SuperZáří pokračuje. Apple dnes představí iPhone 7. Tady je 7 nej… spekulací

  • Apple iPhone 7 bude představený dnes večer v 19 hodin
  • Design se moc nezmění, přibydou nové barvy
  • „Sedmička“ ztratí 3,5mm jack, získá duální fotoaparát a voděodolnost

Nové iPhony 7 a 7 Plus pomalu ťukají na dveře a už dnes v 19 hodin Apple odhalí, jaké novinky přichystal. Letošní rok byl na úniky štědrý, a proto můžeme předem shrnout vše, co se od novinek očekává.

Kromě iPhonu se mluví také o druhé generaci Apple Watch. Vyšší výkon, GPS, řada dalších novinek a silnější baterie, která to má všechno udržet při životě. Dostupnost jednotlivých modelů první generace naznačuje, že levnější modely zůstanou v nabídce a budou pokračovat jako levnější alternativa k novince.

1. Stejné velikosti, skoro stejný design

Stejně jako v předchozích dvou letech se i letos dočkáme iPhonu ve dvou velikostech (4,7" a 5,5"). Tedy žádný iPhone 7 Pro, jak se chvíli předpokládalo. Neočekávají se ani žádné výrazné designové změny, jen pruhy antén se přesunou k okrajům, aby tolik nenarušovaly design zad a vyčnívající čočku fotoaparátu obklopí vystouplé šasi. Jinak bude telefon hodně podobný generaci 6/6S.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Podle některých zdrojů větší model nabídne i tzv. Smart Conector (tři piny na spodní straně zad), který známe z iPadu Pro (9to5mac, Techradar)

2. Nové barvy

Loňská Rose Gold měla úspěch, a tak se i letos mluví o experimentech s barvami. Nová má být „pianově černá“, „vesmírně šedá“ varianta ztmavne a možná ji Apple dokonce přejmenuje na vesmírně černou (jako u Apple Watch). Spekuluje se i o modré variantě.

Klepněte pro větší obrázek
Dočkáme se iPhonu 7 hned v pěti barevných variantách? (MacRumors)

3. Dejte sbohem 3,5mm jacku

Tato informace je velmi stará a zpočátku vyvolala velké pozdvižení. Dnes už je prakticky jasné, že se sluchátkového konektoru nedočkáme, což potvrzují uniklé fotografie telefonu i originálního příslušenství. Kompenzací by měla být Lightning/bezdrátová (bezdrátová zřejmě jen u modelu Plus) sluchátka v balení a také redukce z 3,5mm jacku na Lightning kvůli podpoře s dalšími zařízeními.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S absencí sluchátkového jacku počítá i výrobce obalů Spigen, který už nyní obaly pro nové iPhony prodává

4. Konec 16GB paměťové varianty

Přání, po kterém touží jablíčkáři už od dob iPhonu 6 by se nyní mělo konečně vyplnit. iPhone 7 a 7 Plus by totiž měl konečně skoncovat s 16GB modelelem a nejlevnější varianta přijde už se 32 GB vnitřní paměti. Tu by měly doplnit konfigurace se 128 GB a 256 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Server CultOfMac získal výpis pamětí nových iPhonů, výrobcem by údajně měla být Toshiba. AppleInsider dokonce nabízí i fotku originálního 256GB balení.

5. Duální fotoaparát

iPhone 7 Plus dostane duální foťák. Rozlišení zůstane na 12 Mpx, ale zvýší se světelnost a velikost senzoru. Otázkou je, jaké bude mít Apple pro druhou kameru využití. Dodatečné přeostřování snímků a hrázky s rozmazaným pozadím zkoušeli už mnozí v minulosti, ale výsledky byly nevalné. Zvládne Apple vymyslet něco jiného, lepšího a smysluplného?  

Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát bude znovu vystouplý, ale s novým šasi bude vystoupnutí pozvolnější (zdroj 9To5Mac)

Podle některých zdrojů by však druhý snímač znamenal navýšení ceny oproti loňskému 6S Plus. Nebude chybět ani optická stabilizace, které by se letos měl dočkat i menší 4,7" model.

6. Voděodolnost

Jedna z těch méně jistých spekulací. O voděodolnosti se hodně mluvilo už v minulosti a teď s ní přišel i uznávaný analytik Ming-Chi Kuo, lze ji brát vážně. Nečekejte však koupání či dokonce potápění, iPhony by měly splňovat jen stupeň krytí IPX7. Telefonu tak nebude vadit stříkající voda, ani krátké ponoření (do 1m na 5 sekund).

Klepněte pro větší obrázek
Konkurence vodotěsné telefony umí, tak proč by je nemohl vyrobit také Apple? 

7. Vyšší výkon, stejné paměti

Na mydrivers.com se objevil screenshot z Geekbench 4, který prozrazuje procesor Apple A10, jeho dvě jádra i obrovskou porci výkonu. Jestliže se výsledky iPhonu 6S pohybují okolo 2 500 respektive 4 000 bodů v režimu multicore, jde zhruba o třetinový nárůst. Vidíme také údaj jen 2 GB operační paměti, což vyvrací starší spekulace o 3 GB RAM.

Klepněte pro větší obrázek
iPhone 7 si výrazně polepší na výkonu,operační paměť zůstane stejná.

Úvodní obr.: TechTastic

Diskuze (14) Další článek: Samsung Galaxy Folder 2: véčko s Androidem rozbaleno s předstihem

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6s, Apple iPhone 6s 128GB, Apple iPhone 6s 64GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone 7 128GB, Apple iPhone 7 256GB, Apple iPhone 7 Plus, Apple iPhone 7 Plus 128GB, Apple iPhone 7 Plus 256GB, Apple iPhone SE, Druhý snímač, Spigen,