Sony Xperia Z1: krůček k dokonalosti [recenze]

Sony nenechalo nic náhodě a představilo top smartphone, se kterým chce ovládnout předvánoční trh. Jak se povedla robustní Xperia Z1?

Sony letos na veletrhu IFA představilo novou vlajkovou loď mezi smartphony, model Sony Xperia Z1. Netrvalo ani měsíc a novinka už se hrne na pulty prodejen. Zásluhu na designu má stejný tým, který navrhoval už loňskou Xperii S. Nová Xperia Z1 se však spíše drží konceptu OmniBalance, který byl definován pro letošní Xperii Z. Spojení skla a hliníku na povrchu upoutá pozornost uživatelů citlivých na zpracování přístroje, v útrobách telefonu tepající nejvýkonnější komponenty současnosti zase potěší srdce technoidů. Na papíře tedy mix vlastností, který by nemělo prakticky nic ohrozit. Je Sony Xperia Z1 nejlepším japonským mobilem? Tuto otázku se pokusíme zodpovědět v následující recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Trojice prodávaných variant, všimněte si, že u bílé a fialové zůstává černé okolí displeje

Klíčové vlastnosti:

  • precizní provedení, kvalitní materiály
  • čtyřjádrový procesor Krait 400 s taktem 2,2 GHz, 2 GB RAM
  • výkonný grafický čip Adreno 330
  • Android 4.2.2 Jelly Bean s vlastní nadstavbou TimeScape
  • fotoaparát Exmor RS s optikou G Lense a enginem Bionz
  • dobrá výdrž baterie

Hlavní nedostatky:

  • horší čitelnost displeje na slunci, vyšší odleskovost
  • nemá stereoreproduktory
  • vysoká hmotnost
  • zahřívání telefonu při vyšším zatížení
  • zpočátku prodeje vysoká cena

Sony Xperia Z1
C6903, Honami
rozměry a hmotnost: 144 × 74 × 8,5 mm, 170 g
displej: 5,0", kapacitní TFT LCD, 1 080 × 1 920, 441 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 800 (4× Krait 400, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.3 (Jelly Bean)
fotoaparát: 21MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Fešný a těžký

Xperia Z1 patří mezi masivnější telefony. Hmotnost se díky použití těžších materiálů, než je jinak hojně používaný plast, vyšplhala na nadprůměrných 169 g. Při uchopení telefonu do ruky to sice poznáte, ale rozhodně zároveň nechybí pocit solidního, poctivě zpracovaného kusu elektroniky. Rozměry 144 × 74 × 8,5 mm jsou zčásti dané pětipalcovým displejem, Xperia Z1 je ale přece jen o fous větší než předchůdkyně Xperia Z se stejnou úhlopříčkou. Kompletní ovládání jednou rukou bez pomoci druhé nebo přechytávání tak zvládnou zřejmě jen pánové s medvědími tlapami. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xperia Z1 si podobně jako její předchůdkyně zachovala spíše hranatější tvary 

Velikost zařízení je daní za použité materiály, jednolitý kovový skelet a odolnou konstrukci. Hlavní slovo při výrobě měl dvakrát anodizovaný hliník a tvrzené sklo. Díky anodizaci má kovový rám lepší barevnou stálost než po obyčejném lakování. Tento výrobní proces umožní dodat upravenému povrchu vzhled čistého řezu, čehož Sony využilo na všech čtyřech obvodových hranách Z1.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Skleněná zadní strana snadno zachytává otisky

Rám je vyfrézován z jediného kusu hliníku, bez svařování je tedy pevnější i vzhlednější. Kromě designové funkce přebírá i úlohu antény telefonu. Šedo-stříbrný matný povrch zpestřuje pruh vedený středem rámu, odpovídající barevné variantě celého telefonu. V našem případě jsme se dočkali černého proužku (a zad), pořídit se dá i bílé a fialové provedení. U všech tří variant je ale rámeček kolem displeje černý, a tak zbylé dvě varianty mohou působit poněkud nesladěným dojmem. Na poměrně velké skleněné ploše zad počítejte s tím, že ji budete muset čas od času přeleštit stejně jako displej, jinak s ohmataným telefonem moc parády nenaděláte.

