Sony Xperia Z: říkejte mi veličenstvo [recenze]

Sony Xperia Z je vlajkovou lodí Sony, o čemž rozhodně svědčí její výkon. Xperia Z však navíc však přidává skleněné tělo a odolnost.

Ani inspirace modelovou řadou NXT series, ani hliníkové tělo nebo průhledný pásek pod displejem, dokonce ani prohnuté tvary z dob Xperií Arc a Arc S. Vlajková loď Sony Xperia Z je prostě jiná. A to jí rozhodně svědčí, jen tak s něčím si ji prostě nespletete. Přední i zadní strana ze skla, odolnost stvrzená certifikací IP 57, nekompromisní hardware a odladěný software, to vše jsou silné zbraně do boje s nikdy nespící konkurencí. Jenomže Xperia Z má i drobné chyby, které by někoho mohly odradit od její koupě. Jaké to jsou, a jak se Xperia Z celkově povedla? To odhalí následující řádky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia Z na tiskových obrázcích výrobce

Klíčové vlastnosti:

  • výkon telefonu
  • svižnost prostředí
  • dobrá výdrž na baterii
  • neotřelý skleněný design
  • výborný displej
  • funkce fotoaparátu
  • notifikační dioda
  • vodě a prachuodolnost certifikace IP 57
  • kvalitní a designová sluchátka
  • ochranné folie na obou stranách telefonu
  • vylepšená grafická nadstavba od Sony
  • příjemná hmotnost
  • slot na microSD karty, 2 GB karta v balení

Hlavní nedostatky:

  • chybí hardwarová spoušť fotoaparátu
  • telefon příliš trpí na otisky prstů
  • při výkonu vysoké zahřívání
  • občas vyskakující krytky konektorů
  • pomalý start fotoaparátu
  • fotografie trpící šedí a špatným nastavením postprocesingu
  • méně hlasitý hovorový reproduktor
  • ostré hrany telefonu
  • hlasitý reproduktor na boční hraně
  • plýtvání místem v uživatelském prostředí

Sony Xperia Z
L36i C6606, Yuga
rozměry a hmotnost: 139 × 71 × 7,9 mm, 146 g
displej: 5,0", kapacitní TFT LCD, 1 080 × 1 920, 441 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi none, Bluetooth null, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 330 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Pro (4× Krait 200, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
34 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Otestovali jsme už celou abecedu Xperií:

Malá krabička s překvapením

Kompaktní čtvercová krabička, která vůbec nevypadá na to, že by v sobě měla ukrývat to nejlepší, co dnes mezi smartphony seženete. Přesně tak nám do redakce na dlouhodobé testování dorazil ještě předprodukční vzorek Xperie Z, který byl rozesílán i všem ostatním. Pokud někdo tvrdí, že testoval finální kus, tučné "not for sale, demo only" na krabičce svědčí o opaku. Na testování jsme dostali černou variantu, která má hrany černé s nádechem do modra, vyrábí se ale i bíle a fialové provedení. Ta možná paradoxně budou méně trpět na ulpívání otisků, protože obzvláště černá skleněná záda jsou na ně jako magnet. Na ostatních variantách by mohly být otisky méně patrné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Drobná krabička ukrývá velký a výkonný smartphone Sony Xperia Z. Potěší kvalitní sluchátka nebo dvě folie už nalepené na telefonu

Zpět ale k samotnému balení. U Sony jsme zvyklí na různě bohatá balení, takže ani zde, navíc u předprodukčního vzorku, nemůžeme jeho bohatost definitivně soudit. Pravdou však je, že v našem balení se nacházel kromě telefonu adaptér do zásuvky s pěkně vyvedeným logem Sony, datový kabel, kvalitní a designem zajímavá sluchátka s výměnnými nástavci, ovládacím panelem a konektorem do pravého úhlu, a nutné návody. Žádné pouzdro, žádné folie. Jenomže pak přišlo na řadu bližší zkoumání, které odhalilo, že ochranná folie je už z výroby nalepena nejen na přední, ale i na zadní straně. To jste ostatně už mohli vidět v jednom z Týdnů mobilně. A také, že ve slotu na microSD je ukryta alespoň 2 GB karta. Chválíme, Sony!

Je to sklo, nebo není?

