Symbian S60: jak ochránit obsah telefonu před zvědavýma očima

Dnes vám představíme dva programy, které slouží k ochraně citlivých záznamů v telefonu. Dále organizér narozenin, užitečného pomocníka pro správu aplikací a zajímavou hru s terénními motorkami.

Save

Save od AVE Technologies je komplexní nástroj pro zajištění soukromí a bezpečí osobních dat ve vašem mobilním telefonu. Rozsahem schopností dokáže plně zastoupit Gurdian, o kterém jsme psali minule, a umí toho dokonce ještě o něco více.

Velmi užitečnou funkcí je schopnost skrytí veškerých SMS zpráv pod předem nastavené heslo. Taková zpráva je pak označena nápisem „locked“ a nikdo se k ní bez hesla nedostane. Zapnete-li si ochranu všech SMS zpráv, šifrovány a zamčeny budou i zprávy odchozí. Další možností je vybrat si v seznamu kontaktů pouze předem určené uživatele, zprávy od nich se pak okamžitě uzamknou. Zde si ovšem nemohu odpustit dvě výtky – nové příchozí zprávy od těchto uživatelů budou běžně přístupné a nejsou ošetřeny zprávy, které těmto uživatelům posíláte. Chcete-li si tedy být jisti bezpečím svých zpráv, je lepší nechat je šifrovat všechny.

Další funkcí je hlídání karty SIM. Podobně, jako dříve zmíněný Guardian, hlídá Save IMSI (sériové číslo) vaší SIM karty a pokud je vyměněna, odešle tajně na předem zvolená telefonní čísla textovou zprávu, kde zmíní IMEI vašeho telefonu, IMSI nové SIM a číslo buňky, pod kterou je telefon přihlášen. Krom toho, povolíte-li mu to v nastaveních, smaže Save veškeré kontakty, sms zprávy, obrázky i videa, nemusíte se tedy bát zneužití svých důvěrných informací.

 

Oproti Guardianu však neumí „zmizet“ a chovat se jako by v telefonu vůbec nebyl. Stejně tak je možné aplikaci odinstalovat (což Guardiana standardně nelze), zde tedy zabezpečení poněkud pokulhává. Přesto, chcete-li zabezpečit své textovky, je tato aplikace dobrou volbou. Jako ochrana před zloději se má ale stále ještě od svého konkurenta co učit. Zvláště, uvážíme-li, že onen konkurent je nabízen zdarma.

Autor: AVE Technologies
Download testovací verze
Cena: 7,99 USD

Best Crypto

Best Crypto je další z řady zabezpečovacích nástrojů na ochranu soukromí. Použití této aplikace je velice jednoduché, o to však intuitivnější. Z prostředí aplikace si vyberete soubory, které považujete za osobní a nechcete, aby je viděl/slyšel/četl kdokoliv jiný. Zvolené soubory pak pomocí volby Encrypt opatříte heslem. Od této chvíle je nelze číst, prohlížet, poslouchat, pro telefon se jedná o neznámé soubory. Pro jejich opětovné použití musíte znovu vstoupit do prostředí programu a soubory pomocí funkce Decrypt a za použití hesla vrátit do původního stavu. Pro ochranu například soukromých fotografií je tato aplikace ta pravá volba.

 

Autor: SmartphoneWare
Download testovací verze
Cena: 7,95 USD

Best Birthday

Aplikace od téže firmy jako Best Crypto neslouží k zabezpečení vašich dat, jejím posláním je hlídat různá výročí. Best Birthday umí spolupracovat s adresářem telefonu a vyčíst si z něj všechny údaje o narozeninách, které v něm jsou. Tyto údaje lze z prostředí programu samozřejmě i editovat či zadávat nové, hlavní výhoda ale spočívá v přehlednosti, s jakou je umí třídit např. podle astronomického znamení, abecedně podle jmen, data a pro uživatele snad nejlépe a nejpřehledněji – podle počtu dní, k daným výročím zbývajících. Funkce, jako možnost vyhledání narozenin určitého člověka a možnost exportu všech narozenin, coby upomínek v kalendáři se také mohou hodit. Zvolit si můžete i s jakým předstihem si přejete být na narozeniny upozorněni.

Autor: SmartphoneWare
Download testovací verze
Cena: 8,95 USD

DevMan

Inteligentní správce systému a aplikací, to je DevMan. Umí zobrazit všechny běžící aplikace (včetně těch tajných, systémových) a samozřejmě umí vynutit i jejich ukončení, což se velice hodí, pokud některá z nich přestane reagovat. Z dalších funkcí jmenuji: měření vytížení paměti, měření náročnosti jednotlivých aplikací, vyčištění a uvolnění paměti, uzavření všech běžících programů, restartování telefonu. Výborné je, že tento šikovný nástroj, který by neměl (nebo alespoň jeho obdoba) chybět ve výbavě žádného uživatele chytrého telefonu, nabízí autor dočasně zdarma a přímo na stránkách pro stažení si můžete nechat vygenerovat registrační kód.

 

Autor: Michael Ulrich
Download
testovací verze
Cena: dočasně zdarma

MotoGear

A nakonec trochu zábavy pro milovníky terénních motorek a motokrosu. Celou hru sledujete v pohledu z boku, vaším úkolem je, co by řidič terénního stroje, projet nejrychleji celou trasu. Ta se velmi šikovně zobrazuje ve zmenšeném náhledu ve spodní části obrazovky. Při jízdě se nesmíte překotit, nikde do ničeho při skocích nenarazit a hlavně musíte do cíle. Hra je poměrně obtížná, proto ji raději doporučuji povahám se silnějšími nervy, svým skvělým zpracováním ale rozhodně zaujme. Za zmínku také stojí úctyhodné množství tras – je jich rovných 150.

 

Autor: Mobirate
Download
testovací verze
Cena: 9,95 USD

Diskuze (9) Další článek: Videopohled Qtek S200: mávání MDA Compact (první dojmy)

Témata článku: , , , Nastavené heslo, Obsah, IMSI, Telefon, Jak, Pře