Symbian: Krádež telefonu? Už nikdy!

Na světě je nová verze nejoblíbenějšího souborového manažeru FExplorer. Adresář v telefonu je jistě dobrý, proč si jej ale nevylepšit? Dokážete si pohlídat svoje dítě? Viry útočí, nenechte se zaskočit.

Nokia 3230 i v ČR

Jednou z největších událostí minulého týdne bylo zveřejnění dubnových cen telefonů Oskara. Mezi ostatními novinkami se totiž objevila dlouho očekávaná Nokia 3230. Na tom by nebylo ještě nic až tak zvláštního, kdyby Oskarova cena nezačínala na částce o téměř dva tisíce korun nižší, než se původně předpokládalo. Cena se pohybuje od 9 977 Kč pro Oskarty níže, což je vzhledem ke kvalitám a vybavenosti tohoto smartphonu výborná nabídka. Podrobnější informace o nejnovější Oskarově nabídce najdete zde.

Braňte se

Jedna z nejznámějších společností zabývajících se výrobou bezpečnostního softwaru, firma Symantec, uvolnila v minulém týdnu betaverzi svého nového produktu pro ochranu mobilních zařízení před vnějšími útoky.

Aplikace Symantec Mobile Security v sobě zahrnuje nejen antivir, jichž už je na trhu několik, ale také firewall pro zablokování nepovoleného přístupu. V případě použití firewallu však pozor. Blokuje totiž i odchozí spojení pro některé aplikace (např. Agile Messenger apod). Pro zařízení Series 60 je ke stažení šedesátidenní verze bez omezení funkčnosti. Více informací najdete v naší bleskovce.

   
Nastavení firewallu • virová databáze • LiveUpdate • skenování systému

A je to tu znovu

Již brzy možná budete mít možnost funkčnost tohoto antiviru vyzkoušet. Na světě se objevil úplně nový červ s názvem Mabir.A. Podobně jako většina předchůdců se dokáže rozesílat nejen přes bezdrátové rozhraní Bluetooth, ale také v multimediálních zprávách MMS. Podrobnosti včetně odkazu na přesnou definici viru hledejte zde.

Kdo si hraje, nezlobí

O hře Super Miners už jsme se v našem seriálu zmiňovali dvakrát. Nejdříve šlo jen o betaverzi, později už o zkušební verzi finálního produktu. Protože má tato gameska z dílny společnosti Infinite Dreams velký potenciál dostat se až na úplný vrchol oblíbenosti, rozhodli jsme se připravit podrobnou recenzi a zprostředkovat naše první pocity i vám. Hodnocení bylo vesměs kladné, takže pokud se i vy chcete stát hledačem pokladů, jen směle do toho.

 
Ukázky ze hry

Zpátky do minulosti

Každý týden se věnujeme záležitostem, které nás čekají ve více či méně vzdálené budoucnosti. Ale ani na minulost nesmíme zapomínat. Víte, jaká je historie Symbianu a zařízení fungujících na jeho bázi? Která společnost vyrobila vůbec první telefon vybavený dnešním nejrozšířenějším mobilním systémem? V diskusním fóru na serveru i-Symbian.com se objevil zajímavý článek, vyprávějící právě o evoluci mobilních zařízení se Symbianem. Na konci textu je možnost stáhnout celý článek ve formátu PDF přímo do počítače.

FExplorer 1.12 beta

Při pohledu na titulek tohoto odstavce se jistě pravidelní čtenáři zarazí. O FExploreru v jeho betaverzi 1.12 jsme už psali. Od té doby autor Dominique Hugo přidal pár vylepšujících drobností, o kterých stojí za to zmínit se už jen proto, že na novou oficiální verzi spousta uživatelů čeká jako na zázrak. Asi nejvýraznější novinkou oproti předchozím verzím je možnost procházet spuštěné procesy. Tato možnost tak přibyla k procházení došlých e-mailů z minulé bety. Další změnou je upgrade verze přímo z lokální nabídky programu. Stačí tak stisknout tlačítko Check for upgrade a za chvíli máte instalovánu nejnovější verzi. Upozorňuji, že platnost této betaverze vyprší koncem dubna.


