Symbian S60: dnes s bonusem!

Kromě tradičního přehledu nejnovějších symbianových aplikací dnes rozjíždíme nový seriál s názvem „Telefonu pod kůži“

Collins Dictionaries

Klasický slovník, který má široké možnosti rozšíření, nakupovat můžete po částech podle toho, jaký jazyk chcete používat. Nyní jsou dostupné tyto jazykové kombinace a typy slovníků:

Výrobce tvrdí, že slovník jako celek obsahuje celkem 2,5 milionu slovních spojení. Důležitou informací je i možnost rozšíření v podobě kontroly správnosti překladu do jiného jazyku. Někdy je totiž těžké přeložit slovíčko z jazyka A do jazyka B, někdy to kvůli jeho specifickým vlastnostem není vůbec možné. Program podporuje a jeho rysy jsou:

  • Pokročilé vyhledávání a odhadování slovíček podle prvních písmen
  • Ověření gramatické správnosti slovíčka nebo slovního spojení
  • Můžete si být jisti správností slovesa, protože jej program umí i časovat
  • Nechybí ani funkce překladatele čísel, které chcete zařadit do textu
  • Oboustranné použití slovníku – můžete překládat a provádět operace jak např. z Angličtiny do Němčiny, tak i naopak.

001.gif 002.gif

Autoři: HarperCollins UK
Dostupnost: full
Programovací jazyk: C++
OS: Symbian
Platforma: S60 1st, 2nd, 3rd
Koupit ($11.99, 8.99€) – cena za jednu sadu slovníku


Handy Blacklist

Máme tu další program, který má v názvu slovíčko blacklist, což znamená černá listina. Chrání vás a vaše soukromí před lidmi, od kterých si nepřejete být rušeni. V případě, že vám přijde zpráva nebo někdo zavolá z telefonního čísla, které je zaneseno v seznamu, nebudete vyrušeni. O této události se dozvíte až v menu programu, kde je registr ztracených hovorů a SMS zpráv.

Šikovnou funkcí je i možnost přidat telefonní číslo do černé listiny už tehdy, když hovor od něj odmítnete – program se vás na to automaticky zeptá. Kdo nechce být otravován, jistě zvolí šikovný program Handy Blacklist, který je navíc dostupný pro 2nd i 3rd verze S60.

003.gif 004.gif

Autoři: Epocware
Dostupnost: full, trial
Programovací jazyk: C++
OS: Symbian
Stáhnout testovací verzi, koupit ($14.95, 14.41€) Platforma: S60 2nd
Stáhnout testovací verzi, koupit ($14.95, 14.41€) Platforma: S60 3rd


SymSMB 

Tento program je vytvořen pro uživatele, kteří chtějí mít ke svému telefonu neustálý přístup. V tomto případě je využíváno spojení přes sítě WiFi (WLAN). Jakmile počítač a telefon S60 spojíte, máte přístup ke všem jeho souborům. To se hodí pro synchronizaci, zálohu nebo jen rychlý přenos dat (hudba, foto, video...). Program SymSMB od společnosti Telexy Networks je založen na síťových protokolech SMB/CIFS/BIOS pro Symbian S60 3rd. Je dostupná jak trial verze, plná stojí necelých 20 Dolarů.

005.png

Autoři: Telexy Networks
Dostupnost: full, trial
Programovací jazyk: C++
OS: Symbian 
Platforma: S60 3rd
Stáhnout testovací verzi, koupit ($19.95)


BlueRadar

Bluetooth má netušené možnosti. Dá se použít jak na rozesílání reklamy, tak třeba i na zábavu v podobě Bluejackingu. I když je program BlueRadar velice jednoduchý, můžete si s ním užít spoustu zábavy a budou i situace, kdy vám pomůže. Nabízí seznam zařízení, která si můžete přidat do seznamu a pak je detekovat i v případě, když nemají zapnutou viditelnost. Program sice zobrazuje prostorové hledání třeba jako námořní radar, ale jde jen o zkrášlení, prostorová lokalizace není ve skutečnosti možná.

