Sony Xperia Z3: vodotěsné Zetko počtvrté [recenze]

Sony obměňuje vlajkové lodě po půl roce. Moc nového se neudálo, ale evoluce není nadávka a Xperia Z3 je špičkový telefon. Vyplatí se?

Zvládne rukavice i dvojklik

Éru smartphonů, které můžete ovládat v rukavicích, odstartovala Nokia. Sony se k tomuto trendu připojilo již dříve, a proto není s podivem, že Xperia Z3 tuto technologii podporuje také. Pořád ale nepracuje korektně například s kovovými předměty nebo tlustšími rukavicemi. Každopádně, u Sony najdeme i další pohodlnou funkci, a to gesto dvojklikem probudit. Kromě toho oplývají top modely Sony pokročilými technologiemi, jak v daný moment vylepšit vlastnosti displeje. Technologie Triluminos a X-Reality umějí vylepšit barevné podání displeje a jeho podsvícení v závislosti na tom, zda-li prohlížíte fotografie, koukáte na video či třeba procházíte web. Problémem není ani nastavit vyvážení bíle či chytré režimy pro podsvícení a natáčení displeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Možností nastavení si Xperie Z3 k obrazu svému je opravdu mnoho.

Pokud ale otočíme list od softwarových zlepšováků k hardwarovým parametrům, potom vězte, že Xperia Z3 je vybavena zobrazovačem o úhlopříčce 5,2" s rozlišením 1080 × 1920 obrazových bodů. Jedná se o IPS panel a co do věrnosti barev i pozorovacích úhlů se jedná o jeden z nejlepších displejů, které jsem kdy viděl. Neuvěřitelný je potom dojem živosti barev, který umí displej s podporou softwarových technologií a správně vybraných barev dodávaných schémat navodit. U některých schémat a při nastaveném maximálním jasu vás budou až bolet oči, doslova. Výtky nemám ani k senzoru okolního jasu a jeho práci s podsvícením displeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Xperia Z3 má i speciální režimy, které zabrání stmívání a zhasínání displeje při prohlížení obsahu.

Kdopak ví, co s výkonem?

Xperia Z3 je svižný smartphone. Bleskový, opravdu. Stejně jako jsem si chrochtal blahem u Xperie Z1 Compact, ani zde se telefon nezasekl tam, kde většina konkurence selže – při instalování všech aplikací najednou z Google Play. Zároveň se už tolik nepřehřívá, jako předchozí generace, i když v tenkém těle je obrovský výkon v podobě teplých zad samozřejmě znát. Ano, jsou chvíle, kdy si na něco počkáte, ale v drtivé většině případů je to způsobeno například zbytečnými animacemi nebo pomalým datovým připojením, než nedostatkem výkonu telefonu. Xperia Z3 je osazena čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz na jádro, kterému sekunduje grafika Adreno 330 a tandem doplňují 3 GB operační paměti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Podle výsledků z benchmarků není Xperia Z3 žádné ořezávátko.

Výkon Xperie Z3 je prostě více než dostatečný. Hry zvládá levou zadní, grafiku vykresluje skvěle a je radost spustit si herní tituly, jako je Real Racing 3 nebo Dead Trigger 2, i když hraní na smartphonu není úplně to pravé ořechové. A plynulost? Sony se svojí nadstavbou TimeScape není například Samsung a tak budete mít i při velkém počtu spuštěných aplikací okolo 1 GB operační paměti volného, což je dostatečná rezerva pro další práci. Ani zde se tedy problémů bát nemusíte, ale… Kéž by výrobci místo za honěním čísel v benchmarcích a frekvencích procesorů směřovali svoje úsilí k delší výdrži atp.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Paměť RAM je od toho, aby se zaplnila. I při více spuštěných aplikacích ale budete mít na Xperii Z3 okolo 1 GB volného pro případnou další práci, což se u konkurence často říci nedá.

Co se týče vnitřní paměti, ta u Xperie Z3 činí 16 GB. K dispozici pro uživatele je 11,57 GB, což je více než dobrá hodnota. Pokud vám to bude málo, uvádí výrobce na produktových stránkách podporu paměťových microSD karet až do velikosti 128 GB.

