Srovnávací test: 9 Androidů s českým LTE do 10 500 Kč

Jdeme do vyšší společnosti! Požadavky máte už v nadpisu a jsme ve střední až vyšší střední třídě, takže jsme byli hodně přísní.

7. 
Sony Xperia M4 Aqua

Na první pohled telefon připomíná Xperii Z3, ale jde o povedené klamání tělem. Mřížky na přední straně nejsou stereo reproduktory, šedé boky telefonu jsou z plastu a zadní lesklá část je také plastová. Snaha ušetřit se tedy projevila více než viditelně, ale rozhodně nemůžete telefonu upřít atraktivitu podepřenou certifikovanou odolností IP65/68. Displej patří spíše k průměru, ale určitě není špatný. Bohužel foťák je i s přihlédnutím k nižší ceně spíše pod průměrem a v obtížnějších světelných podmínkách zmatkuje. Drobnou náplastí je fyzická dvoupolohová spoušť na boku telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lesklá plastová záda vypadají hezky, ale kloužou. Dvoupolohová spoušť potěší, kvalita fotek už tolik ne. Tahle gejša se nebojí vody a prachu, jen to focení jí příliš nejde.

Telefon má dost výkonu, rozumí si se všemi důležitými bezdrátovými technologiemi, ale zarážející je hlavně malé 8GB úložiště, které by si jistě zasloužilo minimálně dvojnásobek. Prostředí systému je klasika od Sony, tudíž je trochu svéhlavé, ale dobře optimalizované a jednoduché na používání. K dobru je třeba ještě přidat skvělý balík multimediálních aplikací přímo od výrobce, a napojení do sítě Playstation Network.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

8. 
uleFone Be Touch 2

Čínský telefon zaujme hlavně technickými parametry a překvapivě nízkou cenou, která může ospravedlnit mnoho drobných neduhů, se kterými prostě na dražší konkurenci neměl. Výrobce dodává skoro čistý Android 5.1, poměrně výkonný procesor a 3 GB RAM. Po stránce rychlosti tak nebudete mít problém a také optimalizace systému je na dobré úrovni. Velkým překvapením je foťák, který se jeví jako univerzální a snaží se o vyrovnané výsledky za všech podmínek, bohužel se to ale nedaří vždy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vystouplá čočka na zádech bude při manipulaci zavazet. I přes velkou úhlopříčku je telefon poměrně tenký. Hromada výkonu je fajn, ale levné zpracování shazuje zajímavý telefon.

Konstrukce je sice pevná s kovovým rámem, ale už od pohledů působí levně, ale třeba displej nebo čtečka otisků prstů pod ním je naprosto v pořádku a nemáme vůči nim výhrad. Za velký prohřešek považujeme nepodsvícená a téměř neviditelná senzorová tlačítka a šíleně dlouhý fix polohovacích služeb, při používání mobilní dat se pochopitelně doba o něco zkrátí. Selfie fanoušky potěší poměrně povedený přední foťák i s přisvětlovací LED. Telefon doplatil na snahu o co nejnižší cenu, ale i tak jde o zajímavý a v celku povedený stroj.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Telefon zapůjčila společnost Partis a.s.: www.e-pad.cz  

9. 
CAT S40

Byť tento telefon splňuje všechny podmínky, které jsme pro test nastavili, už od pohledu je jasné, že sem tak úplně nepatří. Po stránce kvality foťáku, kvality displeje nebo měřeného výkonu značně zaostává za ostatními, nicméně disponuje vlastnostmi, které jsou zbytku portfolia naprosto cizí. Jde především o extrémně odolnou konstrukci a velmi dlouhou výdrž. Už při prvním chytnutí do ruky je jasné, že tento telefon má strávit většinu svého života v místech nehostinných, čemuž odpovídají i přidělené certifikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stopa pneumatiky na zádech je pro značku typická. Odolný telefon prostě musí být tlustější. Ideální parťák do nepohody.

Překvapilo nás ale, jak příjemný na používání může odolný telefon být. Má čistý a rychlý systém, pojme dvě SIM a za dobrého počasí z něj získáte i docela použitelné snímky. Displej s nižším rozlišením má sice horší pozorovací úhly, reproduktor nehraje úplně nejlépe, ale to vše je daní za odolnou konstrukci, kterou někteří jistě ocení. CAT má naše sympatie, je to plnohodnotný chytrý telefon s dobrou výbavou, jehož prim je odolnost, tudíž není prostor na drobnosti pro slečinky, jako je krásný displej, foťák s luxusní optikou nebo tělo s tloušťkou několik milimetrů. Tohle je telefon do bláta.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Témata článku: Alcatel, Asus, Honor, Huawei, LG, Samsung, Sony, , , , Asus Zenfone 2, Asus Zenfone 2 (ZE500CL), Asus Zenfone 2 64GB, Asus Zenfone 2 Deluxe Special Edition, Asus Zenfone 2 Laser (5.0), Asus Zenfone 2 Laser (5.5), CAT S40, Honor 7, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, LG G4s, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5,