Srovnání všech mobilů: cena vzhledem k funkcím (září 2004)

Nenabídne levnější mobil stejné funkce jako dražší? Jaké telefony jsou nejlepší v cenové kategorii, která je pro mě dostupná? Který mobil má největší užitnou hodnotu? Odpovědi na tyto a další otázky dostanete z přehledných a aktuálních grafů.

V tomto článku jsou grafy opravdu to nejdůležitější – zbytek je jen omáčka, aby tady nebylo tak prázdno. Na ose X je vynesena cena, na ose Y procentuální hodnocení telefonů vzešlé z redakční hodnotící metodiky. Zbytek už zařídí kurzor vaší myší.

Flash byl nutný

Klepnutím na jeden ze čtyř obrázků níže se otevře graf v samostatném okně. Je ve formátu Flash, čímž se omlouvám všem čtenářům, kteří ho z různých důvodů nepřečtou. Jiný formát, například běžný obrázek, bohužel v těchto případech nelze použít, grafy by byly velmi nepřehledné. Díky Flashi totiž bylo možné skrýt popisky, které se objeví až po označení některého z bodů kurzorem myši. Je to vidět na následujícím obrázku. Pokud Flash nepřečtete, možná pro vás může být útěchou alespoň soubor CSV se všemi daty.


Sáhněte na bod a objeví se údaje k telefonu

Při označení červeného bodu myší se vedle názvu telefonu objeví cena (u Sony Ericssonu na ukázce 12 560 Kč), další svislou čárou je odděleno procentuální hodnocení funkcí (zde 93 %). Kvůli omezením programu, se kterým pracujeme, jsme k těmto údajům nemohli přidat jednotky.

Co ukazují grafy?

Pro větší přehlednost jsme kromě kompletního grafu, kde jsou všechny mobilní telefony, které máme v katalogu a u kterých známe cenu, připravili ještě tři dílčí grafy. V každém z nich jsou telefony určité cenové kategorie: do pěti tisíc, do osmi tisíc a nad osm tisíc korun. K tomuto rozdělení jsme sáhli jen kvůli větší přehlednosti, data jsou stejná.

Podle umístění bodů v grafu poznáte, jaké mají telefony užitnou hodnotu:

  • vlevo nahoře: levné a vybavené mobily
  • vpravo nahoře: drahé a vybavené mobily
  • vlevo dole: levné a nevybavené mobily
  • vpravo dole: drahé a nevybavené mobily

Cena a výkon: všechny mobilní telefony

Cena a výkon: mobily s cenou do 5 000 Kč

Cena a výkon: mobily s cenou 5 000–8 000 Kč

Cena a výkon: mobily s cenou nad 8 000 Kč

Diskuze (41) Další článek: Eurotel Tip: první generace ještě žije

Témata článku: , , MOBI, Zář, Cena, Omáčka, Mobil, Září, Vzhled, Běžný obraz, F +