Student SMS Grátis na každém Symbianu

Užitečná služba. Kdo by nechtěl posílat SMS zdarma? Ne každý se však dostal na seznam vyvolených telefonů...

Když Vodafone rozjel službu Student SMS Grátis, příslušné jakové aplikaci jsme vytýkali podporu pro pouhých deset telefonů. Operátor se ale pochlapil a už po několika dnech ohlásil rozšíření podpory na 28 telefonů. To už vypadalo celkem slibně, ale od té doby se vývoj nepohnul, naopak ze seznamu vypadlo LG KU580 a Nokia N73.

Jste student, zákazník Vodafonu, vlastníte telefon se Symbianem a nefunguje Vám aplikace Student SMS Grátis? Odesílání SMSek přes portál Vodafone Live! je bohužel nejen zdlouhavé, ale i velmi nepohodlné. Zdlouhavé proto, že se musíte nějakou dobu proklikávat nabídkami, ale to není ten největší problém. Naproti tomu nutnost pamatovat si telefonní číslo příjemce, nebo chybějící odpočítávání znaků už je celkem nepraktické. Asi nejhorší však je, že odchozí zpráva občas nepřijde celá, nebo je jinak zdeformovaná. Dost ale mých zkušeností s portálem Vodafone Live!, v tomto článku vám poradíme, jak uvést do chodu javovou aplikaci Vodafone Student SMS Grátis na každém (?) symbianovém telefonu.

Hokus pokus

Na různých diskuzích jsem se snažil najít způsob, jak aplikaci pro zasílání textovek rozjet. Dozvěděl jsem se, že nefunguje ani v Nokii N73 přímo od Vodafonu, tedy v telefonu, který chvíli byl na seznamu podporovaných zařízení. Nakonec jsem na diskusním fóru MobilManie založil vlastní téma. Netrvalo dlouho a uživatel luty07 (tímto mu děkuji) mi poskytl návod, jak aplikaci zprovoznil.

Základním problémem je zřejmě to, že aplikace stažená přímo chytrým telefonem prostě nefunguje. Alespoň mě se to takhle přímo nikdy nepodařilo. Java aplikaci jsem mohl bez problému stáhnout (Vodafone nyní nabízí možnost stažení i pro necertifikované přístroje) i nainstalovat. Nicméně když jsem se ji pokusil spustit, tak se nic nestalo, jako bych žádnou aplikaci nespouštěl. Řešení spočívá v tom, že aplikaci musíte stáhnout v jiném, „hloupém“ telefonu a až poté ji nainstalovat v tom vašem. Velmi důležité při tom je, aby tento „hloupý“ telefon uměl přesouvat aplikace na paměťovou kartu (doporučuji například certifikovanou Nokii 6300). Já jsem použil Nokii 7373 (necertifikovaná).

Přesný postup vypadá takto: do mobilu, ve kterém budete aplikaci stahovat vložte svoji SIM kartu (je zřejmě opravdu nutné použít svoji SIM kartu) i paměťovou kartu. Najeďte na portál Vodafone Live! a aplikaci stáhněte (přímá adresa je http://live.vodafone.com/smsgratis). Staženou aplikaci najděte v souborovém manažeru (obvykle ve složce Hry nebo Aplikace) a přesuňte na paměťovou kartu. SIM i paměťovou kartu vraťte do svého telefonu, na paměťovce najděte soubor Vodafone SMS Gratis.jad a spusťte jej. Instalace by měla proběhnout bez problémů, následné spuštění aplikace taktéž. Pak už stačí v aplikaci nastavit základní údaje (PSČ, rok narození a pohlaví) a můžete SMSkovat až se vám bude od prstů kouřit.

Pokud Vás aplikace při instalaci či používání požádá o povolení připojení k internetu, zvolte buď přístupový bod Vodafone Live! nebo jiný vámi běžně používaný. V diskuzích jsem se setkal ještě s tím, že aplikace se musí instalovat přes Nokia PC Suite, mě to však na Nokii E50 fungovalo i při instalaci přímo v telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Několik screenshotů aplikace fungující přímo na Nokii E50

Povedlo se?

Kromě Nokie E50 jsme s tímto postupem uspěli také u Nokie N73, více pokusů jsme neprováděli. Vyzkoušejte to vy a napište nám do diskuze, se kterými telefony jste to vyzkoušeli vy a jak úspěšní, nebo neúspěšní jste byli.

Diskuze (63) Další článek: Noční můra: operátor vyúčtoval skoro milión

Témata článku: , , , , , , Nokia N73, Nokia N73 Music Edition,