Sony Xperia XZ Premium: konzervativní obr se skvělými funkcemi [recenze]

  • Vlajkový smartphone Sony má hned několik lákadel
  • Hlavním je nový fotoaparát s natáčením zpomaleného vide
  • Sony tentokrát rozumně nastavilo cenu a přivezlo Dual SIM
Kapitoly článku

1. Design

Lesklý obr. Xperia XZ Premium je opravdu velký telefon. Není to dáno jen úhlopříčkou displeje 5,5 palce a tradičním poměrem stran 16 : 9, ale také velkorysým nakládáním s prostorem na přední straně, kdy pod i nad displejem najdeme hodně velké okraje. V nich jsou sice ukryté stereo reproduktory, ale těžko říci, do jaké míry šlo nebo nešlo alespoň tento rozměr eliminovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I přes svoje větší rozměry se telefon v ruce drží dobře

Se šířkou moc dělat nešlo – smartphone sice nemá nulové boční okraje displeje, ale kompenzací je čtečka otisků umístěná na boční hraně (jejíž modul vyžaduje určitou hloubku), což je podle nás ze všech variant úplně to nejlepší místo pro senzor, jenž je tak často potřeba. Sejmutí otisků fungovalo skoro stoprocentně napoprvé a rychlost odemknutí telefonu byla ukázková.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtečka otisků je umístěna v polovině pravé strany, přesně v dosahu palce

Větší okraje mají alespoň jednu výhodu – telefon máte za co držet a těžiště je vzhledem k poloze v dlani dobře umístěno, takže se telefon nepřevažuje a nemá tendenci vypadnout. Zařízení má v duchu designu Loop Surface zaoblené boční strany a ostře seříznuté kratší hrany. Skelet je z pevného kovu a do něj jsou umně zasazeny skleněné plochy. Nikde nic nepovrzává, vše doléhá jak má, a telefon je patřičně pevný také při pokusu o ohyb.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Xperia XZ Premium nezapomněla na 3,5mm jack a používá USB-C konektor

Velké skleněné plochy se samozřejmě podepsaly na hmotnosti, takže telefon váží skoro 200 gramů, což může být pro mnohé hodně. Nechceme být genderově nevyvážení, ale přijde nám, že Xperia XZ Premium je telefon spíš „pro chlapy“, anebo pro lidi s velkýma rukama. Přitom například chromová varianta má ze skleněných zad zrcátko, které by se spíš hodilo ženám. Ať tak či onak, záda jsou magnetem na otisky, takže je budete muset často leštit.

Klepněte pro větší obrázek
Záda telefonu mohou bez problémů suplovat zrcátko

Sony nezapomnělo na dvě charakteristiky, které jsou pro jeho smartphony typické. Také Xperia XZ Premium je voděodolná podle stupně krytí IP68 (vydrží ponoření do 1,5metrové hloubky ve sladké vodě po dobu 30 minut) a obsahuje namačkávací mechanickou spoušť fotoaparátu. Dvě jistoty, na které se u Japonců můžeme spolehnout.

2. Displej

Zbytečné 4K. Sony se alespoň u smartphonů nikdy moc nehnalo za marketingovým pozlátkem. Naopak jsme si často říkali, proč některé funkce lépe neprodává, když je má třeba jako jediné na světě (např. již zmíněná boční čtečka nebo spoušť fotoaparátu). Ale 4K rozlišení displeje vyvařit prostě musí, i když zrovna zde je tak velké rozlišení diskutabilní a vlastně ho ani všude nevyužijete.

Poznat rozdíl mezi Full HD a Quad HD (2K) displejem na 5,5palcové úhlopříčce chce už trochu vycvičené oko. Většinou to vnímáte podvědomě tak, že obraz je ostřejší. Ale poznat na mobilu rozdíl mezi Quad HD a Ultra HD (4K), toho už lidské oko není schopno. Pokud by tak byl telefon navržen s ohledem na použití s brýlemi pro virtuální realitu, byl to argument. Ale Xperia XZ Premium nepodporuje Google Daydream a vlastní mobilní VR platformu Sony taky nemá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej se nesnaží o minimalistické okraje

Displej pracuje většinu času v klasickém Full HD rozlišení. Ani v nastavení nelze rozlišení manuálně nijak přepnout. Do 4K režimu se displej dostává automaticky pouze v případě, že zobrazuje kompatibilní obsah – například video z Netflixu či Amazonu, kde také může využít funkci kontrastnějšího HDR zobrazení, a také u 4K videa v aplikaci YouTube. Maximální rozlišení nabídne také při zobrazení 4K fotek a videa pořízených telefonem při zobrazení v nativních aplikacích Album a Video.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V nastavení displeje lze zvolit jeden ze tří režimů kontrastu a doladit vyvážení bílé barvy manuálně

I přes „zbytečně jemné“ rozlišení je ale displej kvalitativně perfektní. Barvy zobrazuje věrně, nedeformuje je ani při pohledu z extrémních úhlů. Maximální jas by sice mohl být vyšší, ale na oplátku dostáváme výborné podání černé barvy, což bývá většinou deviza AMOLED panelů. Mezigenerační vylepšení proti Xperii Z5 Premium je o parník.

