Symbian: rádio do každého mobilu

Komunikace přes Bluetooth se stává běžně nabízenou službou. Rozhlédněte se po tom správném vybavení. Jednoduchá kalkulačka pro každou situaci zcela zdarma. Kvalitní hra a samozřejmě spousta novinek ze světa symbianových smartphonů.

Firmware 15 CZ na světě

Informace o nové české verzi firmwaru, jejíž uvedení jsme už minulý týden avizovali, se oficiálně potvrdila. Siemens podlehla tlaku ze strany uživatelů a na svém webu zpřístupnil oficiální patnáctou verzi firmwaru pro smartphone SX1.

Pokud nemáte mnoho zkušeností se zásahy do telefonu, novou verzi vám nahrají ve všech autorizovaných servisech. Pro všechny ostatní je nový firmware volně ke stažení na internetových stránkách Siemensu. Informace o novinkách najdete zde. O dojmech, zkušenostech a problémech se můžete s ostatními uživateli podělit v našem diskusním fóru.

Siemens SX1

Zkušenosti s Nokií 3230

Nokia 3230 byla na trh uvedena jako jeden z nejlevnějších smartphonů. Navíc se může bez problémů opřít o výbornou funkční výbavu a elegantní design. Od doby, kdy se telefon začal prodávat, však už nějaký čas uplynul, a proto přichází čas na podrobnější a dlouhodobější uživatelské zkušenosti. Samozřejmě si můžete přečíst i rozsáhlou megarecenzi.

Nokia 3230

Další N-Nokia možná nebude

Z očekávané nové verze herní konzole N-Gage, která měla být minulý týden uvedena na veletrhu E3, se nakonec vyklubaly jen teoretické vize, jakým směrem se mobilní hry budou ubírat v budoucnu. Zatímco N-Gage a její sestřička N-Gage QD byly vyloženě herního typu, budoucí modely vyniknou především svojí všestranností. Nepůjde už o vyloženě herní zařízení, ale klasické smartphony s vyšším zaměřením na hry a multimédia. Další informace najdete v bleskovce.

Jaké budou nové mobilní hry?

V souvislosti s očekávanou novou verzí herní konzole Nokia N-Gage se na internetu objevily demoukázky her, které vystřídají současnou generaci mobilních zábavných aplikací. Už při letmém pohledu je zřejmé, že i mobilní hry za sebou mají velice dlouhou cestu a z mobilního herního odvětví se jednou stane obrovský byznys. Podrobnější informace včetně odkazu na stažení videoukázky najdete zde.

Výbava pro N-Gage QD

Společně s novými informacemi o herních konzolích N-Gage představila Nokia nové příslušenství pro N-Gage QD. Kromě klasických prvků jako jsou stylové doplňky nebo náhlavní sady jde o pár docela zajímavých doplňků. Jejich přehled najdete zde.

Nokia N-Gage QD

Papyrus 1.0

Ačkoli je standardní vestavěný kalendář operačního systému Symbian Series 60 vcelku kvalitní aplikacš, vždy existují možnosti jak ve funkčnosti pokročit ještě dál. Jednou z takových je v současné době asi nejoblíbenější alternativní kalendář na trhu – aplikace Papyrus. Kromě provázanosti s klasickým vestavěným kalendářem nabízí také vysoce přehledné prostředí. Právě vzhled operačního systému Windows Mobile s drobným fontem a přehledným uspořádáním je asi jednou z největších zbraní Papyru. A protože nová verze přináší některá další vylepšení, otestovali jsme ji a napsali krátkou recenzi, kterou najdete zde.

   
Nastavení zobrazení • měsíční pohledy • podrobnosti o záznamu

Virtual Radio 1.0.3

Standardní součástí nových smartphonů se Symbianem Series 60 je i aplikace Visual Radio určená pro poslech rádiových stanic. Ačkoli je název aplikace téměr stejný, s originálním Visual Radio má produkt společnosti NINJ Ltd. společného jen málo. Samozřejmě jde o aplikaci určenou pro poslech rádia. Protože je však tuner v mobilu hardwarovou záležitostí, jde opět „jen“ o rádio prostřednictvím datového spojení. Podporovány jsou mimo jiné i obě technologie sítí GSM – tedy GPRS a EDGE. Nespornou výhodu tedy mají majitelé neomezených datových paušálů.

Dalším rozdílem mezi originálem a touto aplikací je možnost poslechu bez přítomnosti připojeného handsfree. Postačí tedy reproduktor mobilu. Kvalita sice není se sluchátky srovnatelná, ale k jednoduchému poslechu rozhodně dostačuje. V nabídce rádií, jejichž přehled najdete na domácích stránkách produktu, se ale zatím nenachází žádná česká stanice.

   
Inicializace • poslech • lokální menu • seznam stanic

Autor: NINJ Ltd. (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 7,80 $

MobiLuck 3.1

Nedávno jste si mohli přečíst informace o programu Nokia Sensor. Tato aplikace umožňuje vyhledávání a komunikaci mezi zařízeními prostřednictvím technologie Bluetooth. Na podobném principu funguje i MobilLuck. Nejdříve si nastavíte druhy zařízení, která mají být detekována. Program následně v pravidelných časových intervalech prohledává okolí a upozorňuje na všechna zařízení s aktivním Bluetooth. Pokud jsou vybavena aplikací MobiLuck, můžete s nimi okamžitě navázat kontakt. Samozřejmě, že veškeré zprávy jsou přenášeny zdarma. Další výhodou je jazyk – aplikace už totiž v průběhu instalace detekuje češtinu na zařízení a v tomto jazyce také během užívání komunikuje.

   
I instalace komunikuje česky • varování před spuštěním • hlavní obrazovka • lokální menu

Domácí stránka programu
Download (testovací verze)
Cena: 29,95 $

Calcium

Jedním z nejznámějších produktů vývojářského týmu mtvoid je aplikace Control Freak pro vzdálené ovládání osobního počítače pomocí mobilního telefonu. Dalším produktem tohoto týmu je i program Calcium. Ačkoliv o tom název příliš nevypovídá, jde o kalkulačku. Zatímco ostatní podobné produkty se opírají především o množství funkcí, Calcium naopak vyniká svojí jednoduchostí. Disponuje jen základními početními operacemi. Všechny jsou však přiřazeny čtyřsměrné ovládací klávese nebo joysticku tak, aby bylo počítání co nejjednodušší a nejrychlejší. Calcium je dodáváno jako freeware.

   
Prostředí aplikace • lokální menu

Autor: mtvoid (stránka programu)
Download
Cena: zdarma

Yukiko 1.0

Yukiko je jednoduchá arkádová hra. Na začátku se nacházíte v labyrintu, jehož prostředí je tvořeno barevnými kostkami. Za malou chvíli se v labyrintu ukáží barevní duchové a vy je musíte zničit. Provedete to posouváním kostek. Po určitém počtu mrtvých duchů kolo končí a vy se přesouváte do vyšší úrovně. Princip se zdá být velice jednoduchý, provedení už však vyžaduje drobnou dávku šikovnosti. Za vyzkoušení ale nic nedáte.

   
Hlavní menu • hrací plocha

Autor: BitRabbit (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 14,99 $

Diskuze (4) Další článek: Ceny telefonů Samsung: vyplatí se počkat

Témata článku: , , , , Nokia 3230, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Siemens SX1, Papyrus, MOBI, Všestrannost, Mobil