Symbian je Open Source, do roka přijde Symbian^4

Nokia se Symbianem stále počítá. Systém se otevřel, probíhá intenzivní vývoj a za rok se dočkáme přelomové verze Symbian^4.

Operační systém Symbian, který je využíván především v chytrých telefonech od Nokie, je nyní kompletně Open Source projektem (tedy operační systém s otevřeným zdrojovým kódem). Vývojáři si od dnešního dne mohou na stránkách developer.symbian.org stáhnout kompletní zdrojové kódy systému a ten podle svého uvážení upravovat. Nokia, která Symbian v roce 2008 koupila, si od uvolnění slibuje rychlejší vývoj a větší rozšíření Symbianu. Můžeme tušit, že důvod k tomuto kroku je obava z úspěchu konkurenčního Androidu, který rovněž těží z výhod Open Source platformy.

Chris Davidson ze Symbian Foundation představuje otevření Symbianu:

Nokia nyní na svých telefonech provozuje dva operační systémy. Vedle Symbianu je to Maemo, rovněž otevřený systém, který je ale provozován zatím jen na jediném modelu (Nokia N900). Systém Maemo by měl zůstat pouze u vrcholných modelů a letos bude představen pouze jeden takový. Symbian by měl být nasazen na všechny ostatní smartphony a postupně se bude dostávat do nižší tříd telefonů.

Nový Symbian4: úplně nový, ale nekompatibilní

Dotyková verze Symbianu zatím není příliš dobře přijímána. Telefonů s ním se sice prodává docela dost, ale k systému směřuje mnoho výhrad. Vždyť teprve nedávnou aktualizací firmwaru přišel ke kinetickému rolování, které přitom není tak plynulé jako u konkurence. Nokia, resp. Symbian Foundation, však usilovně pracuje na inovaci dotykového Symbianu. Ještě letos bychom se měli dočkat přelomové verze Symbian2, navazující Symbian3 a hned na začátek příštího roku je oznámena verze Symbian4. Po dobrých zprávách ještě jedna špatnou – Symbian4 nebude kompatibilní s aplikacemi pro stávající Symbian S60. Dá se ovšem očekávat, že nové aplikace budou, stejně jako celý systém, zcela přizpůsobené většímu a variabilnímu rozlišení displeje.

Ukázka prostředí připravovaného Symbianu4:

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nový Symbian bude vycházet ze stávající podoby, aby nebyl přechod na vyšší verzi pro navyklé uživatele příliš náročný. Nechá se inspirovat i u konkurence – po vzoru Androidu bude mít například domácí obrazovku tvořenu několika virtuálními plochami, na které bude možné umístit různé widgety. Ty už nebudou mít pevně předepsanou velikost.

Diskuze (35) Další článek: Vodafone si hýčká přes 3 miliony zákazníků

Témata článku: Nokia, , , Nokia N900, Source, Rok, SOUR, Open source, Open-source