Sony Xperia XZ1 Compact: důstojný nástupce vymírajícího druhu [recenze]

  • Jeden z mála kompaktních a dobře vybavených smartphonů na trhu
  • Xperia XZ1 Compact běží na nejnovějším Androidu 8.0 Oreo
  • Fotoaparát Motion Eye umožňuje tvořit super slow-mo videa
Kapitoly článku

1. Design

Od roku 2013 vsadilo společnost Sony na unifikovaný vzhled většiny svých telefonů, který v reklamních materiálech pojmenovalo jako OmniBalance. Během loňského roku byl tento styl mírně upraven a uhlazen a dostal i jiné jméno „Loop Surface“, přesto zcela zřetelně vycházel z původního OmniBalance. V současné době se chýlí ke konci rok 2017 a v září představené telefony Sony Xperia XZ1 (Compact) stále tuto designovou linku neopustili.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní strana telefonu je z plastu, který je vyztužen skleněnými vlákny, horní i spodní hrana je ale kovová

Příští rok sice japonská společnost chystá radikální změnu a novou designovou koncepci. Z mého pohledu je to již však trochu pozdě, ta změna měla přijít již letos. To proto, že v době, kdy většina výrobců přechází na vzhled s minimálními rámečky, Sony se drží toho svého, okoukaného. Bitá je na tom bohužel i Sony Xperia XZ1 Compact.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hmotnost Xperie XZ1 Compact je 143 gramů

Její rozměry totiž činí 129 × 65 × 9,3 mm, přičemž tento model nabízí 4,6palcový displej. Pro srovnání lze uvést, že jen mírně větší model LG Q6 (142,5 × 69,3 ×8,1 mm), který zachytil letošní trend, nabízí nepoměrně větší 5,5palcový displej. Užitnou plochu displeje často zmenšuje ještě pás se softwarovými systémovými klávesami, přitom tyto by se bez problémů vešly pod displej, kdy je dobrý 1 cm široký okraj. Místo toho je zde zdířka prvního ze stereoreproduktorů.

Ten druhý se nachází nad displejem, kde je celkově o poznání rušněji. Tomuto reproduktoru, který slouží současně jako sluchátko, dělá společnost ještě prostorově výrazná sekundární kamerka s rozlišením 8 Mpx.  Rovněž zde nalezneme senzory okolního světla a přiblížení či informační LED diodu. Všechna mechanická tlačítka jsou pak na pravém boku. Jedná se o ovládání hlasitosti, zapínací tlačítko s charakteristicky zabudovanou čtečkou otisků prstů a k radosti mnohých je zde také mechanická spoušť fotoaparátu (dvoupolohová).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtečka otisků prstů bohužel reaguje pouze po stisknutí zapínacího tlačítka. Pouhým přiložením prstu ke čtečce telefon neodemknete, což vás bude přivádět k zoufalství

Nejen audio výstupy jsou dva. Dva jsou i audio vstupy a každý je na opačně hraně telefonu. První je na té horní spolu s 3,5mm konektorem k připojení sluchátek. Ten druhý je na spodní hraně, a to hned vedle USB-C konektoru, který slouží k dobíjení a připojení telefonu k počítači. Telefon sice nemá žádný odnímatelný zadní kryt, ale přesto se k portům pro nanoSIM a microSD kartu dostanete bez nutnosti použít neoblíbené klíčky. Na levém boku je totiž snadno odklopitelná krytka, pod níž se oba zmíněné sloty ukrývají.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní strana je zpracována minimalisticky. V levém horní rohu tak vykukuje pouze 19Mpx Motion Eye fotoaparát, vedle něhož nechybí ani přisvětlovací LED dioda a laserové ostření.

Vzhledem k velikosti se telefon velmi dobře ovládá, což je konečně jeho hlavní přednost. Delší hrany jsou zaoblené, což znamená, že vás nebudou řezat do rukou. To samé se bohužel nedá říct o spodní hraně, kterou občas nepříjemně ucítíte.