Výhradu máme k přehnaně citlivě nastavenému gyroskopu. Někdy stačí pouze vzít telefon do ruky a displej se přetočí naširoko, přitom telefon držíte prakticky vodorovně. Virtuální tlačítka k ovládání prostředí zbytečně zabírají plochu zobrazovače, přitom by vzhledem k prostoru na bradě mohla být jako senzory pod displejem. A ještě jednu drobnost mohlo Sony přidat – chybí nám Always On displej s možností poklepání a rozsvícení.

3. Hardware

Extraliga komponent. Sony na svůj vlajkový model tolik nespěchalo, a tím pádem si mohlo počkat na nejvýkonnější mobilní čipset současnosti Qualcomm Snapdragon 835. Tomu dělá společnost grafika Adreno 540, dostatek paměti (4 + 64 GB) a dokonce možnost rozšíření paměťovou kartou, ale jen v případě, že oželíte použití druhé SIM karty. Sečteno a podtrženo, máme zde jeden z nejvýkonnějších smartphonů s hodnotou AnTuTu přes 150 tisíc bodů.

Výkon je tedy špičkový, smartphone bez zaváhání reaguje na spouštění aplikací, přepínání oken a problém mu nedělají ani náročné animace ve hrách. Známým problémem u starších top Xperií bylo přehřívání při vysoké zátěži a následné svévolné vypínání aplikací. To se naštěstí u XZ Premium neopakuje, byť jsme při náročnějších úlohách slabší zahřívání zad zaznamenali.

Klepněte pro větší obrázek
Skóre v benchmarku AnTuTu je vysoké

Uvnitř telefonu se nachází baterie s kapacitou 3 230 mAh. To je sice lehký papírový podprůměr vzhledem k celkové velikosti, ale praktické chování baterie bylo více než dobré. Při středně náročném používání se dá přiblížit výdrži dvou dní. Nejvíc baterii ždímá natáčení videa. Pokud se už teď těšíte, jak si budete hrát s nahráváním ultra zpomalených záběrů, budete rádi za jeden den výdrže.

K vylepšení výdrže obsahuje telefon dvojici režimů Stamina. Ovlivňují skoro všechno od zapnutí sítí, vytaktování procesoru, softwarového vylepšování videa až po samotný běh aplikací na pozadí. Můžeme potvrdit, že v praxi fungují a skutečně mohou přinést hodiny navíc. Dobrou zprávou je, že plné nabití smartphonu trvá necelé dvě hodiny. Ačkoli smartphone obsahuje procesor Snapdragon 835 s podporou rychlého nabíjení Quick Charge, Sony používá akviziční řešení Qnovo, které by mělo být šetrnější k baterii. Standardním nabíjecím a komunikačním konektorem je USB-C.

Sony je expert na multimédia a dokazuje to podáním zvuku. Stereo reproduktory Xperie XZ Premium patří k tomu nejlepšímu na mobilech, hrají hlasitě i dostatečně čistě. Poslech přes 3,5mm konektor do kvalitních kabelových sluchátek je díky podpoře Hi-Res zvuku audiofilův ráj a vyhýbat se nemusíte ani bezdrátovým sluchátkům. Zvlášť pokud máte nějaký headset Sony s podporou koncernového formátu LDAC, prakticky nepoznáte rozdíl mezi kabelovými a Bluetooth sluchátky. Poslech hudby s touto Xperií vás bude hodně bavit.

4. Software

Několik let stejný. Prostředí Xperia UI je proti ostatním androidovým nadstavbám poměrně specifické a dlouhodobě prakticky neměnné, což je asi tím nejzávažnějším prohřeškem. Pokud byste zapnuli nějakou rok dva starou Xperii, nenajdete skoro žádné rozdíly. Až by to mohlo působit dojmem, že Sony na software kašle.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka • pohotovostní plocha • menu s aplikacemi • roleta s přepínači

Říká se, proč měnit něco, co funguje. Nadstavba je rychlá, animace umírněné a plynulé, všechno šlape jako na drátkách. Sony zůstává věrno koncepci hlavní nabídky a zástupců aplikací na plochách. Ostatní výrobci od tohoto schématu buď upustili, nebo nabízejí dvě alternativy (tou druhou jsou všechny aplikace na plochách). Sony by se něco podobného taky nemělo bát zkusit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení telefonu • správa dvou SIM karet • témata • úložiště • režim baterie

