Sony Xperia Z Ultra: skoro jako tablet [recenze]

Přerostlá Xperie nastupuje proti Huawei Ascend Mate a Samsungu Galaxy Mega. Má se svou vysokou cenovkou co nabídnout?
Kapitoly článku

Segment přerostlých telefonů se pomalu zaplňuje, Sony zde nasadilo poměrně drahý model Xperia Z Ultra, který by měl podle specifikace vynikat snad v každém myslitelném ohledu. Konkurence od Huawei (Mate) nebo Samsungu (Mega) prakticky konkurencí není, oba modely stojí citelně méně. Xperia snese srovnání spíše s řadou Note od Samsungu, Noty však nejsou tak velké a mají integrované dotykové pero s odladěnou softwarovou podporou. Tabletofon od Sony tak zůstává osamocen, protože každý z potenciálních soupeřů je zaměřen na trochu jinou cílovou skupinu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia Z Ultra ve všech existujících barvách na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • velmi tenká konstrukce
  • perfektní displej
  • dostatečná výdrž
  • nabíjecí kolébka

Hlavní nedostatky:

  • slabší fotoaparát
  • chybí přisvětlovací dioda
  • občasné zamrzání systému
  • systémová aktualizace pouze přes počítač

Sony Xperia Z Ultra
C6806
rozměry a hmotnost: 179 × 92 × 6,5 mm, 212 g
displej: 6,4", kapacitní TFT LCD, 1 080 × 1 920, 342 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 3 050 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 800 (4× Krait 400, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus
35 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Jako list papíru

Od běžných řešení telefonů a tabletů s Androidem se Xperia Z Ultra odlišuje snad ve všech možných směrech. Jako první upoutají na telefon skutečně obří rozměry, úhlopříčka displeje totiž narostla až na 6,4“ (Huawei Ascend Mate má 6,1, Samsung Galaxy Mega 6,3). Pokud se desetinové rozdíly v úhlopříčce u menších telefonů (4–4,5 palce) mnohdy sotva znatelně podepíší na vnějších rozměrech telefonu, v této třídě už je každá desetina znát. Xperia má, na rozdíl třeba od Ascendu Mate, už blíže k sedmipalcovým tabletům než k pětipalcovým telefonům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xperia Z Ultra se velikostí blíží 7palcovým tabletům

Při pohledu zboku budete překvapeni pouhými 6,5 milimetry tloušťky. Položte Sony vedle téměř libovolného telefonu či tabletu a začnete přemýšlet, jak se výrobci podařilo všechno do tak tenkého těla vměstnat. I přes poměrně velké rozměry (179 × 92 mm) kombinované s malou tloušťkou si telefon zachoval slušnou pevnost, v zadní kapse kalhot (pokud tam telefon dostanete) jej ale raději nenoste, při sednutí by se dal takto i zlomit. Hmotnost 212 gramů je zejména u delších telefonátů znát, v ruce ale Xperia nepůsobí těžkým dojmem. Vzhledem k rozměrům vyšší hmotnost podvědomě očekáváte a nepřekvapí vás.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velká zadní skleněná plocha bude vyžadovat leštění

Designově Zetko Ultra nezapře rodinu Sony – jednoduché, v podstatě pravoúhlé tělo s výrazným hlavním vypínačem na boku jsme viděli už u Xperie Z a Tabletu Z. Přední strana = sklo, zadní strana = sklo a dohromady je drží zaoblený okraj kolem celého těla. Při pohledu na displej si všimnete malého výřezu uprostřed horní hrany, který skrývá reproduktor. Stejný najdete i vespod, zde bohužel ukrývá hlavní mikrofon (prvotní nadšení ze stereo poslechu při sledování filmů je tedy liché). Hlavní reproduktor má výřez v pravém rohu spodní hrany a navazuje na něj dnes už ne zcela obvyklé očko pro poutko. V opačném rohu (vlevo nahoře) je umístěn sekundární mikrofon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xperia Z Ultra je opravdu mimořádně tenké zařízení

Levý bok je téměř holý, úplně nahoře je pod krytkou k dispozici microUSB konektor a uprostřed boku najdete dva odhalené kontakty. Ty slouží k nabíjení přes praktickou kolébku, kterou výrobce přibalil do krabičky. U kolébky zamrzí, že ji lze použít jen a pouze k nabíjení, nikoliv už například k propojení s počítačem. Tato pokročilejší varianta mohla být mnohem zajímavější, protože Xperia umí poslat obraz na televizi (s příslušným kabelem MHL) a zvládá i s USB Host.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Součástí balení je nabíjecí kolébka s kabelem

Stačilo tedy připravit kolébku se sofistikovanějším rozhraním a mohli jste telefon proměnit v určitou náhradu počítače připojením monitoru, klávesnice a myši. Takto pracuje jen v režimu pasivního nabíjecího stojánku. Telefon můžete nabíjet i klasicky přes USB, v krabičce najdete kromě kolébky i nabíječku a USB kabel. Kabel kolébky je zakončen USB konektorem.

