Stvořili Siri. Teď mají Viv a chtějí změnit svět

Ptáte se, co přijde po éře aplikací a hlasových asistentů? Tady je odpověď. Jmenuje se Viv. Umělá inteligence má být všudypřítomná.

Viv má za sebou světovou premiéru. Tvůrci to možná neudělali úplně šťastně – zeptali se svého systému, jaké bude počasí. Pak přišly složitější dotazy a působivě vyřešené úkoly, ale počasí svedlo diváka na scestí a postavilo Viv do role dalšího hlasového asistenta. Ale ve skutečnosti je mnohem víc – je to umělá inteligence a oboustranná hlasová komunikace (byť jsme dnes Viv neslyšeli mluvit) je jen vstupní branou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I na obyčejné předpovědi počasí je poznat, že Viv dokáže lépe porozumět běžné řeči a nezalekne se ani komplikovaných otázek.

CEO společnosti Dag Kittlaus přijal tu nevděčnou roli vizionáře. Mluvil o věcech, které změní budoucnost, o věcech, které si dnes málo kdo dokáže představit. Řekl pár působivých věcí, ale až budoucnost ukáže, jestli je Viv dokáže naplnit.

Jak Viv změní cestu k výsledku

  1. Začněme tím, jak to funguje dnes ve světě aplikací: Na začátku máte problém, který chcete vyřešit. Musíte vyhledat, nebo se doslechnout o službě/aplikaci. Pak ji hledáte, stahujete, registrujete se, přihlašujete se, pak se ji učíte ovládat a teprve potom se dostáváte k řešení problému.
  2. Jak to má fungovat s Viv: Vyslovíte problém. Viv jej vyřeší.

Toto je pochopitelně ideální situace, ke které povede dlouhá cesta. Také Viv tvoří aplikace, ale budou skryté, budou na pozadí a budou mít jediné společné uživatelské rozhraní. Kittlaus slibuje, že s každou další aplikací bude Viv mocnější a užtečnější. Aplikace pochopitelně budou muset vytvořit vývojáři a k tomu musí mít motivaci. Společnost aktuálně oslovuje první studia, do běžného provozu se Viv dostane nejdříve koncem roku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
„Pošli Adamovi 20 dolarů za pití ze včerejška.“
To je vše, co je potřeba k finanční transakci.

Prvně bude mít Viv formu mobilní aplikace a bude žít (mimochodem Viv znamená život) na displeji smartphonu. Postupně se však má dostávat do softwaru a hardwaru třetích stran. Představte si, že si koupíte robotický vysavač, po vybalení přiložíte palec ke čtečce, přístroj vás pozdraví, oznámí, že vše nastavil, stáhnul plány domu, nabídne proškolení, případně se rovnou zeptá, kterou místnost má uklidit jako první.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pouze na základě hlasového příkazu můžete někomu zaslat květiny a podobné to v budoucnu bude i s donáškou jídla či jinými službami.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Potřebujete sebe nebo partu kamarádů někam rychle odvést? Stačí se zeptat Viv.

Viv má zajímavé vnitřnosti

Viv funguje na principu dynamického generování kódu. To znamená, že programátoři nemusí napevno programovat případy typu: když uživatel řekne toto, vygeneruj tohle, ale program sám rozkouskuje  příkaz na jednotlivá slova, pokusí se příkazu porozumět a pomocí dostupných prostředků/aplikací ho splnit. Následně vygeneruje výstup s odpovědí či možnostmi, kde můžete požadavek upřesnit či potvrdit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Náhled do vývojářského centra. Tahle Viv zpracovává jednotlivé dotazy. Rozdělí si text na klíčová slova, s nimi pracuje v rámci podporovaných služeb a nakonec zobrazí výsledek. Proces trvá řádově jednotky až desítky milisekund.

Byznys a apokalypsa

Už v teaseru níže jsme naznačili, že o technologii má zájem Google, Facebook a další. Kittlaus odpovídal i na otázku, zda by projekt prodal Facebooku, kdyby mu Mark Zuckerberg nabídl půl svého impéria. Odpověď je prostá: „Naším hlavním cílem je všudypřítomnost a je vedlejší, jako cestou se k ní dostaneme.“

Klepněte pro větší obrázek
Součástí projektu je ikonka, která má být stejně známá, jako je dnes Bluetooth, nebo lupa značící vyhledávání. Právě podle této ikonky poznáte zařízení, se kterými můžete mluvit.

Nevyhnutelně padnul i dotaz na to, jestli právě tohle je ta umělá inteligence, která dříve či později zlikviduje lidstvo. A odpověď? Čekali byste snad „ano“? :-)

Trocha skepse závěrem

Jak už to tak při prezentacích bývá, vše vypadalo jednoduše a skvěle, ale aby podobné funkce fungovaly a asistentka byla běžně použitelná i v reálném životě, je zapotřebí spousty partnerů, vývojářů. Čím víc jich Viv získá, tím víc toho bude umět. Důležité je zmínit i to, že zatím všechno funguje pouze v angličtině a přestože v případě úspěchu další světové jazyky určitě přibudou, češtiny se (podobně jako u dnešních asistentů) jen tak nedočkáme.


Původní článek vyšel 6. května s následujícím nadpisem:

Stvořili Siri, teď mají Viv. Zájem má Google i Facebook

Za vývojem Apple Siri stál startup SRI International. V roce 2010 jej koupil Steve Jobs a jeho parta z Cupertina, ale nesdíleli s tvůrci myšlenku otevřeného systému, a tak původní vývojáři firmu opustili. Založili novou a začali od nuly.

Klepněte pro větší obrázek

Nyní, po třech a půl letech vývoje, Dag Kittlaus, Adam Cheyer a Chris Brigham vytvořili novou hlasovou asistentku. Jmenuje se Viv a má být daleko schopnější než Siri. Představí ji už za týden. Výhodou Viv, je že se jedná o otevřený systém, který bude běžně komunikovat s aplikacemi třetích stran. Asistentka se navíc bude sama učit a dokáže porozumět i velmi komplikovaným otázkám (viz infografika níže).

Viv vám dokáže zarezervovat hotel, letenku, objedná květiny, odvoz přes Uber, či pizzu s konkrétními ingrediencemi z vaší oblíbené restaurace a mnoho dalšího. Vše pouze pomocí hlasové konverzace. Komunikace má být velmi rychlá a má připomínat rozhovor s živou osobou. Aktuálně mají na odkoupení projektu zálusk Google a Facebook, tvůrci jsou tak na vážkách zda firmu znovu prodat, nebo pokračovat na vlastní pěst.

Klepněte pro větší obrázek

Zdroj: Wired, Washingtonpost, Viv

Diskuze (21) Další článek: Z holdingu, nebo „Bez Andreje“? Zjistíte s novou aplikací...

Témata článku: Apple, , , , , , , Robotický vysavač, Parta, TED, Apokalypsa, Chris, WashingtonPost, Google a Facebook, Pití, Skepse, Svět, KITT, Hlasová komunikace, Dlouhá cesta, Something, Beyond, Otevřený systém, Zálusk, Požadavek