2. Displej

Na rozdíl od jiných výrobců, jejichž původní Lite či Mini verze označovaly odvozené modely s menší úhlopříčkou, avšak následně se začaly lišit pouze výkonnostním hardwarem, Sony svou vizi udrželo. Sony Xperia XZ1 Compact má proto 4,6palcový displej, což je mezi velkými mobilními výrobci (až na iPhone SE) suverénně nejméně. Na první pohled může zklamat HD rozlišení (1 280 × 720 pixelů), avšak v kombinaci s nižší úhlopříčkou se dostáváme na zcela dostačující jemnost (319 ppi). Ostatně větší rozlišení by pouze zbytečně snižovalo výdrž telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pozorovací úhly displeje jsou výborné a stejně tak i barevné podání. Na výbornou lze hodnotit i úroveň jasu, který i na přímém slunci zachovává displej čitelný

Displej malé Xperia opět podporuje technologii TRILUMINOS, která dokáže oživit barvy použitím třpytivých barev. Stejně tak je opět podporována i technologie X-Reality, která má při přehrávání videa na telefonu zajistit čistší a ostřejší obraz včetně přirozenějších efektů. Škálu barev a kontrastu můžete upravit v nastavení výběrem jednoho ze tří přednastavených režimů. Manuální nastavení zde bohužel nenaleznete. Na místo toho si můžete ručně upravit vyvážení bílé.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej chrání tvrzené sklíčko Gorilla Glass 5. generace

V nastavení lze rovněž aktivovat tzv. chytré řízení podsvícení, které zajistí, že obrazovka telefonu nezhasne po dobu, po kterou máte telefon v ruce, aniž byste s ním delší dobu pracovali, což se může hodit například při prohlížení fotografií. Co mi chybí, to je tzv. noční režim, který by umožnil telefonu v určitý (předem nastavený) čas potlačit vyzařování modrého světla. Na rozdíl od velké Xperie XZ1 displej modelu Compact bohužel nepodporuje HDR.

3. Hardware

Loňská Xperia Compact své uživatele po stránce výkonu mírně zklamala, když využívala procesoru patřícího do střední třídy. S novou generací se vše vrací ke starým dobrým pořádkům. Xperia XZ1 Compact totiž využívá v současnosti nejvýkonnější procesor - osmijádrový Qualcomm Snapdragon 835 se čtveřicí jader taktovaných na 2,45 GHz a úspornější čtveřicí jader s frekvencí 1,9 GHz.

Výsledky benchmarku AnTuTu:

  • celkové skóre: 156 590
  • 3D: 58 258
  • UX: 50 010
  • CPU: 38 710
  • RAM: 9 612

Doplňuje ho ještě 4GB RAM a grafický akcelerátor Adreno 540. V čem vždy Sony vynikalo, to byla bohatá podpora všemožných čipů a technických vychytávek, a nejinak je tomu i v tomto případě. Xperia XZ1 Compact je proto jedním z prvních modelů s Bluetooth 5.0 (podpora A2DP či aptX). Již tradiční je podpora čipu NFC, který s rozšířením bezkontaktních plateb telefonem v ČR může nabrat na důležitosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vnitřní úložiště telefonu má kapacitu 32 GB (reálně zhruba 22,5 GB) a lze ho rozšířit až o dalších 256 GB prostřednictvím microSD karty

Samozřejmostí je přítomnost adaptéru dvoupásmové Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac) s podporou technologie DLNA, Miracast i možností vytvoření Wi-Fi hotspotu. Obdobně nesmí chybět Geolokační A-GPS čip s podporou GLONASS a BDS. K dobíjení slouží již zmíněný USB-C konektor, přičemž tento model může posloužit i jako powerbanka, když lze jeho kapacitu baterie využít k dobíjení jiných telefonů.

AnTuTu Battery Test:

  • 9 350

Baterie telefonu má kapacitu 2 700 mAh, tedy stejně jako větší Xperia XZ1. Papírově by tak výdrž měla být velmi dobrá. V praxi telefon vydrží bez problémů celý pracovní den, a to i v případě vysokého zatížení. Jakmile telefonu ulevíte, zvládne i prodloužený víkend. V době krize (nízké úrovně baterie) dokáže výdrž telefonu prodloužit dobře zpracovaný režim STAMINA, případně Ultra STAMINA.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Výdrž baterie můžete prodloužit aktivací režimů STAMINA a Ultra STAMINA

Xperia XZ1 Compact podporuje technologie rychlého dobíjení Quick Charge 3.0, což znamená, že z 0 na 100 dobijete telefon do 90 minut. Funkce Ochrana baterie pak dokáže prodloužit i dlouhodobou životnost baterie až o 90 %. „Kouzlo” je v tom, že telefon sám po nějakém čase dokáže odhadnout, kdy obvykle telefon nabíjíte a kdy nabíječku odpojujete, přičemž následně uzpůsobí rychlost nabíjení tak, aby se telefon dobil na 100 % až těsně před pravidelným odpojením nabíječky.

