Spice S1200: nejlevnější 12Mpx fotomobil na světě

Spice představuje telefon, který se může chlubit 12Mpx fotoaparátem s 3× optickým zoomem. Proti podobnému Samsungu Monaco bude za třetinu ceny.

Fotomobil s 12Mpx rozlišením fotoaparátu není dnes úplnou revolucí. Vzpomeňte na Sony Ericsson Satio, který byl již jako koncept Idou poprvé představen v únoru 2009, nebo Samsung M8910 Pixon12, jenž však není určen pro český trh. Když se však ke 12 Mpx přidá ještě trojnásobný optický zoom, možná už zapochybujete, jestli je ještě vůbec řeč o mobilu nebo už digitálním kompaktu. První dvanáctimegapixelový fotomobil s teleskopickým objektivem představil Samsung na konci září loňského roku (čtěte Samsung Monaco: nové měřítko fotomobilů). Model M8920 Monaco měl být dovezen i do Evropy, ale zatím si ho výrobce zřejmě nechal jen pro korejský trh.

Tak se stalo, že Samsung předběhla méně známá společnost Spice Mobile se sídlem v Indii. Na domácím trhu prodává ultralevné a dualSIMové telefony, a nyní přichází s vlastním 12Mpx fotomobilem s trojnásobným optickým zoomem. Telefon Spice S1200 obsahuje profesionální CCD snímač, xenonový blesk a pokročilé fotografické funkce jako noční vidění, násobná detekce obličeje nebo detekce úsměvu. Nechybí ani stabilizátor obrazu a automatické ostření.

Bez 3G a Wi-Fi

Ačkoli je snímač vybaven královským rozlišením, v režimu videokamery zvládne natáčet videa v maximálním rozlišení pouze 640 × 480 bodů rychlostí 24,5 snímku za sekundu. Video ukládá ve formátu MP4. Při přehrávání si podle specifikací Spice poradí vedle MP4 a 3GP i s formátem AVI. Pro uchování uživatelských souborů slouží vnitřní paměť s kapacitou 70 MB, rozšířit lze paměťovými kartami microSD údajně až na 32 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Slabší stránkou mobilu klasické konstrukce s obyčejnou numerickou klávesnicí je jeho displej. Rozlišení QVGA patří v současnosti mezi horší průměr, nevelká je také úhlopříčka 2,4". Displej je aktivní a zobrazí 262 tisíc barev. Neslavné je to také s konektivitou, se Spice S1200 se dovoláte pouze v sítích GSM na frekvencích 900/1 800/1 900 MHz. Maximální rychlost datových přenosů se pohybuje na úrovni technologie EDGE třídy 12.

Spice se konektivitou nějak zvlášť nechvástá, dokonce sám v tiskové zprávě zmiňuje, že jeho telefon neobsahuje Wi-Fi. K připojení tak musí stačit datový kabel nebo Bluetooth 2.1. Konektor lze s příslušným kabelem použít i jako televizní výstup a například si promítat pořízené fotografie z telefonu rovnou na obrazovce.

Nejlevnějších 12 Mpx

Mobil pracuje s proprietárním systémem, nechybí mu však podpora Javy a několik předinstalovaných her. Hudební přehrávač si poradí s nejběžnějšími formáty včetně MP3, připraveno je také FM rádio s funkcí plánovaného nahrávání. Zajímavé je, že ačkoli je Spice S1200 určen primárně pro indický trh, jeho menu je provedeno v angličtině a prediktivní slovník tvoří technologie Zi. Do paměti telefonu se má vejít až 1 500 zpráv, stejný údaj platí pro adresář s kontakty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ačkoli telefon obsahuje fotoaparát včetně optiky, nenarostl do přehnané velikosti. Rozměry činí 114 × 52 × 16 mm, hmotnost stojí na hranici 130 g. Zamrzí přítomnost průměrného akumulátoru s kapacitou 1 000 mAh. Podle specifikací vystačí na 3 hodiny hovoru nebo 150 hodin v pohotovostním režimu.

Výbava mobilu je celkově vzato trochu rozporuplná. Papírově špičkový fotoaparát, k tomu chudá data a průměrný displej. Je však pravda, že Indie patří mezi rozvojové země a plně vybavený telefon by si zde mohl málokdo dovolit. Proto i s cenou zůstává Spice S1200 nohama na zemi a prodávat se bude asi za 15 tisíc rupií, což je v přepočtu něco kolem 6 a půl tisíce korun. Za tuto cenu se může Spice chlubit titulem nejlevnější 12Mpx fotomobil na světě.

Diskuze (21) Další článek: Odpověď na iPad: Nokia prý chystá vlastní tablet

Témata článku: Sony Ericsson Satio, Noční vidění, Průměrný displej, Rozvojové země, Monaco, F +, Foto, Stejný údaj, Svět, Nové měřítko