Specialita podruhé: Nokia 5110 a 6110 bez antény

To, že existuje příslušenství pro Nokii 5110 a 6110, které těmto mobilům „ukrojí“ anténu, není žádným tajemstvím. Objevily se však nové zajímavé skutečnosti, o kterých bychom vás rádi informovali.
To, že existuje příslušenství pro Nokii 5110 a 6110, které těmto mobilům „ukrojí“ anténu, není žádným tajemstvím. Objevily se však nové zajímavé skutečnosti, o kterých bychom vás rádi informovali.

 

Oživeno: Podle společnosti Nokia přijdete instalací středního dílu, o kterém píšeme dále, o homologaci mobilu (kromě toho, že přijdete i o záruku). Mění se totiž vysílací část mobilu. Za používání nehomologovaného zařízení můžete od Českého telekomunikačního úřadu dostat pokutu; je to stejné jako používání nehomologovaného bezdrátového telefonu.

C.P.A., firma, která u nás tento kousek nabízí, se k tomu staví sportovně. Tento střední díl není zařízení, které by podléhalo homologaci. I přesto dají toto příslušenství na testy ČTÚ, aby rozhodlo, zda se jeho instalací do mobilu změní vysílací část tak, aby mobil po úpravě měl jiné vlastnosti, než před ní.

Původní text: Mobil Nokia 5110 jsou u nás dosud stále velmi populární. Podle některých prodejců se dokonce jedná o nejprodávanější mobil uplynulých let. Není divu – tento mobil jako první nabídnul uživatelům výměnné kryty. Navíc má rozměrný grafický displej, pohodlné ovládání a dobrou výdrž. Nokia sice výrobu tohoto mobilu ukončila, ale kupodivu se stále prodává, i když funkcemi už dávno konkurenci nestačí.

Ale k jádru pudla: běžná Nokia 5110 je docela velká a navíc má anténu – do kapsy ji tedy dáte ztěží a když, tak píchá. „Naše“ Nokia 5110 ovšem žádnou anténu nemá. Bez ní je velmi hezká; možnost výměnných krytů je zachována, takže i tento kousek si můžete libovolně přizpůsobit. Když to vezmu kolem a kolem, má tato Nokia 5110 oproti 3210 už jen dvě nevýhody – nemá datum a není duální. Jinak jde prakticky o stejné mobily. Speciálně kvůli fotografiím jsme mobil vybavili tenkou baterií Li-Ion z Nokie 6210. S tou je 5110 velmi lehká a štíhlá – opravdu mobil, který by se mohl líbit.

  

  

A to nejlepší nakonec: tento mobil si může pořídit každý. Nejde totiž ani tak o celý mobil, ale o část vnitřní kostry, která obsahuje integrovanou anténu. Mobil musíte nejdříve rozdělat, odmontovat kostru od elektroniky a tu vyměnit za druhou; není to nic těžkého a zvládne to každý, kdo má křížový šroubovák. Toto zajímavé příslušenství uvedla před pár dny společnost C.P.A.. Není bez zajímavosti, že je dostupné i pro Nokii 6110. Cena je 159 Kč včetně DPH, dopravné je u C.P.A. 65 Kč. Seznam prodejců najdete na webu C.P.A.

Pokud máte zájem, mrkněte se na naše krátké video (1 MB), na kterém je mobil zachycen naživo.

Oživeno 8.6.2001: V diskusi se množí příspěvky, že C.P.A. v Brně přestala prodávat střední díl ke jmenovaným Nokiím, protože nevyhovuje provedeným testům. Z centrály C.P.A. jsme dostali toto vyjádření: „Prodejna C.P.A. mobilní telefony na Hybešově ulici v Brně není pobočkou firmy C.P.A. Czech s.r.o. Prodejna C.P.A. mobilní telefony je standardním dealerem naší společnosti, proto nemá jakékoliv pověření ani právo vydávat jakákoliv prohlášení ohledně distribuce produktů naší společnosti. Stejně tak testy, o kterých se v jednom z příspěvků píše, si nenechávala provádět společnost naše, ale sám tento dealer z vlastní aktivity ve společnosti EBM.“

Diskuze (158) Další článek: Novinky Eurotelu na červen

Témata článku: Nokia, Provedený test, Ant, Special, Specialita, Původní text, ANT +