Odolný i bez krytky

Na levém boku je pod pokovenou záslepkou ukryt microUSB konektor, sloužící jak k nabíjení, tak pro připojení k počítači a přenos dat. Kromě těchto obvyklých funkcí podporuje i standard MHL. Vedle něj najdeme stejným způsobem schovaný slot na microSD kartu, kterou lze rozšířit vnitřní 16GB paměť o dalších až 64 GB. Třetím prvkem na stejné hraně je potom proprietární dokovací konektor s magnetem dvěma piny, díky kterému se telefon dokáže nabíjet například v praktickém stolním stojánku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z bočního pohledu je dobře patrný hliníkový rám telefonu

Na pravém boku se nachází jediná záslepka, která po otevření odhalí šikovný šuplíčkový slot na microSIM kartu. V jeho těsném sousedství leží drobné červené tlačítko, které poslouží v případě zamrznutí přístroje jako reset. Tradiční stříbrné a kulaté vypínací/uspávací tlačítko dělá souseda kolébkovému regulátoru hlasitosti. V těsné blízkosti očka pro poutko se nachází i užitečná dvoupolohová hardwarová spoušť fotoaparátu. Spodní hranu telefonu obsadila velká mřížka, za níž číhá hlasitý reproduktor a primární telefonní mikrofon. I když se za mřížkou rýsují dva podobně velké otvory, reproduktor je pouze monofonní. Jediným prvkem horní hrany je 3,5 mm jack pro připojení sluchátek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv fotoaparátu leží v rohu, při focení proto dejte pozor, ať si ho nestíníte prstem

Vzpomenete-li si na Xperii Z a její odolnost proti vodě a prachu, možná se vám vybaví také podmínka, která se k vodotěsnosti vázala. Záslepky chránící všechny konektory musí být uzavřeny a jen tehdy mohou chránit před vniknutím vody do útrob telefonu. Xperia Z1 však záslepku na audio výstupu nemá a přesto se pyšní certifikací IP55 & IP58, je tedy odolná proti prachu i proti vniknutí vody, a to do 1,5 metru hloubky po dobu třiceti minut. Všechny ostatní krytky je ale samozřejmě nutné mít zavřeny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
microSIM se do telefonu vkládá pomocí šuplíčku, pod krytkami leží i slot na microSD kartu a microUSB konektor

Skleněná záda nabídnou pohled na čočku fotoaparátu, LED blesk, malou značku prozrazující konektivitu NFC a sekundární odšumovací mikrofon. Uvnitř telefonu se nachází uživatelsky nevyjímatelná baterie s kapacitou 3 000 mAh. Oproti Xperii Z došlo k navýšení o necelých 700 mAh, a to je už při provozu hodně znát. Při středně náročném používání, které zahrnuje celý den zapnuté 3G s datovou synchronizací, 15 minut uskutečněných hovorů, 10 poslaných SMS zpráv či e-mailů a půlhodinu brouzdání po internetu se zapnutou Wi-Fi, se můžete spolehnout bezpečně na 2 dny výdrže. Pokud je vytížení telefonu ještě nižší, zřejmě se dokážete přiblížit i večeru třetího dne. A to je u dnešních nejlépe vybavených supersmartphonů nadprůměrná hodnota.

Xperia Z1 nabízí hned tři různé režimy, jejichž spuštěním můžete šetřit baterii zařízení. Prvním z nich je Stamina mód, který po zhasnutí obrazovky automaticky vypne Wi-Fi, mobilní data a aplikace, které běží na pozadí. Příchozí hovory, SMS, budík i hudební přehrávač však zůstávají stále aktivní. Dle potřeb uživatele je možné vytvořit seznam aplikací, které nebudou podléhat omezení Stamina módu. Druhým režimem je mód slabé baterie. Ten se aktivuje při určitém nastavitelném stavu vybití baterie. Ztlumí se jas displeje, zakáže se dotyková vibrační odezvu, GPS, Bluetooth a mobilní data. Třetím režimem je mód založený na blízkosti Wi-Fi. Ten zapne Wi-Fi modul, pokud se s mobilem ocitnete v dosahu některého z registrovaných Wi-Fi hotspotů. Nejste-li v dosahu uložené Wi-Fi, funkce zůstává vypnutá a data tečou přes operátora.

Témata článku: Sony, , , , , LG G2, Nokia Lumia 1020, Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia M, Sony Xperia M Dual, Sony Xperia SP, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, Sony Xperia Z1, Nativní velikost, Nevyjímatelná baterie, Basová složka, Hlavní slovo, Mailová schránka, Xvid, Tv ovladač, Konverze, Textový editor, Černé okolí,