Superlevně: Vodafone 150 a 250 (video)

Vodafone vezme útokem rozvíjející se trhy, představil dvojici low-endů s cenou pod 300 a 400 Kč. Nabídnou jen to nejnutnější, ale i tak půjdou na dračku.

Rozvíjející se trhy jsou pro výrobce mobilů zajímavé – prodá se tam hodně telefonů. Jelikož penetrace některých zemí v Africe či v Asii je stále poměrně nízká. Například v Indii se nyní blíží hranici 60 %, naproti tomu u nás se pohybuje okolo 130 %. Na druhou stranu zde existuje obrovský tlak na prodejní cenu v tom smyslu, že uspět mohou jen ti nejlevnější.

Nesmíme ale opomenout ani příležitost, která se nabízí operátorům, kteří mohou spolu s levným mobilem přibalit do krabičky SIM kartu se svým logem a dostat tak své služby k zákazníkům, jež s mobilem začnou volat úplně poprvé. A právě takovou strategii volí Vodafone, jenž na světovém mobilním kongresu představil dvojici úplně nejlevnějších mobilů v ceně pod 15 a 20 dolarů. Pro červeného operátora je vyrobí čínská společnost TCL.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vodafone 150 s cenou pod 300 Kč je nejlevěnjší mobil na světě vůbec

Jde o modely Vodafone 150 s monochromatickým displejem, který nabídne opravdu jen to nejzákladnější, ale za to s cenou nepřesahující našich tři sta korun. Vyšší model Vodafone 250 pak nabídne větší barevný displej a navíc FM rádio - tentokráte s cenou nepřesahující 400 Kč. Jinak jde o přístroje s totožnou výbavou, ve které ale třeba nechybí svítilna, což je užitečná funkce, kterou u svého smartphonu pořízeného za více než deset tisíc korun pravděpodobně nenajdete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A kdo si připlatí zhruba sto korun navíc, může si užívat barevný displej a poslouchat FM rádio

Oba přístroje se k nám ale s velkou pravděpodobností vůbec nedostanou, jelikož primárně je bude operátor směřovat do venkovských oblastí v Indii a Turecku a osmi států v Africe. Zde jde totiž telefon často jedinou možností nejen jak si zatelefonovat, ale také pro peněžní transakce prostřednictvím SMS. Obě novinky pro vás přímo v Barceloně zdokumentoval Filip Kůžel:

Diskuze (15) Další článek: Vyfoťte text v cizím jazyce, Android vám jej přeloží

Témata článku: , , , Šup, Super, Sup, Super +, Voda,