Na výběr je několik grafických témat a uspokojivé možnosti přizpůsobení, nic dalšího ale nečekejte. Ovládání gesty, jako ve smartphonech LG nebo Huawei, ani hlasový asistent, jaký nabízejí Samsung či HTC, nejsou k dispozici. Prostředí působí celkově staromódně a je to škoda, protože v tomto směru se vývoj posouvá dopředu celkem dynamicky a Sony by mohl ujet vlak.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Asistent pro správu telefonu • informace o telefonu • kontakt v adresáři • editor SMS a přednastavená klávesnice Swiftkey

Japonský výrobce si opět neodpustil předinstalování několik zbytečných aplikací, a tím teď nemyslíme vlastní produkty jako market s aplikacemi What's New, PlayStation nebo kanál s novinkami News Suite (do češtiny přeloženo zmatečně jako Zprávy, tedy stejně jako editor SMS), které sice považujeme za zbytečné, ale budiž. V nabídce ovšem dlí i aplikace třetích stran od AVG, Amazonu nebo Facebooku, které bohužel nelze ani odinstalovat, pouze skrýt.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač • galerie • knihovna videí • aplikace počasí • kanál s novinkami

5. Fotoaparát

Excelentní kamera. Největší chloubou Xperie XZ Premium je fotoaparát nazvaný Motion Eye. Výrobce připravil zcela nový čip, který je zajímavý jednou vlastností – obsahuje extrémně rychlé paměťové moduly, které slouží jako mezipaměť pro ukládání mnoha stovek snímků za sebou. Na tomto principu je pak postaveno natáčení ultra zpomalených záběrů, které si popíšeme později.

Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát leží úplně v rohu, takže musíte dávat pozor, abyste ho prstem nepřekrývali

Samotný snímač má 19Mpx rozlišení, přičemž plné rozlišení je k dispozici u formátu 4 : 3. Rozlišení lze měnit dokonce už i v plně automatickém režimu Super Auto, kde si můžete nastavit i expozici a vyvážení bílé. Snímač je schopen zachytit mnoho detailů a zvláště při dobrých světelných podmínkách nemají snímky v prokreslenosti konkurenci.

Super Auto má i další výhody. Nemusíte se starat o žádné nastavení, fotoaparát všechno pozná za vás (zda fotíte krajinu, objekt v pohybu, makro, v protisvětle atd.) a nastavení sám přizpůsobí. Obsahuje také implicitní HDR, takže se o vynucení nemusíte snažit. Naopak při přepnutí do manuálního režimu už HDR musíte zapnout v nastavení fotoaparátu. Manuální režim umožní ovlivnit ISO, rychlost závěrky, kompenzaci expozice a další parametry. Škoda že nejsou k dispozici delší závěrky než 1 sekunda pro kreativní noční snímky.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Další ukázkové snímky naleznete v kapitole Fotogalerie

Focení je extrémně rychlé. V první řadě za to vděčíme integrovaným pamětem, ale i dobře vyladěnému prostředí. Fotoaparát ostří téměř okamžitě, automatika si přitom své cíle vybírá rozumně a rychle – dokonce i v režimu, kdy fotíte s polohovatelnou hardwarovou spouští. Zajímavým softwarovým trikem je prediktivní focení. Pokud vám do záběru vběhne nějaký objekt ve vzdálenosti do 3 metrů, telefon sám udělá několik záběrů. Z nich si potom můžete některý vybrat nebo je všechny smazat.

Byť je fotoaparát Sony opravdu špičkový, s ubývajícím světlem se začínají objevovat známé neduhy, zejména výrazné postprodukční zásahy do snímků. Sony se rozhodlo nepoužít optickou stabilizaci obrazu (OIS) a své limity má i objektiv G Lens se světelností f2.0. Filtr na vyhlazování šumu tak způsobí, že některé noční snímky mohou být zbytečně rozpité.

Zatímco u fotografií jsou ještě nějaké rezervy, u natáčení videa je Xperia XZ Premium naprosto nekompromisní. Standardem je nahrávání ve Full HD, zvolit lze ale i 4K rozlišení, které je poněkud netypicky dostupné pouze jako plug-in v miniaplikaci pro kameru. Sony to zdůvodňuje importem technologie ze svých kamer. Nicméně integrované Full HD bohatě postačuje a lze v něm využít elektronickou stabilizaci obrazu (EIS), které Sony říká SteadyShot a funguje naprosto skvěle.

