Standard superMHL může v budoucnu nahradit HDMI

CES dal světu nový standard pro přenos obrazu. Je univerzální pro mobilní zařízení i domácí elektroniku a zatím zvládne 8K. Ohrozí i HDMI?

Pokud používáte tablet nebo smartphone novější než tři roky, pravděpodobně podporuje přenos obrazu pomocí standardu MHL. Jde o technologii, za kterou stojí spojené konsorcium velkých výrobců jako je Samsung, Nokia, Toshiba nebo Sony. V současné době známe MHL v tradiční podobě obrazového kabelu s HDMI na jednom konci a běžným microUSB na konci druhém. Takový kabel umožňuje v poslední verzi (kterou nabízí třeba Sony Xperia Z3) přehrát 4K video s frekvencí 30 Hz. Na veletrhu CES však MHL Consortium odhalilo budoucí standard superMHL, který by se v budoucnu mohl z mobilního světa dostat i mezi běžné počítače a jinou elektroniku.

Klepněte pro větší obrázek
Podoba konektoru superMHL - stejně jako USB 3.1 typu C bude oboustranný

HDMI nestačí

Pokud dnes chcete připojit monitory nebo televizi s vysokým rozlišením sáhnete po HDMI 2.0, které zvládá 4K obraz nebo po DisplayPortu. Problém nastane při vyšších frekvencích snímků a vysokém rozlišení, kde řešení spočívá chtě nechtě v kompresi.

Dalším krokem, na který je třeba připravit technologii přenosu, je rozlišení 8K (typicky 7680 × 3240 ). Že se nejedná o zásadně vzdálenou budoucnost napověděl už letošní CES. Samsung zde ukázal televizi právě s tímto rozlišením. A i když bude nějaký ten rok trvat, než se dostanou mezi běžné zákazníky, HDMI si zatím s tímto rozlišením neporadí vůbec a DisplayPort 1.3 pouze za cenu komprimace. Co tedy Samsung u tohoto modelu použil? Samozřejmě nový standard superMHL.

Limity této technologie jsou totiž opravdu vysoko – umožňují bez komprimace přenést obraz v rozlišení 8K s frekvencí 120 Hz při 12bitové barevní hloubce. A ačkoliv se jedná o přenos s podvzorkovaným formátem YUV 4:2:0, stále je zde dostatečná rezerva pro budoucí zobrazovadla. V případě tradiční frekvence 60 Hz se pak  bude jednat o plnohodnotný formát RGB s barevnou hloubkou 16 bitů. V praxi to bude znamenat například to, že z telefonu nebo tabletu pohodlně na televizi přehrajete H.265 video s rozlišením 4K a 60 FPS, což je formát, ve kterém dnešní high-endové smartphony umí snímky uložit.

Klepněte pro větší obrázek
Možné kombinace konektorů na kabelu superMHL

Více konektorů

Jak už bylo zmíněno, dnešní MHL si vystačí s konektory HDMI a microUSB. Nový standard však přinese další podporované konektory. Jejich volba bude na potřebách daného zařízení a tedy samotném výrobci. Kabel s označením superMHL tak bude moci být vybaven konektory HDMI, USB 3.1 (typ C), microUSB a také nového konektoru superMHL. Ten by se tedy mohl začít objevovat na monitorech i televizích. Stejně jako nové USB bude i on oboustranný.

Rozdíl mezi HDMI typu A a konektorem superMHL je jasný – 19 pinů proti 32 pinům. Ty mohou obsloužit až 6 linek v jednom kabelu. A právě takový kabel bude vyžadován pro přenos 8K videa. Aby nedošlo k utlumení signálu, bude maximální délka kabelu kolem dvou až tří metrů. U delších kabelů se uživatel nevyhne použití aktivního prvku pro obnovení signálu. Díky vyšší propustnosti bude možné i řetězení více monitorů a to až do počtu osmi displejů.
 

Klepněte pro větší obrázek
Pasivní kabel superMHL bude omezen délkou 2-3 m

Při použití standardní konfigurace (microUSB na jedné straně a HDMI na druhé straně) dojde ke zvýšení propustnosti na úroveň 4K obrazu při 60 Hz. Novou alternativou však bude použití USB typu C místo běžného microUSB. Ten totiž bude moci obsloužit 2 nebo 4 linky v jednom kabelu. Teoreticky by se tedy mohly objevit kabely, které umožní i ze zařízení bez konektoru superMHL dostat obraz ve vyšším rozlišení jako je 6K nebo s vyšší frekvencí.

Dobije i notebook

Novinky se odehrály i na poli nabíjení pomocí kabelu MHL. Současné verze 3 je omezena hodnotou 10 W, která pro nabití většiny tabletů není dostačující. Nová verze však umožní až čtyřnásobný výkon (20 V, 2 A). A to už je hodnota, která by při životě udržela běžný notebook nebo dokonce úsporný stolní počítač.

Klepněte pro větší obrázek
Nabíjecí výkony posledních dvou generací a nového superMHL

Že se nový standard zanedlouho zabydlí v mobilních plackách je docela jisté. Za vývojem stojí právě velcí výrobci těchto hraček a navíc je to jediná cesta, jak bez ztráty přenést multimediální obsah, který již některé smartphony umí pořídit.

Otázkou tedy zůstane, jak jej přijmou výrobci grafických karet a monitorů. Záležet bude také na vývoji obou současných standardů HDMI a DisplayPort. V případě DP se na trh chystá verze 1.3, i ta však bude za superMHL poměrně výrazně zaostávat.

Diskuze (13) Další článek: Alcatel Pixi 3: vyzkoušeli jsme „mobil se třemi OS“

Témata článku: , , , Sony Xperia Z3, Sony Xperia Z3 Dual, Sony Xperia Z3+, Dostatečná rezerva, Šup, Super, Letošní CES, STAN, Jediná cesta, HD +, Současný standard, Nabíjecí výkon, Sup, Maximální délka, Standard, Super +