Skvělá práce s baterií

Xperia Z3 nabídne akumulátor o kapacitě 3100 mAh. Je to málo, nebo hodně? Máme zde „pouze“ Full HD displej a k němu výkonný, ale také úsporný procesor, což zaručí Xperii Z3 v běžném nasazení dva dny výdrže a i pokud jí pořádně naložíte, zvládne s přehledem dlouhý pracovní den. Velmi často, pokud jste zvyklí nabíjet každý den, budete i při náročnějším využití večer zapojovat telefon do nabíječky s 25 % baterie. Pokud jde o exaktní údaj, v testu výdrže, kdy Xperia Z3 přehrávala Full HD video načítané z YouTube přes zabezpečenou Wi-Fi s jasem na 50 % a zvukem do sluchátek též na 50 %, si z baterie ukousne 9 – 11 % za hodinu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S baterií o kapacitě 3100 mAh už toho Xperia Z3 vydrží dost sama o sobě, ale...

Na Xperii Z3 je zajímavý spíš management baterie, který Sony dotáhlo k dokonalosti. Xperia Z3 má několik režimů, ve kterých budou procenta baterie klesat o dost pomaleji. Ty nejzajímavější jsou dva - režim Stamina a režim Wi-Fi dle umístění. První jmenované při vypnutí displeje zakáže veškerou datovou komunikaci telefonu. Ta se opět naváže až v okamžiku, kdy displej telefonu aktivujete. Z tohoto zákazu lze udělit manuálně výjimky přidáním aplikací, které na pozadí datovat mohou. Funguje to výborně a v klidovém režimu to zbývající výdrž prodlouží až čtyřnásobně. Druhé jmenované šetřící schéma si ke každé známé Wi-Fi síti uloží její umístění, takže můžete mít v nastavení Wi-Fi vypnutou. Ta se pak jednoduše sama zapne, když se dostane do míst, kde se známá Wi-Fi nachází. Xperia Z3 ale nabízí i režim Super Stamina, který z vašeho telefonu vyždímá úplné maximum.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
... pokud jedete na cesty, nebo potřebujete vydržet do večera, připraveno několik režimů, které zbývající kapacitu vaší baterie spolehlivě pošetří.

Tři čtyřky v kabátu zvaném TimeScape

Xperia Z3 je již z krabičky vybavena operačním systémem Android ve verzi 4.4.4, který je překryt grafickou nadstavbou TimeScape. Kdo už někdy smartphone Sony vlastnil, bude jako doma. Co je dobré, není třeba měnit a zrovna UI od Sony patří k těm hodně povedeným. Kdo se ještě se smartphonem Sony nepotkal, bude pokračovat skrze následující galerii.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na zamykací obrazovce ani ve stavové roletce nenajdeme nic nového, ale lišta s přepínači umožňuje libovolné nastavení zástupců, mimo jiné i velmi praktickou svítilnu.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ploch s ikonami a widgety můžete mít maximálně sedm, přičemž domovská může být kterákoliv z nich. Co by ale Sony mohlo konečně zrušit, to je limit 4 × 4 zástupci i na ploše 5,2" displeje s Full HD rozlišením.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V oknu multitaskingu je pohotové tlačítko ukončit vše, ale také přístup k miniaplikacím, které mohou být spuštěny přes většinu standardních aplikací.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U Xperie Z3 jednoduše nastavíte, která aplikace může se svými oznámeními přistupovat do notifikační lišty. Nastavíte dokonce i to, který piktogram se může zobrazovat ve stavovém řádku.

Témata článku: Sony, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Sony Xperia Z, Sony Xperia Z1, Sony Xperia Z2, Sony Xperia Z3, Sony Xperia Z3 Dual, Sony Xperia Z3+, Obrovský výkon, Jediný konektor, Dostatečná rezerva, Exmor RS snímač, Stříbrné logo, Mobilní snímač, Běžné nasazení, Super auto, Skvělá práce, Paměťový microsd, Super režim,