Symbian OS 9: zase o krok dál

Nejrozšířenější operační systém pro chytré mobilní telefony Symbian se stále rozvíjí. Co přináší nejnovější devátá verze? Půjde o revoluční změny v mobilních komunikacích?
Symbian Limited minulý týden oficiálně oznámilo uvedení nejnovější deváté verze operačního systému Symbian OS. Co přinese pro uživatele a vývojáře mobilních aplikací tato nejnovější verze?

Protože služby nabízené operátory a jinými alternativními společnostmi jdou stále dopředu, nemůže si Symbian, jako klíčový hráč na poli chytrých mobilních telefonů, dovolit byť sebemenší zaváhání. To by jej mohlo stát cenná procenta na trhu. A proto, i když zařízení s předchozí osmou verzí systému na trhu ještě příliš nenajdeme, už je tu další pokrok vývoje. Jak se dá předpokládat, Symbian už se v této verzi soustředí spíše na sítě 2,5. a 3. generace. Ale ani na klasické GSM se nezapomnělo.

Zařízení s nejnovější verzí operačního systému se už pomalu dostávají do výroby. Setkat bychom se s nim však měli nejdříve v druhé polovině letošního roku.

Co to?

Dříve, než si povíme něco podrobnějšího o novém operačním systému, nebylo by od věci oddělit pojmy a dojmy, co se Symbianů a jejich označování týče. Často se setkáváte s pojmy Series nebo OS. Series, neboli řady jsou jen platformy uzpůsobené pro jednotlivé druhy zařízení. Tedy proto, aby odpovídaly velikosti displejů, funkční možnosti zařízení a další. Tedy například Series 80 je platforma pro zařízení s podlouhlým displejem. Nepočítá se však s podporou dotykových displejů. Dotykové displeje jsou doménou Series 90.

Operační systém často označovaný zkratkou OS je právě ono srdce tepoucí uvnitř mobilního zařízení. Verze operačního systému bychom pak mohli přirovnat k verzím klasických Windows. Každá verze přináší určité inovace oproti verzi předchozí. Speciálním případem je UIQ, tedy jakási grafická nadstavba klasického Symbianu.

Řady, neboli Series, a verze spolu tedy téměř nesouvisí. Zatímco Series záleží na druhu zařízení, OS pak spíše na volbě výrobce tohoto zařízení.

Podívejme se nyní na několik hlavních výhod, které s sebou Symbian OS 9 přináší:

Podpora multimediálních zařízení

Protože Symbian OS 9 podporuje Bluetooth stereo headset s mikrofonem, technologii USB Mass Storage nebo nejnovější MPEG a OMA DRM standardy, stává se ze Symbianu jedna z nejvhodnějších smartphonových platforem pro doručování a práci s multimediálním obsahem. Megapixelové fotomobily už dnes pomalu přestávají dostačovat, a tak Symbian nezapomněl ani na multi megapixelové fotoaparáty. Zlepšena je i podpora 3D grafiky, různých velikostí displejů stejně jako simultánních vícenásobných displejů. I díky tomu se Symbian zároveň stává jednou z nejvhodnějších herních platforem.

Jak je již obecně známo, multimédia jsou často náročná na energii. Toto se snaží nová verze vyřešit implementací podpory procesorů založených na technologii ARM, která umožňuje vyšší rychlost a výkon, ale zároveň nižší spotřebu energie. ARM RealView kompilátor umožňuje vývojářům co nejlépe přizpůsobit vlastnosti her a aplikací pro implementaci do mobilního telefonu.

Správa telefonů

Pokročilý Device Management framework dává operátorům a společnostem možnost lepší kontroly nad symbianovými zařízeními. Díky řešení OMA-Compliant Device Management budou moci mobilní operátoři a firemní IT manageři vzdáleně přistupovat k mobilním zařízením a bez fyzického kontaktu s koncovým zařízením spouštět nové služby a aplikace. Stejně zjednodušená bude i detekce v případě výskytu problému na zařízení.

Podpora podnikových zájmů

Symbian OS 9 zvyšuje možnosti pro filtrování a třídění pošty pomocí protokolu IMAP. Nabízí také nové možnosti plánování času včetně jednoduché synchronizace s osobními PIM managery (Lotus Notes, Microsoft Outlook,…). Implementace Javy navíc neodsouvá vývojáře tohoto jazyka do mobilní minulosti. Naopak jim dává možnost vytvářet pokročilé služby a aplikace pro práci s telefonem. Java je samozřejmě plně kompatibilní se standardy Java Community Process.

Pokročilé služby operátorů

Bezpečnost je v dnešní době na prvním místě snad ve všech oblastech lidské činnosti. Nejinak tomu je i u mobilních telefonů. Při vývoji Symbian OS 9 byl kladen velký důraz na bezpečnost a ochranu uživatele před prvky, jako je např. malware nebo aplikace snažící se napadnout nejpoužívanější funkce telefonu (volání, SMS, přístup k soukromým informacím). V souvislosti s tímto byl ještě zkvalitněn systém certifikace a elektronického podepisování programů Symbian Signed.

Věřme tomu, že nový operační systém nebude jen samostatným přínosem jak pro zákazníka, tak pro mobilní společnosti, ale také jakýmsi dmychadlem, které probudí spící konkurenci. A to hlavně kvůli tomu, že se v konkurenčním prostředí vývoj technologií posouvá mnohem rychleji, než u monopolu jedné společnosti. A hlavním cílem člověka přece je poznávání nových a nových možností.

Podrobnější technickou specifikaci můžete najít na stránkách serveru i-Symbian.com.

Diskuze (18) Další článek: Na konferenci i na hřiště: recenze bluetoothových sluchátek Nokia a Siemens

Témata článku: , , , Community, Krok