4. Software

​Xperia XZ1 Compact využívá nejnovější verze systému od společnosti Google. Android 8.0 Oreo je poté upraven do podoby, která je telefonům od Sony vlastní. Na rozdíl od jiných je přitom grafická nadstavba v telefonu znát, a to jak přítomností dalších funkcí, tak několika předinstalovaných aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sony využívá hlavní nabídky aplikací, a tak můžete mít na jednotlivých plochách pouze ty nejpoužívanější aplikace a widgety

Sony nabízí širokou paletu úprav vzhledu systému, a to počínaje mřížkou aplikace, přes úpravu schématu, až po vzhled jednotlivých ikon. Nepříjemným překvapením pro mne bylo množství předinstalovaných aplikací třetích stran. Aplikace jako Amazon, Kindle, Xperia Lounge, AVG Protection, Playstation nebo What's New přitom nelze odinstalovat, ale podobně jako aplikace od Google je lze pouze zakázat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Na čtení knih v aplikaci Kindle je displej Xperie XZ1 Compact příliš malý

Pozitivně pak hodnotím položku Asistent v nastavení, která vás dokáže provést jednotlivými funkcemi telefony tak, abyste jeho možností mohli využít na maximum. Po úvodním seznámení si můžete upravit režim baterie, aktivovat nástroj inteligentního čištění úložiště a paměti či zapnout ochranu baterie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Funkce Assist vám má poskytnout cenné tipy pro snadnější práci s telefonem

Šikovnou funkcí jsou tzv. Xperia Actions. K dispozici je pětice různých režimů (situací), pro něž může telefon na základě vašich preferencí uzpůsobit výkon či upozornění a optimalizovat baterii. Kupříkladu pro období spánku může telefon nastavit režim nerušit, snížit výkon a tím zvýšit výdrž. Při hraní her zase výkon může zvýšit, blokovat vyrušení (upozornění) po čas hraní nebo automaticky nastavit úroveň zvuků.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon rovněž dokáže sledovat vaše používání telefonu a na základě toho analyzovat vaše návyky v určitou denní dobu apod. Po několika dnech vám tak dokáže poskytovat tipy, které by vám měli běžnou práci usnadnit.

Aplikací, se kterou si můžete vyhrát je 3D autor. Ta vám totiž umožní prostřednictvím fotoaparát naskenovat obličej či celou hlavu a výsledek pak využít například v miniaplikace fotoaparátu Efekt AR (viz níže). Skenování probíhá pořízením snímků objektu, který se vytváří shluk bodů a následně 3D mřížky, té už stačí dodat pouze texturu a realistický sken je hotov.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Při tvorbě skenů v aplikaci 3D autor budete muset mít trpělivost a dostatek místa, aby skeny odpovídaly realitě

Velmi dobře je zpracovaná i aplikace Album (galerie fotek a videí), která na jednom místě i vaše fotografie, které máte na Facebooku, Flickru nebo na serveru Picasa. Jestliže fotoaparátu povolíte i záznam místa, můžete si v Albu zobrazit i mapu, kde uvidíte, na jakých místech jste fotili a tyto snímky si selektivně (dle polohy) prohlédnout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Movie Creator pak umožňuje vytvářet z vašich fotografií krátká videa, ke kterým můžete přiřadit i popisy, samolepky nebo hudbu

Co mi však v softwaru od Sony trochu chybí, to je společný správce, který by integroval nejdůležitější funkce do jednoho místa, tak jak to umí jeho konkurenti. Takhle je nutné jednotlivé limity dat, spořiče baterie, nastavení notifikací, čističe paměti hledat v různých koutech systému, což zbytečně zdržuje.