Vody se nebojí

Zhruba uprostřed pravé strany najdete výrazný hlavní vypínač a pod ním kolébku regulace hlasitosti. Tlačítka jsou dobře hmatově odlišena a poskytují přiměřenou zpětnou vazbu. Při úchopu levou rukou skončí ukazovák a prostředník přímo na nich, umístění tlačítek není co vytknout. Trochu netradičně je umístěn konektor sluchátek, který našel svoje místo v pravém horním rohu. Sluchátka se připojují zboku, se zahnutým konektorem by to neměl být až takový problém, u rovného konektoru bude zvolené umístění lehce nepraktické. Obvyklé umístění na horní nebo dolní straně by bylo lepší.

Pod konektorem sluchátek je cca pěticentimetrová krytka chránící slot pro microSIM a paměťovou kartu. V rožku slotu SIM karty je nouzové vypínací tlačítko pro případy, kdy telefon přestane reagovat. Obě krytky (karet i USB) drží na svém místě dobře, jdou snadno sejmout a po zpřístupnění konektoru či slotů nikde nepřekážejí, respektive neztěžují k nim přístup.

Klepněte pro větší obrázek
Sloty na karty jsou chráněny krytkami

Skleněná záda nesou nápisy Sony a Xperia, u horní hrany zaznamenáte čočku fotoaparátu (bohužel bez blesku) a asi dva centimetry pod ní značku NFC, abyste na velké ploše zad nehledali to správné místo, kam přiložit druhé zařízení při komunikaci. V podobném duchu se nese i displejová část, na které jsou znatelné v horní části senzory, čelní kamerka a také notifikační dioda.

Klepněte pro větší obrázek
Je s podivem, že u tak drahého zařízení se nenašlo místo na LED blesk

Jako již představené top modely Sony si i tato Xperia poradí s nepříznivými podmínkami. Nevadí jí prach a zvládne 30 minut v neslané vodě v hloubce 1,5 metru. Přestože jsou krytky opatřeny z rubové strany gumovým lemem, který by měl zabránit vodě ve vniknutí, spolehnout se na ně u takto drahého zařízení chce už odvahu. Pokud se přes ně dostane voda dovnitř, může to (dle manuálu) znamenat zneplatnění záruky. Deště či stříkající vody se obávat nemusíte, při podvodním natáčení například v bazénu už to chce být opatrnější.

Displej a tlačítka

Na telefon obrovský, 6,4“ displej patří mezi hlavní lákadla Xperie. Nabídne stejné rozlišení jako běžná televize (1 920 × 1 080 bodů) a z tohoto segmentu spotřební elektroniky si bere i technologii Triluminos, které vděčí za pěkné syté barvy. Zobrazení displeje je perfektní, živé, realistické. Ve srovnání s displeji AMOLED nejsou barvy tak saturované, přesto nejsou ani náznakem vybledlé. Počítat můžete s velmi širokými pozorovacími úhly a pohodlnou čitelností na slunci.

Klepněte pro větší obrázek
Displej je ještě o fous lepší než u vlajkového smartphonu Sony Xperia Z1

Abyste se mohli svým novým telefonem náležitě pochlubit, nezapomněl výrobce připravit několik demonstračních videí, na kterých kvality displeje dobře vyniknou. Běžné filmy jsou na displeji Xperie mírně bledší než tato dema, pořád ale mají pěkné syté barvy. Pokud jste ochotní sledovat filmy nebo seriály na displeji telefonu, je zážitek z Xperie Z Ultra nesrovnatelný s telefony s úhlopříčkou kolem pěti palců. Zde je každý milimetr znát.

Tlačítka pod displejem jsou realizována čistě softwarově, jedná se o obvyklou trojici Zpět, Domů a Poslední spuštěné aplikace. Xperii lze používat i v režimu naležato, zobrazení pohotovostních ploch i hlavní nabídky se přetočí, pouze uzamknutá obrazovka zůstává zobrazená na výšku. Po přetočení zůstávají tlačítka na krátké straně.

Témata článku: Sony, , , , , Huawei Ascend Mate, LG Nexus 4, Samsung Galaxy, Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia M, Sony Xperia M Dual, Sony Xperia SP, Sony Xperia U, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, Sony Xperia Z1, Skleněná plocha, Stereo poslech, Son, Přímý odkaz, Příslušné tlačítko, Existující barva, Přerostlý telefon, Telefonní modul,