Ukázkové video (Full HD, 60 fps):

No a na závěr největší lákadlo – ultra zpomalené video. V tomto režimu je rozlišení omezeno na 720p a zpomalení má při přehrávání maximální délku 6 sekund (reálné natáčení trvá pouze 0,2 sekundy při 960 fps). Poté jede video v běžné snímkovací frekvenci 30 fps. V rámci jednoho videa lze zpomalené pasáže několikrát opakovat, vždy poté, co se vyprázdní zmiňovaná speciální mezipaměť fotoaparátu.

Ukázkové ultra zpomalené video (HD, 30 fps/960 fps):

Při zpomaleném nahrávání samozřejmě schází zvuková stopa (která by byla nepřirozeně zkreslená), ale při návratu do normální snímkovací frekvence se zvuk opět snímá. Největším oříškem bude zpočátku správné načasování spuštění zpomaleného záběru. Okamžik 0,2 sekundy je totiž opravdu krátký. Bude se vám stávat, že se uklepnete zbytečně brzo a zpomalen bude okamžik před požadovanou akcí (např. propíchnutí balonku s vodou), ale po několika pokusech už správný čas vystihnete. Vizuální stránka videa je opravdu povedená, zpomalené pasáže na ty běžné navazují naprosto plynule.

Hodnocení: 86 %

Xperia XZ Premium je plnokrevná vlajková loď, která si jde vlastní cestou a rozhodně nepodléhá módním trendům. Je veliká, těžká, nedbá na tenké rámečky, zahnuté sklo nebo protáhlý displej. Člověk by vlastně mohl říct, že je to nemoderní smartphone. Jenže ne každý nutně potřebuje následovat nejnovější trendy. Existuje mnoho konzervativních uživatelů, kteří sázejí na jistotu, propracovanost a zajímají je detaily.

Nejdůležitější je fakt, že vše, co Xperia XZ Premium umí, dělá pořádně. Má skvělý displej, bezkonkurenční podání zvuku, nepřeberný výkon, odladěné prostředí, geniální čtečku otisků na boku, nadprůměrný fotoaparát excelující v režimu kamery, navíc se schopností natáčet ultra zpomalené video. Ani výdrž na jedno nabití není špatná, a to i při aktivní funkci Dual SIM, která u vlajkových modelů není úplně samozřejmá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Kritizovat můžeme možná až příliš velké rozměry a celkovou mohutnost telefonu, která se ale nakonec může některým uživatelům líbit, protože dává pocit, že držíte pořádný kus zařízení. Nelíbilo se nám umazávání skleněných zad a jejich zahřívání při náročnějších úlohách, jež ale naštěstí nevedlo k vypínání aplikací. Sony také mohlo osadit bezdrátové dobíjení, čímž by se vyrovnalo vlajkovým modelům Samsungu.

Proti neúprosné konkurenci má letošní vlajková loď Sony přeci jen lepší výchozí pozici. Cena je (v době psaní recenze) těsně pod hranicí 20 tisíc korun – nejlepší Samsungy (Galaxy S8/S8+), iPhony 7/7 Plus a dokonce i některé Huawei (P10 Plus) stojí víc. Tuhým soupeřem bude HTC U11, které svým celkovým pojetím konzervativněji orientovaného smartphonu Xperii XZ Premium v mnohém připomíná. A potom samozřejmě LG G6, které startuje už na 16 tisících korun.

Sony Xperia XZ Premium
rozměry a hmotnost: 156 × 77 × 7,9 mm, 195 g
displej: 5,5", kapacitní IPS LCD, 3 840 × 2 160, 801 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1024|150 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (256 GB), RAM: 4 GB, baterie: 3 230 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 835 (8× Kryo 280, 3 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 7.1 (Nougat)
fotoaparát: 19MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
56 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Mobilní telefon Xperia XZ Premium zapůjčila společnost Sony Mobile CZ.

Verdikt: Supervýkonný smartphone s našlapanou multimediální výbavou, ale s poněkud staromódním vnějším designem i prostředím. Skvěle zvládá práci s audiem i videem, překážkou mohou být větší rozměry.

Plusy:

  • kvalitní konstrukce z kovu a skla
  • zvýšená odolnost vůči vodě a prachu
  • velmi dobrý displej
  • vysoký výkon a dostatek paměti
  • vynikající podání zvuku
  • dobře odladěné prostředí
  • skvělý v natáčení videa + ultra zpomalené záběry

Minusy:

  • pro někoho velké rozměry a hmotnost
  • příliš konzervativní design s velkými rámečky
  • umazávání a zahřívání zad
  • málo inovací v prostředí
  • chybí bezdrátové dobíjení

Témata článku: Sony, , , , , , , , , , Sony Xperia XZ Premium, Dobrý displej, Vypínání, Ukázkové video, Největší lákadlo, Skelet, G Lens, Jemné rozlišení, Always-on displej, Always on displej, Super auto, Motion, Sony Xperia, Okamžik, Knihovna,