5. Fotoaparát

Sony u nejnovějších modelů nepodlehlo současnému trendu s osazováním duálních fotoaparátů. Xperia XZ1 Compact sází na jediný fotoaparát Motion Eye s rozlišením 19 Mpx a hybridním PHAD ostřením, který využívá obrazový snímač Exmor RS o velikosti 1/2,3" a obrazový procesor BIONZ. Velikost každého pixelu je v tomto případě 1,22µm a světelnost činí F2,0.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Aplikace Fotoaparát

Plynulosti a kvalitě videa jistě prospěje i elektronická stabilizace obrazu SteadyShot. Stejnou stabilizací se pyšní i čelní kamerka. Ta rovněž disponuje rozlišením 8 Mpx, obrazovým snímačem Exmor RS o velikosti 1/4". Čelní širokoúhlá (18 mm) kamerka zvládne úhel záběru až 120°.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Super slow-motion režim

Také tento model od Sony se může pochlubit propracovanou aplikací Fotoaparát a oblíbeným super auto režimem, který dokáže automaticky rozpoznat scénu a přizpůsobit tomu jednotlivé vlastnosti fotoaparátu. Pokud si chcete jednotlivé parametry nastavit sami, využijete manuální režim. Předinstalované jsou i miniaplikace typu Efekt AR, který do záběru dokáže dostat animované objekty (tuto funkcí se nyní chlubil Apple při představení iPhonu 8).

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Další fotografie pořízené telefonem najdete ve Fotogalerii

​Fotoaparát dokáže za ideálních světelných podmínek dělat opravdu pěkné fotografie, které jsou ostré s dostatkem detailů včetně širokého dynamického rozsahu. Pouze barvy jsou často mírně vybledlé a občas si fotoaparát nedovede příliš poradit s větší jednobarevnou plochou a slívá detaily. S horšícím se světlem se ale rychle horší i kvalita snímků, když s přibývající tmou rychle narůstá i digitální šum.

Ukázkové video (Full HD, 60 fps):

Ukázkové video (Full HD, 30 fps):

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Videokamera zvládá pořizovat záznam maximálně ve 4K rozlišení (při 30 fps), časteji však zřejmě využijete FullHD záznamu při 60 fps. Konkurenční výhodou může být schopnost natáčet tzv. super slow-motion videa v HD rozlišení se snímkovací frekvencí 960 fps.

Ukázkové video (Super slow-motion, 960 fps):

Jeho kvalita je dobrá jak ve vysokém 4K rozlišení, tak v nižším FullHD (30 i 60 fps). Kamera dokáže zachytit velké množství detailů, má skvělý kontrast a rovněž EIS odvede svoji práci. Pokud chcete využít super slow-motion režim, věřte, že při 960 fps dokáže kamera natáčet pouze 0,18 sekundy, tudíž musíte být velmi přesní. Rovněž radím využívat této funkce na místech s dostatkem světla, když v hůře osvětlených podmínkách je na záznamu až příliš mnoho šumu.

Hodnocení: 76 %

Sony Xperia XZ1 Compact nemá příliš slabin. Ač má HD displej, jednotlivé pixely okem nerozeznáte. Výkonu má na rozdávání a přidává i dobrý fotoaparát a vynikají kameru. Vše doplňuje nejnovější Android a zajímavé nadstavbové funkce. Jeho slabinou je zejména zastaralý a okoukaný vzhled. Přesto bude zřejmě na okraji zájmu a nemůže za to jeho cenovka, která je nastavena na (vzhledem k výbavě) rozumných 15 tisíc korun.

Je totiž otázka, zda má telefon s rozměry Sony Xperia XZ1 Compact budoucnost. Když byla představena první verze modelu Compact, telefony mívaly maximálně 5,2 palce. iPhony měly jednotnou 4palcovou velikost. Obávám se však, že v době, kdy se displeje drtivé většiny telefonů včetně iPhonů pohybují kolem 5,5 palce, je model XZ1 Compact zkrátka příliš malý.

Verdikt: Sony Xperia XZ1 Compact je malý a velmi šikovný telefon. Vzhledem ke svým rozměrům přitom na současném trhu nemá příliš konkurenci. Pokud chcete opravdu malý a ovladatelný telefon, je tohle ta pravá volba.

Plusy:

  • 4,6palcový TRILUMINOS HD displej
  • kompaktní rozměry
  • nekompromisní výkon
  • certifikace IP68
  • dobrá výdrž a rychlé dobíjení
  • Android 8.0 Oreo
  • kvalitní fotoaparát a velmi dobré video

Minusy:

  • Starší design a velké rámečky kolem displeje
  • Princip fungování čtečky otisků prstů

Témata článku: Sony, , , , , , , , , , , , , Sony Xperia XZ1 Compact, Letošní trend, Hraní her, STAMINA, Trpělivost, Režim stamina, Režim Nerušit, Inteligentní čištění, Cenovka, Dostatek místa, Super auto, Pica,