Hlavní obrazovka •  seznam procesů •  lokální menu •  nová ikona

Autor: Dominique Hugo
Download
Cena: zdarma

SimWatcher 1.0

Přemýšleli jste někdy nad tím, co byste dělali, kdyby vám někdo ukradl mobilní telefon? Žádný stoprocentně účinný postup nejspíše neexistuje, ale nyní máte možnost zloději radost z úlovku co nejvíce znepříjemnit. Asi žádný zloděj nebude dál používat vaši kartu SIM s telefonním číslem. Je proto nutné kartu SIM vyměnit. Pokud je ovšem nainstalován program SimWatcher, okamžitě novou SIM kartu pozná a automaticky odešle e-mail na vámi předem stanovenou adresu. Kromě čísla IMEI v něm uvede i telefonní číslo nové SIM karty, takže po předání údajů policii už nebude složité zloděje vypátrat. Navíc jej bude vyskakovacím oknem každých deset minut upozorňovat na to, že drží v ruce cizí telefon a že by jej měl vrátit na uvedenou adresu. Pořád se o svůj mobil bojíte?

 
Informace o testovací verzi •  splash screen •  nastavení •  lokální menu

Autor: Denda Mobile Content
Download (testovací verze)
Cena: 12,99 $

BabyMonitor 0.52.0

Hlídat nemusíte jen SIM kartu mobilního telefonu, ale i svoje malé dítě. Ale nikomu se nechce vysedávat hodiny u postýlky a čekat, až se mimino probudí a bude mít zase hlad. Tento problém dokáže elegantně vyřešit aplikace BabyMonitor. Jakmile se v místnosti s telefonem zvedne hladina zvuku nad povolenou mez, aplikace automaticky vytáčí dané telefonní číslo a vy si na druhé straně můžete poslechnout, co se děje. Kromě hovoru dokáže program také odesílat textové informační zprávy nebo blokovat příchozí hovory, aby vašeho spícího potomka nikdo a nic nerušilo. Samozřejmě, že BabyMonitor najde využití i v řadě dalších situací.

Autor: OpenBit
Download (testovací verze)
Cena: 23,50 $

ALON Contact Guide 1.21

Klasický adresář v symbianových telefonech je obyčejně na slušné úrovni. Ale jeho procházení a vyhledávání kontaktů nějakou tu chvíli zabere. Aplikací na vylepšení funkcí kalendáře je několik. Jednou z nich je i ALON Contact Guide. Kromě grafického odlišení lichých a sudých řádků a široké škály nastavitelných možností nabídne také vyhledávání podobné psaní textové zprávy se slovníkem T9. Tlačítko stačí stisknout jednou a seznam už si automaticky vybere odpovídající kontakty. Téměř nesrovnatelná je i jeho rychlost jak při procházení, tak při vyhledávání.

 
Lokální menu •  nastavení •  vyhledávání •  možnosti telefonního čísla

Autor: ALON software (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 14,99 $

Ultimate Personal Entertainment Pack for S60

Server AllAboutSymbian, který je už nějaký ten rok zdrojem nejnovějšího softwaru pro mobilní telefony založené na Symbianu, připraví čas od času pro své čtenáře zajímavou akci. Tentokráte jde o možnost vylepšit svůj telefon nejrůznějšími tapetami, spořiči, hrami, vyzváněcími melodiemi apod. Protože jsou tyto artikly u nás docela žádané, rozhodl jsem se tentokráte udělat výjimku a zařadit nabídku AAS i sem.

Autor: AllAboutSymbian
Download (ukázkové melodie)
Cena: 19,99 $

Diskuze (20) Další článek: Koupit nebo nekoupit? Véčka Nokia 6170 a 7270

Témata článku: , , , Nokia 3230, Zajímavý článek, Cizí telefon, Krádež, Telefon