SpareOne: 15 let v pohotovosti [recenze]

SpareOne Emergency Phone je jako lékárnička v autě. Ani tu nepoužíváme naštěstí každý den, jednou ale může zachránit život.

Telefon SpareOne Emergency Phone je navržen tak, aby byl neustále k dispozici pro krizové situace. Díky své jednoduchosti a dlouhé výdrži je vhodný i jako pojistka například pro turisty. Nemá přitom ani displej a umí jen telefonovat.

Klepněte pro větší obrázek 

Prostý design

Že jde o záchranný mobil dává najevo už výrazné červené tlačítko se znakem kříže. SpareOne Emergency Phone má jednoduchou plastovou konstrukci. Jelikož výrobce nepředpokládá, že telefon bude frekventovaně používán, zřejmě ani nemá smysl bavit se o kvalitě zpracování. Přesto musím podotknout, že tovární zpracování je na dobré úrovni. Plastové kryty dokonale lícují. Nic nevrže a zadní odnímatelný kryt drží pevně na svém místě.

Na stranách záchranného telefonu SpareOne nenajdete prakticky žádné prvky. Konektory přítomné nejsou. Zapomeňte na hudební 3,5 mm jack či nabíjecí konektor. Na horní hraně najdete jen LED svítilnu a v pravém horním rohu je umístěno očko pro zavěšení na šňůrku.

Bez displeje

Protože telefon nemá displej, oznámení zabezpečuje dvojice indikačních LED diod, které informují blikáním o dostupnosti signálu a dostatečné kapacitě baterie. Samotné LED diody jsou umístěny v průhledné části na místě, kde byste za jiných okolností očekávali displej. V případě SpareOne je na tomto místě vidět napájecí tužkovou baterii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je prostorná, kromě vytáčení telefonních čísel ale mnoho využtí nenajde

Přední stranu okupuje klávesnice s rozměrnými tlačítky s jasnými popisy a symboly, takže používání telefonu by nikomu nemělo dělat problém. Kromě alfanumerické části zde najdete i tlačítka na příjem a ukončení hovoru, tlačítko ovládání hlasitosti, záchranné tlačítko a klávesa pro zapnutí LED baterky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Místo displeje má SpareOne výkladní skříň na baterii Energizer Ultimate Lithium L91
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor na nabíječku nehledejte, jediným zdrojem je tužková baterie

15 let v pohotovosti

Po sejmutí zadního krytu vás překvapí hned několik věcí. V první řadě si zřejmě uvědomíte, jak málo komponentů je potřeba na to, abyste si zavolali. Druhá věc je baterie. V případě SpareOne Emergency Phone je totiž použita standardní baterie typu AA (tedy „tužková“). Tenhle přístroj je jedna velká reklama na baterie Energizer Ultimate, která podle výrobce udrží energii až 15 let. S úsměvem musíme podotknout, že se nám tento fakt nepodařilo otestovat. Mezi kontakty baterie a telefonu je vložen plastový proužek, který zamezuje vybíjení – až jednou budete chtít SpareOne použít, proužek jednoduše vyjmete.

Klepněte pro větší obrázek 
Součást tajemství 15leté výdrže (foto: MobilMania.sk)

Co ještě umí?

S telefonem SpareOne Emergent Phone můžete záchranným složkám telefonovat i bez SIM karty. Výrobce myslel i na stále rozšiřující se trend microSIM karet a pod zadním krytem najdete adaptér na SIM standardní velikosti, za což musíme výrobce rozhodně pochválit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vedle iPhonu jsme SpareOne postavili kvůli srovnání velikostí. Všimněte si sady nástrojů na třetím obrázku - i ta s iPhonem souvisí. „Sponkou“ z iPhonu vyndáte microSIM, redukcí ji zvětšíte na standardní velikost, vložíte do SpareOne a už můžete telefonovat.

Potěší i přítomnost praktické LED svítilny, kterou si můžete přisvítit v případě nouze. Dlouhým stiskem její spouště LED baterku uvedete do režimu nepřetržitého svícení. Telefon by měl vydržet takto svítit 24 hodin.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nechybí LED svítilna a očko na zavěšení

Pro jistotu

SpareOne bychom mohli klidně přirovnat k lékárničce v autě. Ani tu nepoužíváte každý den. V krizové situaci vám však může pomoci. Přesně takový je i záchranný telefon SpareOne. Vzhledem ke krátké výdrži dnešních smartphonů má takováhle pojistka na trhu místo. Určitě bychom si ho uměli představit na odlehlých chatách a jiných místech bez elektrické energie.

Klepněte pro větší obrázek
SpareOne se prodává ve dvou verzích podle podporovaných frekvencí GSM. Podrobnější informace na webu výrobce
Diskuze (23) Další článek: Apple: cesta k mobilům [recenze knihy]

Témata článku: , , , Plastový proužek, Let, Trend Micro, Tužková baterie, Spare, Pohotovost, Výkladní skříň, Červené tlačítko, Spár