Stručně ze světa mobilů: nejlehčí mobil pod 50 gramů

Nevíte, co se děje ve světě? Pak vězte, že přes FM rádio si můžete prohlížet Internet, představíme vám nejmenší mobil na světě a zahrajeme si hry pro barevné Nokie.
Nevíte, co se děje ve světě? Pak vězte, že přes FM rádio si můžete prohlížet Internet, představíme vám nejmenší mobil na světě a zahrajeme si hry pro barevné Nokie.

Bezdrátový Internet – vše v jednom

Jeden z největších výrobců procesorů a počítačového příslušenství – společnost Intel představí na vývojářské konferenci mobilní internet vestavěný do jediného počítačového čipu. Hlavním určením tohoto zařízení je především oblast přenosných a kapesních počítačů, kde není místa nikdy nazbyt.

Velkou výhodou tohoto řešení – kromě úspory místa – je především velmi nízká spotřeba tohoto zařízení. Čip bude pracovat na frekvenci 1 GHz a bude obsahovat veškeré potřebné vybavení, jako jsou paměti, procesor a DSP procesoru.

Popelko! Do rána přebereš tu kopu hrachu a bezdrátových čipů!

Telefon v peněžence od Motoroly

Nejmenší mobilní telefon na světě má americká Motorola. Tento „skoro“ mobil váží pouhých 47 gramů a obsahuje i docela velký displej. Telefon zatím existuje pouze v jednom prototypu a jeho uvedení na trh se zatím nepřipravuje, což je opravdu škoda.

S velikostí 86 x 54 x 5 milimetrů má dokonce i wapový prohlížeč a podporuje i rychlé datové přenosy prostřednictvím technologie GPRS. Mobil je triální, má hlasový záznamník i hlasové ovládání a vytáčení. Na baterii můžete hovořit šedesát minut nebo být až 12 hodin na příjmu.

Kolik to stojí mobilů?

Jé, to rádio má ikonky

Švédská společnost představila zajímavou novinku – kapesní počítač bez klávesnice, který má vestavěné FM stereo rádio. Celé zařízení se jmenuje Sectra Citysurfer. Přestože vypadá jeho Palm, je tento švédský hybrid především rádiem. Umí přijímat datové vysílání RDS i RDC.

Technologie RDS je dostatečně známá, proto se zaměříme na daleko méně známější RDC. Radio Data Channel – jak se tato technologie nazývá, dokáže současně s audiosignálem přenášet i data – jste tak neustále připojeni k Internetu, který je však pouze jednosměrný. Můžete si prohlížet data a články, které proudí k vám, ale nemůžete je nijak ovlivnit. Články nemusíte číst tak, jak přicházejí – můžete je nechat ukládat do paměti a pak si jen jednou za čas přečíst ty z nich, které vás opravdu zajímají.

Co to v tom rádiu tak chrčí? To je obrázek, babi…

I manažer si umí hrát

Nokia 9210 Communicator není jen pro seriózní práci. Velká barvená obrazovka přímo vybízí ke hraní všemožných her, které se pro tento telefon – netelefon začínají objevovat doslova jako houby po dešti.

Protože Communicator používá velmi podobný operační systém jako kapesní počítače Psion, není vývoj nebo portace her příliš velkým problémem. Již se objevily tak zajímavé tituly, jako je například mobilní verze fotbalu Mobile Soccer nebo golfový simulátor Mobile Golf Tour. Zajezdit si můžete také na snowboardu nebo zastřelit pár zákeřných nepřátel v tajemném labyrintu.

Kdo si hraje, nezlobí.

Diskuze (5) Další článek: Globalstar: satelitní telefonie na lopatkách

Témata článku: , Mobil, Bezdrátový čip, Str, Svět, Švédská společnost, MOBI, Gram