Celá doba hledání je časově zaznamenávána a až se přístroj dostane do vašeho dosahu, přes celý displej vyskočí smajlík a telefon vás upozorní vámi zvoleným znamením (pípnutí, zavibrování, přehrání krátkého tónu…). Využití je možné při hledání osob v malém prostoru, kde je špatná orientace nebo i při klasické schovávané, kdy můžete poznat, jestli je váš kamarád za rohem nebo ne.

006.gif 007.gif

Autoři: Ingraal
Dostupnost: full, trial
Programovací jazyk: C++
OS: Symbian 
Platforma: S60 3rd
Stáhnout testovací verzi, koupit ($6.95, 6.75€)


SysExplorer

Jeden z mnoha dalších správců souborů pro Symbian. Program jako takový je dostupný pro všechny verze toho operačního systému (S60 1st, 2nd, 3rd, S80, S90, UIQ 2 a 3). Nabídne základní i pokročilé prvky pro práci se soubory a příjemné uživatelské rozhraní. S programy tohoto druhu můžete přenášet, kopírovat, přesouvat, posílat, přijímat a třídit veškeré soubory v telefonu. Dobrou zprávou pro šetřílky je informace, že je SysExplorer k dispozici zdarma.

008.png 009.png

Autoři: NewLC Labs
Dostupnost: free
Programovací jazyk: C++
OS: Symbian 
Platforma: S60 3rd
Stáhnout


Telefonu pod kůži

Jsem rád, že vám mohu představit nový seriál „Telefonu pod kůži.“ Na mobily se bude dívat z nezvyklých úhlů, objeví se v něm zkušenosti servisních techniků, kuriózní fotografie poškozených telefonů, návody, vychytávky a triky.

Téma: neuznané reklamace

Telefon je křehké zařízení. Někdy stačí špatné zacházení, nebo jen okamžik nepozornosti a můžete o něj přijít.

  • I takto může vypadat zoxidovaná deska, jejíž reklamaci vám v žádném servisu neuznají. Telefon byl v dlouhodobém kontaktu s vlhkostí, nebo se přímo vykoupal.
    aservis001_mirnaoxi.jpg aservis001_mirnaoxidetail.jpg
  • Zde už byl telefon asi nejspíš vyprán nebo prožil s majitelem deštivou noc v kapse, kde bylo 99% vody. Takovéto telefony jsou ve většině případech úplně na odpis.
    aservis002_silnaoxi.jpg
  • I takto málo po vlhkosti narušené telefony Nokia servis neuzná. Někdy je lepší telefon zdržet pěkně v suchu, než pak platit několik set korun za opravu.
    aservis003_silnaoxi.jpg aservis004_silnaoxi.jpg aservis005_vlhkost.jpg
  • Prach je úplně všude, ale musíme brát ohled taky na to, kolik ho tam je. Na této fotografii je ho opravdu hodně a podle servisního manažera nemáte na uplatnění záruky právo, i když hezký úsměv někdy pomůže a na záruku vám to vzít mohou. Není to moc velká závada proto jde o komunikaci.
    aservis006_prach.jpg
  • Kdo vstane levou nohou, může se mu stát to samé, co majiteli Nokie 3220. Na svůj mobilní telefon rozlil nejspíše kávu a takhle to dopadlo.
    aservis007_kava.jpg

     


Jelikož jde o první díl seriálu, rádi ho upravíme dle vašich požadavků a nápadů. Čekáme na vaše reakce v diskusi.

Diskuze (6) Další článek: Čtyřlístek se usídluje v mobilu

Témata článku: , , , , Celá doba, Ztracený hovor, EULA, Listina, Černá listina, Špatné zacházení, Nový seriál, Poškozený telefon