvážený a skvělý telefon stojí pouze 7490,-. V ruce působí mnohem hodnotněji a vlajkové lodě zahanbí raz dva. Sony opravdu klobouk dolů..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 05. 2017 22:39

me se hranatost sony telefonu hodne libi, dnes kazdej zakulacuje rohy a to se mi...chvilka napeti...ano, nelibi.
par vyhrad bych k telefonu mel (ne uplne zasadnich), ale misto toho napisu jak bude vypadat muj telefon pristi rok:
sony XB 1, stejny tvar, cca o pul centimetru mensi horni a dolni okraj, integrovana ctecka otisku, full hd displej, dual sim, idealne hlinik, cena 8000...
....a do toho proste pudu, to bude muj dokonalej foun.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
07. 05. 2017 19:20

Kdyby tam nebyly ty nesmyslné a neskutečně velké rámečky nad a pod displejem, asi by to své kupce našlo. Takhle je to nesmyslně veliký telefon s malým displejem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 05. 2017 18:41

Sony už by opravdu mělo skončit s mobily. Prostě neumí oslovit lidi, nemají představu o tom, co dnešní uživatelé od mobilů chtějí. Měli by se učit od Číňanů nebo Korejců. Nikdo se nesnaží tolik, jako právě v těchto zemích.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
xls
07. 05. 2017 16:26

Za 7,5 HD displej a Mediatek? To mají dost zvláštní představu, co zákazníkům za ty peníze stačí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 05. 2017 16:07

Nojo, napište komentář do diskuse... ale jaký vlastně? Tohle totiž je docela slušný propadák.
Kdy se Sony poučí a vyhází všechny ty nesmyslné 23 MPix snímače? Kdy pochopí, že čtečka je dnes takřka nutnost ve střední třídě?
Asi nikdy...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor