Surface, tablet podle Microsoftu [recenze]

Surface je tablet podle Microsoftu. Jak vypadá, jak funguje jeho dotyková klávesnice Touch Cover a co umí Windows RT. První česká recenze!
Kapitoly článku

Tegra 3 se zadýchá jen na přeplněném desktopu

Jestli Tegra 3 bez problému utáhne Metro, trošku jinak je tomu na desktopu, kde se k programům chováme odlišně. V Metru pracujete vždy jen s jednou aplikací, jenže na desktopu najednou otevřete jedno okno Internet Exploreru, vedle toho Průzkumník, poté Word a tak dále a najednou je to znát a okna začnou čas od času trošku zpomalovat.

Klepněte pro větší obrázek

Desktop na Windows RT jednoduše láká k náročnému multitaskingovému používání a desítkám otevřených záložek v prohlížeči, je to ale především ultramobilní tablet. Pokud ale budete mít vedle sebe otevřené okno prohlížeče a Word a nic složitějšího od tabletu nechcete, vše funguje na jedničku a budete při práci sakra rychlí. Teprve v těchto chvílích si uvědomíte, že desktop na Windows RT je opravdu velmi produktivní věc a něco podobného na žádném jiném armovém tabletu prostě nemáte.

Rozpozná periferie, ale nepřehraje MKV

Vedle Flash Playeru a desktopu nakonec pochválím ještě jednu věc a tou jsou ovladače a plná podpora USB. Používám bezdrátový headset od Logitechu s USB vysílačem. Když jsem jej zapojil do tabletu, Windows RT zvukové zařízení bez problému rozeznal a voalá, vše funguje jako na velkém Windows. Stejně dobře mi fungovala i bezdrátová USB myš a také klávesnice s funkčními tlačítky. Firemní síťovou tiskárnu se mi sice nainstalovat nepodařilo, principiálně by to ale neměl být problém. Záleží především na výrobci hardwaru.

Když jsem k tabletu v Průzkumníku připojil svůj domácí NAS, trošku mě zklamala absence podpory pro přehrávání MKV. Výchozí podporovanou rodinou kodeků je samozřejmě H.264, problémy tedy nebudete mít s MP4 a MTS a tablet dále zvládne také WMV a samozřejmě kontejner AVI a kodekem DivX. FullHD AVCHD video z domácí kamery běželo bez jediného klopýtnutí a platí to i pro ostatní. Slabinou je zde snad jen poněkud tragický výchozí přehrávač videa, který neumí zhola nic včetně titulků a na Storu zatím nenajdete o moc lepší alternativy, které by třeba uměly opravit poměr stran a další pokročilé věci. Doufejme, že je to pouze otázkou času. Horší to bude s podporou dalších kodeků. Na Storu jsou sice přehrávače, které si poradí s MKV, ale jsou zatím určené jen pro platformu x86 a tedy velký Windows 8.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač Metra si poradí s H.264 včetně AVCHD, WMV a také AVI/DivX

Přestože je Windows RT notně ořezaný a optimalizovaný pro ARM, zvláště na desktopu s mnoha otevřenými okny bude z principu docela hladový a brzy si řekne o připojení magnetického napájecího kabelu. I při velké zátěži se však placka nikterak nezahřívala a díky ARMu zde samozřejmě ani nenajdete žádné průduchy aktivního chlazení. Pokud si po celou dobu vystačíte s Metrem a třeba běžným surfováním, bez kabelu máte dostatek výdrže na mnoho hodin. Konkrétní hodnoty zde ale záměrně neuvedu, poněvadž máme tablet zatím jen několik málo hodin a na podobné závěry je až příliš brzo.

Dokážou lidé ocenit armový desktop?

Máme rádi technologie a všichni jsme nároční. O to jsem byl zvědavější, jak budou na Surface pohlížet běžní smrtelníci, kteří nemají potřebu rozlišovat mezi Intelem a ARMem, poněvadž jednoduše ani neví, že v nitru jejich telefonu tiká třeba nějaký Snapdragon. Ukázal jsem tedy tablet při cestě z práce několika známým v kavárně a nestačil se divit. Všem se líbil hlavně Office a dokonce kontroverzní Metro, jen si ale všichni navykli na ceny nejlevnějších tabletů s Androidem. Teprve čas tedy ukáže, jestli Microsoft obhájí svou tezi o tom, že jeho armový Surface jednoduše nemůžeme srovnávat s Nexusem 7 a dalšími levnými plackami, ale v této kategorii snad jedině s iPadem.

Specifikace a americká cena – v ČR není Surface dostupný

  • Konstrukce: Tablet s klávesnicí
  • Operační systém: Windows RT s Office 2013 RT
  • Čipset: Nvidia Tegra 3, ARM Cortex-A9 1,3 GHz, Geforce ULP
  • Displej: 10,6", 16:9, 1 366 × 768 px, 146 ppi
  • RAM: 2 GB, úložiště: 64 GB SSD
  • Porty: USB 2.0, micro HDMI, audio jack, micro SD
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Senzory: 5bodový multitouch, akcelerometr, gyroskop, kompas, světelné čidlo, duální mikrofon, dotyková klávesnice s touchpadem, přední a zadní 720p kamera
  • Udávaná výdrž: 8 hodin běžné aktivity, 7-15 dnů v pohotovostním režimu
  • Rozměry (šířka × výška × tloušťka): 27,5 × 17,2 × 0,94 cm
  • Hmotnost: 680 g
  • Cena v USA 32 GB – 499 dolarů, 32 GB s Touch Cover – 599 dolarů, 64 GB s Touch Cover (náš model) – 699 dolarů

Témata článku: Microsoft, , , , , , Microsoft Surface, Microsoft Surface 64GB Wi-Fi, Nejzajímavější část, Příkazový řádek, Dotyková klávesnice, HD audio, Bezdrátový headset, Mixer, Velká neznámá, Vnější strana, Duální mikrofon, Čerstvá novinka, Firemní síť, Surf, Tab, Udávaná výdrž, Mixér, Výklopný stojánek, Reklamní pruh,