Srovnávací test: 9 Androidů s českým LTE do 10 500 Kč

Jdeme do vyšší společnosti! Požadavky máte už v nadpisu a jsme ve střední až vyšší střední třídě, takže jsme byli hodně přísní.

U testu telefonů se dá spoustu hodnot velmi přesně změřit a hodnocení podložit čísly, jenže neméně podstatná část se věnuje věcem, které se prostě změřit nedají, a je třeba spolehnout se na zkušenosti a cit testera. Celý test je rozdělen do čtyř hlavních kategorií s různými vahami.

V první části jsme se orientovali na výbavu telefonu, která se na celkovém hodnocení přístroje podílí 30 %. Své zastoupení tu má verze operačního systému, možnosti instalace dalších aplikací a pak také předinstalované aplikace, zejména jejich použitelnost a přínos pro používání. Více zbytečných aplikací neznamená lepší hodnocení.

Následně se věnujeme maximálnímu a minimálnímu jasu displeje, který se měří pomocí optické sondy X-Rite i1Display Pro. Hodnotí se jemnost displeje a na oku hodnotícího pak zůstávají pozorovací úhly. Barevná věrnost je vyjádřena hodnotami průměrné a maximální barevné odchylky (ΔE), čím nižší číslo, tím více se podání barev blíží ideálu dle standardizovaného testu.

Klepněte pro větší obrázek
Pro objektivní posouzení kvality obrazu jsme použili optickou kalibrační sondu X-Rite i1Display Pro.

Hodnotí se také naměřená gamma, která řekne hodně o podání odstínů šedé, což je zásadní při sledování filmů a videa, ale i hraní her. Ideální hodnota je 2,2, čím blíže byly výsledky této hodnotě, tím více bodů. Výrazně vyšší nebo naopak nižší gamma má za následek slévání a horší odlišitelnost na jednom či druhém konci spektra, které začíná čistě bílou a končí čistě černou barvou. V jedno případě nejste schopní odlišit bílou od 10% nebo 20% šedé, v druhém zase 80% nebo 90% šedou od černé.

Od RAM po tlačítka

Velikost RAM, vnitřního úložiště a jejich reálně využitelnou kapacitu odečteme přímo z telefonu v továrním nastavení. Velikost podporovaných microSD karet vychází přímo ze specifikace výrobce. Podobně je tomu u podporovaných LTE frekvencí, při výběru telefonů byla podmínka frekvence 800 MHz, která je u nás nejrozšířenější. Telefony, které uměly navíc i frekvenci 900 MHz a vyšší kmitočty, měly body navíc. Následuje hodnocení další bezdrátové konektivity a konektorů s jejich možnostmi. Pro test sluchátkového výstupu jsme použili sluchátka Etymotic Research hf3 a hudbu ze Spotify s nejvyšší kvalitou, a podobně se testoval také hlasitý reproduktor. Pro otestování geolokačních schopností jsme použili aplikaci AndroiTS GPS Test Free, která umí případně využít i GLONASS a Beidou. Pak se jen stopkami změřil čas, kdy za bezmračného počasí bez Wi-Fi a SIM dostal telefon fix. S Wi-Fi, SIM a GPS je fix rychlejší, ale nám šlo o rychlost samotného modulu. Výsledný čas je dám průměrem z pěti měření. Poslední a velmi důležitou částí je hodnocení fotek a videa, kde nám ve slepém testu pomohli čtenáři serveru Mobilmania.cz. Všech 23 snímků a natočená videa najdete na redakčním DVD.

Dalších 25 % hodnocení má na starosti Ergonomie, zkouší se zde jednotlivé utility, lokalizace programů, plynulost telefonu v zátěži. Hodnotí se zpracování telefonu, senzorová, případně softwarová tlačítka, ale i ta fyzická. Někteří výrobci vynechali třeba světelný senzor, za což šly body dolů.

Výkon a výdrž

Měření výkonu s podílem 25 % provádíme zaběhlým benchmarkem Antutu, tady kromě celkového skóre hodnotíme i některé dílčí položky. O výkonu telefonu může napovědět také rychlost spuštění foťáku ze zamykací obrazovky do stavu, kdy je možné pořídit snímek, ta se opět měřila stopkami. Výslední čas je průměrem pěti měření.

Klepněte pro větší obrázek
Antutu benchmark posloužil jako přesný ukazatel výkonu. Všimněte si verze benchmarku, kterou jsme používali v době testování. Dnes už je na Google Play novější verze, která změnila metodiku a u stejného telefonu vyhodí výrazně vyšší skóre.

Asi nejsložitější je měření výdrže s podílem 25%, každý používá telefon jinak, takže byl vymyšlen „pracovní den“ během kterého je telefon používán. Pracovní den znamená: 20 min hovoru, 5 SMS, 5 mailů, 20 min surfování na webu, 1 h poslechu hudby, pořízení 5 fotek, pořízení 1 minuty videa, 30 min na sociálních sítích a 10 min Angry Birds. Celou dobu byla v telefonu jedna SIM připojená k internetu. Přehrání Full HD videa, kancelářský test a rychlosti nabíjení pomohla změřit aplikace Battery Widget Reborn Pro, kde se dá z generované tabulky odečíst okamžik vypnutí telefonu, ale také kolik procent nabíjení měl telefon v konkrétním čase.

 

Pro přesné měření výdrže jsme si museli vymyslet přesný pracovní den, který každý telefon absolvoval

 

U testu videa byla zapnutá Wi-Fi a jas na 100 %, u kanceláře se každých 15 sekund načítala jednoduchá HTML stránka a jas na 50 %. Zde byly použity utility Wakey a webová stránka, která v samostatném framu neustále načítá náhodné webové stránky.

Témata článku: Alcatel, Asus, Honor, Huawei, LG, Samsung, Sony, , , , Asus Zenfone 2, Asus Zenfone 2 (ZE500CL), Asus Zenfone 2 64GB, Asus Zenfone 2 Deluxe Special Edition, Asus Zenfone 2 Laser (5.0), Asus Zenfone 2 Laser (5.5), CAT S40, Honor 7, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, LG G4s, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5,