Spyker: superauta, Formule 1 a teď mobily

Chybí vám miliony na exkluzivní automobil? Kupte si mobil stejné značky. Zde ale exkluzivitu nečekejte.

Pokud zrovna nepatříte mezi vyznavače světa rychlých kol a dění v automobilovém průmyslu vás nechává chladnými, pak možná ani neznáte nizozemskou automobilku Spyker. Už podle vrtule ve znaku můžeme odvodit dřívější orientaci na výrobu letadel, konkrétně letadlových motorů. Přestože se Spyker potýká s problémy a je nucen redukovat výrobu svých luxusních sportovních vozů, rozhodl se rozšířit pole své působnosti i do oblasti mobilních telefonů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka vozu Spyker C12, který se kvůli potížím automobilky zatím vyrábět nebude
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
V případě týmu Formule 1 Spyker se nedá hovořit o úspěchu

Jedná se o celkem tři nové přístroje, které na svém těle ponesou znak výrobce s firemním mottem v latině „Nulla tenaci invia est via“, což bychom mohli přeložit jako: „Pro vytrvalé není žádná cesta neschůdná“. I když v tomto případě by bylo na místě říci spíše nesjízdná. Všechny tři přístroje mají poměrně komplikované názvy. První z nich byl pojmenován jako Spyker C4S - C8 Laviolette. Jedná se o telefon klasické konstrukce, kterému dominuje stříbrná a černá barva. Přístroj umí pracovat pouze v sítích GSM, a to ve dvou pásmech 900/1800 MHz. Design působí konzervativním dojmem, na těle telefonu nenajdeme žádné rušivé elementy černo-stříbrné symbiózy.

Klepněte pro větší obrázek
C4S - C8 Laviolette je funkčně spíše podprůměrný telefon
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spyker C8 Laviolette jako inspirace pro stejnojmenný telefon

Rozměry telefonu činí 92,6 × 35 × 14,7 milimetrů, hmotnost zveřejněna nebyla. Z celkové plochy přední strany zaujímá aktivní TFT displej s úhlopříčkou 3,8 centimetru pouze jednu čtvrtinu. Jeho rozlišení činí slabých 128 × 160 bodů, dobrou zprávou je alespoň schopnost zobrazit až 262 tisíc barev. Rovněž fotoaparát nedosahuje takových kvalit, na jaké jsme zvyklí. Rozlišení VGA už je na dnešní poměry skutečně málo. Interní paměť 32 MB vystačí pro uložení vyzvánění ve formátu MP3 nebo videí MPEG. A komu by interní paměť nestačila, může soubory uložit také na paměťovou kartu T – Flash. Baterie vydrží v pohotovostním režimu 90 až 150 hodin a nebo dvě až čtyři hodiny hovoru. Ve výbavě nebude chybět kalendář, připomínky, kalkulačka, alarm a hry. To vše za závratných 399 euro (11 000 Kč). Bude stačit zvučné jméno na prodej podprůměrného telefonu za nadprůměrnou cenu?

Nižší model ve verzi cabrio

Druhá novinka Spyker C4S - C8 Spyder je do jisté míry funkčně podobná svému většímu bratříčkovi. Stejně jako v předchozím případě dovede pracovat pouze ve dvou pásmech sítích GSM, má stejný fotoaparát, vnitřní paměť, výdrž i displej. Ten je vlastně ještě o kousek menší, jeho úhlopříčka je rovna jen 3,3 centimetrů. Telefon je s rozměry 97 × 39 × 9,8 milimetru výrazně štíhlejší, další rozdíl představuje podpora paměťových karet microSD a o 100 euro nižší cena (8 400 Kč).

Klepněte pro větší obrázek
Spyker C4S - C8 Spyder je podobný svému  většímu bratříčkovi
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Také tento telefon našel svoji inspiraci na čtyřech kolech

Nejvíce vybavená a nejextravagantněji vyhlížející zůstává třetí model C4S-C8 Laturbie. Jako pěst na oko ne mne působí červený okraj přední strany telefonu, to je ovšem subjektivní. Laturbie zvládá tři pásma GSM (900/1800/1900 MHz) a datové přenosy GPRS třídy 10. Aktivní LCD displej s rozlišením QVGA a úhlopříčkou 5,59 cm dokáže zobrazit 262 tisíc barev, 1,3 Mpx fotoaparát je opět slabý. Z multimédií podporuje telefon opět videa MPEG, hudební soubory MP3, MP4 a dále obrázky JPG, BMP a GIF. Vnitřní paměť telefonu opět činí 32 MB, rozšiřitelná je pomocí karet. Telefon podporuje technologii Bluetooth a k počítači ho propojíte pomocí USB kabelu. Cena byla stanovena na 199 euro, což odpovídá přijatelným 5 600 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
C4S-C8 Laturbie vypadá s červeným lemem vyzývavě
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spyker C8 LaTurbie, exkluzivita v kůži

O dostupnosti v České republice zatím nejsou známy žádné podrobnější informace, ale myslím si, že na trhu existuje celá řada vybavenějších přístrojů v odpovídající cenové hladině.

Diskuze (8) Další článek: Nově na t-zones: grafická témata a informace o automobilech zdarma

Témata článku: Formule, TED, T - Mobil, MOBI, Spy, Super +, T Mobil, Sup, F +, Form, Mobil, Šup, Super