Šťastný návrat: tři novinky Benq-Siemens na vlastní oči

Včera představené telefony Benq-Siemens jsme si mohli krátce vyzkoušet. Jaké dojmy na nás zanechalo tenké 3G véčko EF81, multimediální model S88 s dvoumegapixelovým fotoaparátem a kovová placka S68? Přečtěte si článek doplněný mnoha živými fotografiemi.
Kapitoly článku

Včera jste mohli spatřit první tři telefony z produkce nového výrobce Benq-Siemens. Mnozí jistě namítnou, že se o žádného nového výrobce nejedná, dříve jsme ale značky zmíněné v názvu mohli vidět pouze odděleně. Zástupci společnosti na včerejší prezentaci s nadšením vysvětlovali výhody tohoto spolčení. Benq přinese „živou vodu“ do krachujícího Siemensu, který má na trhu dobře vybudovanou pozici a jméno. A také má kvalitní technologické a výrobní zázemí. Kromě finančního osvěžení přináší asijský výrobce také nový design a technologie. A když se z obou společností vezme to nejlepší, může být výsledek celého snažení velmi zajímavý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zástupci společnosti Benq-Siemens při představení telefonů

Benq-Siemens EF81: umíme to jako Motorola

Prvním z výsledků spolupráce Benqu a Siemensu je telefon s označením EF81. Z představené trojice to je nejdražší a nejlépe vybavený model; působí tak i svým designem. Telefon je majestátně široký a přitom velmi tenký, své místo tedy snadno najde i v kapse u košile. Vzhledem k proporcím telefonu mě překvapila poměrně nízká hmotnost. Velká šířka spolu s minimálně zaoblenými hranami je trošku nepříjemná a telefon nezapadne do ruky tak, jako menší a zaoblenější přístroje. Ale tady půjde jen o zvyk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Přední kryt je tvořen plochou z leštěné oceli, což působí velmi honosně, ale každý otisk prstu je zde viditelně zaznamenán. Výtek nemám ke konstrukci, která je velmi pevná a to včetně kloubu, který do krajních poloh dosedá s jemným cvaknutím. Na střední části kloubu je umístěn fotoaparát, který je pevně spojen s horní částí telefonu. V zavřeném stavu „kouká“ ven ze zadní strany a telefon je možné použít jako digitální fotoaparát s vnějším displejem ve funkci hledáčku. V otevřeném stavu je fotoaparát namířen přímo proti uživateli a funguje jako kamera pro videotelefonování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Klávesnice je konstrukčně stejná jako u Motoroly Razr V3. Podoba je příliš okatá a navíc je stejná i barva podsvícení. Do kovového pásku jsou vyleptány vymezující rýhy, ze kterých lehce vystupují pryžové pásky. Orientace hmatem je tedy snadná. Pohodlnost ovládání si můžete odzkoušet na Razru, dojem je stejný. Trochu překvapí skupina osmi funkčních tlačítek seskupených kolem hlavní navigační klávesy, ale každé tlačítko zde najde své opodstatnění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na displejích se nešetřilo. Kupodivu i ten vnější je aktivní, překvapivě velký a s výbornými zobrazovacími schopnostmi. Zobrazuje všechny potřebné provozní informace a spolu s tlačítky pod ním slouží k ovládání fotoaparátu nebo přehrávače hudby. Zajímavé je, že tlačítka na předním krytu jsou jedinými vnějšími ovládacími prvky. Na bocích žádné klávesy nejsou. Spoušť fotoaparátu je proto nutné mačkat poněkud nezvykle palcem.

Klepněte pro větší obrázek 

Z vnější strany se oči nabaží a po otevření telefonu zkoprní úžasem. Velká zářící plocha má velmi jemné rozlišení, kterého dobře využívá grafika prostředí. V tomto směru má Benq velmi dobrý vliv. Ikonky hlavní nabídky jsou sice „siemensovsky“ strohé a bez zářivých barev, nicméně velmi kvalitně a jemně vykreslené. Struktura nabídky je podobná jako u současných telefonů Siemens.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Benq-Siemens EF81 na mě udělal dobrý dojem, který ovšem trochu kazí až příliš okatá inspirace Motorolou Razr. Cílovou skupinou budou především zájemci o mobil pro pracovní využití, kteří se chtějí odlišovat.

Tip: přečtěte si článek s technickými specifikacemi a nahlédněte na telefon do katalogu mobilů


V druhé kapitole najdete naše první dojmy z dobře vybaveného Benq-Siemensu S88 a elegantního modelu S68

Témata článku: Benq, Benq-Siemens, Siemens, Benq-Siemens EF81, Benq-Siemens S68, Benq-Siemens S88, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Sony Ericsson K750i, Novinky, Výborné podání, Velká šířka, Návrat, Asijský výrobce, Nov