Už při prvním zkoumání telefonu jsme zkoušeli, jestli i na zádech telefonu bylo použito sklo, nebo je to jenom plast. Poklepový test mě nepřesvědčil, stejné duté rány se mi podařilo vyvolat i na čelní straně, tak jsem se rozhodl zapátrat. Podle produktových stránek Sony se skutečně jedná o minerální sklo i na zadní straně. Jenomže jaké, to se nikde nedočtete. Jedno je prý Gorilla Glass, druhé DragonTail, ale to už jsou čiré spekulace. Tak či tak, otisků prstů bude na Xperii Z vždy požehnaně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia Z je aktuální vlajkovou lodí výrobce

Požehnaně narozdíl od tlačítek, kterých Xperia Z moc nemá. Vlastně jenom dvě - pro zamčení/vypnutí telefonu a dvojkolébku pro regulaci hlasitosti. Ovládání telefonu tak zajišťují tlačítka na displeji. Ten je s úhlopříčkou 5" jasnou dominantou čelní strany přístroje. Pod ním najdeme jenom hovorový mikrofon, který je svým designem stejný, jako hovorový reproduktor nad displejem. Tam samozřejmě nechybí stříbrné logo výrobce, kamerka pro videohovory, vícebarevná notifikační dioda, senzor přiblížení a senzor jasu. Xperia Z je sestavena technologií OmniBalance, což znamená přikrytí všech komponent sklem z obou dvou stran přístroje ve finální fázi výroby. Skla jsou mírně zapuštěna do polyamidového rámečku, což má za důsledek nepříjemně řezavé hrany a usazování drobných nečistot ve štěrbině mezi sklem a rámečkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detailní pohled na zadní stranu a spodní hranu odhalí nutné technické popisky

Přesuneme se na boky přístroje. Ty už jsou plastové, černé s modrými kovovými odlesky, a ukrývají toho víc, než je na první pohled vidět. Na horní hraně tak pod krytkou najdeme 3,5 mm Jack. Levá strana je bohatší, odshora to jsou pod oddělenými krytkami microUSB konektor a slot na paměťovou microSD kartu, a ještě níže dva piny sloužící pro usazení v dokovací stanici. Spodní hrana je kromě výrobních popisků holá, ve spodním pravém rohu je otvor pro poutko. Pravá hrana ukrývá pod krytkou slot na microSIM kartu, poté výrazné stříbrné zamykací/vypínací tlačítko, dvojkolébku pro regulaci hlasitosti a zcela vespod hlasitý reproduktor, jehož umístění je celkem nešťastné. Ať držíte telefon v pravé nebo levé ruce, či dokonce na šířku, vždy si jej ucpete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aktuálním designovým prvkem smartphonů Sony je výrazné tlačítko zámku displeje

Zadní strana, z dálky pomalu neodlišitelná od strany přední, ukrývá v horní části čočku 13 Mpx fotoaparátu, přisvětlovací LED diodu a sekundární mikrofon. Zhruba uprostřed je logo Xperia, nížeji oblast NFC antény a úplně dole opět nutné popisky a znaky, které vzhledem k unibody konstrukci nebylo kam skrýt. I když do útrob Xperie Z nevidíme, víme, že baterie má kapacitu 2330 mAh a reálný provoz ukazuje, že výdrž je více než slušná. Pro úplnost dodávám rozměry přístroje, které činí 139 × 71 × 7,9 mm, a váhu, která je na takto velký telefon příjemných 146 gramů.

Full HD na pěti palcích

Čím dál tím častěji si pokládám otázku, zda-li má pokrok zrovna v tomto směru cenu. Jestli by nebylo lepší věnovat peníze místo na vývoj zbytečných rozlišení spíše do nové technologie baterií. Full HD je zřejmě ale větší reklamní lákadlo, než pořádná baterie, takže se výrobci ubírají tímto směrem. Roste rozlišení, a protože ještě nejsme tak dobří ve výrobě Full HD panelů, roste i velikost displeje. Každopádně, u Xperie Z je použit Full HD zobrazovač s úhlopříčkou 5" a tedy jemností 443 PPI. Jedná se o TFT panel s technologií Mobile Bravia Engine 2, podporou multitouch gest a schopností zobrazit 16 milionů barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Temná čelní strana ukrývá Full HD displej, hrany telefonu zaslepené konektory

Na displej je opravdu nádhera pohledět. Nemáte šanci vidět jednotlivé pixely, zubaté hrany nebo rozpité písmo. Vyobrazení barev je dostatečně věrné, i když ne tolik živé až přepálené, jako je tomu u Super AMOLEDů. Pozorovací úhly jsou též dobré a při téměř 180° náklonu dochází jen k velmi mírné deformaci barev. Čidlo jasu reguluje intenzitu podsvícení dokonale, přesto by ale maximální hodnota mohla být o něco vyšší. I v pošmourných neslunečných dnech se displej poměrně dost lesknul a nebyl zcela čitelný. Možná to lze přičíst na vrub aplikované folii, kterou jsem raději na telefonu v průběhu testování ponechal.

Témata článku: Sony, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), LG Optimus, LG Optimus G, LG Optimus G Pro, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia ion, Sony Xperia J, Sony Xperia miro, Sony Xperia SP, Sony Xperia Tablet Z, Sony Xperia Tablet Z 16GB 3G, Sony Xperia Tablet Z 32GB Wi-Fi, Sony Xperia Z, Zapnuté hdr, Pravá hrana,