Superkondenzátor: Češi umí nabít mobil za 4 minuty

Josef Průša a jeho tým experimentují se superkondenzátory. Umí jimi nahradit tradiční baterii v mobilech a nabít je za 4 minuty. Není to prý žádné sci-fi.

Češi umí nabít mobilní telefon za zhruba 4 minuty. Ve smíchovské laboratoři Josefa Průši a jeho kolegů už se navyrábí a neinovují pouze 3D tiskárny, ale mladí výzkumníci si začali hrát také se superkondenzátory. Ty jsou schopny nahradit tradiční baterii a díky jejich vlastnostem se výrazně rychleji nabíjejí.

Projekt, který v Průša Research udělali, ještě běžnou součástí tradičních mobilních telefonů být nemůže. Ne snad, že by nefungoval, superkondenzátory jsou ale příliš veliké na to, aby je chtěl někdo u svého mobilu používat. „Kvůli rozměrům toto řešení prozatím samozřejmě není běžně využitelné, chtěli jsme nicméně ukázat, že nahrazení baterií superkondenzátory je možné a není to žádné sci-fi,“ říká pro Connect.cz Josef Průša.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pět superkondenzátorů zapojených do série se přes čip zapojuje přímo do mobilu.

Průšův tým v současné době umí sériově propojit 5 superkondenzátorů a přes sestavený „převodník“ s čipem jimi pak napájet telefon Nokia 100. Otestován byl nicméně i iPhone 5 a z obou přístrojů lze bez problémů volat a běžně je používat. Kondenzátory zapojené v sérii umožňují nabíjení 13,5 volty a 6 A a celková kapacita je 2 tisíce F. „Nevadí tomu, když se mění proud, pouze musí být stálé napětí,“ vysvětluje Průša.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velikostní rozdíl mezi tradiční baterií a superkondenzátory je prozatím značný.

Jeden takový superkondenzátor vyjde na 300 korun, vytvořené napájení tak stojí zhruba 15 stovek. „Dnes už je to naprosto dostupná věc, to hodně lidí neví,“ tvrdí Průša. „Osobně si myslím, že superkondenzátory by jako napájení v mobilech mohly začít fungovat během 2 až 3 let.“ Superkondenzátory mají nejenom tu vlastnost, že se dokáží velice rychle nabít, zároveň ale vydrží až desetitisíce nabíjecích cyklů.

Klepněte pro větší obrázek 
Funguje to. Za 4 minuty nabito.

Průšův tým chce s novým projektem začít více experimentovat. „Mohl bych vyrobit takzvaný battery pack s USB konektorem pro nabíjení telefonů na cestách,“ uvažuje Josef Průša, který byl se svojí 3D tiskárnou hostem pořadu Connected. „Zkusím i některé další věci, například napájet tím ony 3D tiskárny.“

Diskuze (46) Další článek: Qualcomm nabídne nové čipy Snapdragon 200 pro nižší smartphony

Témata článku: , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Nokia 100, Mobil, MOBI, Super +, Super, Průša, Sup, Celková kapacita, Šup, Min