Symbian S60: nepodceňujte bezpečí svých dat

Mějte pod zámkem textovou komunikaci, fotografie, videa, zvuk a poznámky. Při troše štěstí vystopujete i ztracený telefon.
Kapitoly článku

Otázka zabezpečení a ochrany vlastních dat je stále živá. Citlivé informace se pokoušíme chránit více či méně úspěšnými způsoby ve skutečném životě zrovna tak, jako v elektronickém. Zabezpečení dat v našich mobilních zařízeních je ale poněkud podceňováno, přičemž jejich obsah je nezřídka kdy velmi osobní. V posledních týdnech bylo představeno několik nových nebo aktualizovaných aplikací, které míří právě do oblasti zabezpečení osobních dat. Vybral jsem a otestoval tři takové, jejichž rozptyl dovedností je poměrně široký.

Testovaný software je vyvíjen i pro předchozí edice prostředí S60 a tak může oslovit i majitele těchto starších telefonů.

CryptoGraf Messaging: šifrovaná komunikace

V předchozím týdnu neunikl pozornosti médií rozsudek čtyřměsíčního podmíněného trestu pro mladíka z Prachaticka, který si četl esemesky z mobilního telefonu své přítelkyně a podle soudu tak porušil mimo jiné tajemství dopravovaných zpráv. V tuto chvíli pominu neobvyklou promptnost našich soudů stejně jako čísla statistiků, podle kterých by podobný rozsudek vyslechla nemalá část z nás a zmíním aplikaci, která už svým jménem evokuje pocit jistoty a bezpečí pro vás i vaši textovou mobilní komunikaci.

CryptoGraf Messaging je aplikace určená prostředí S60 druhé a třetí edice, která umožňuje šifrovat SMS i MMS komunikaci a utajit tak její obsah před zraky osob, jímž není adresován. Vzájemná komunikace může probíhat pouze za předpokladu přítomnosti aplikace na straně odesilatele, kde dochází k zakódování zprávy i příjemce u něhož proběhne dešifrování. Ačkoliv je dostupná omezená zkušební verze, testování aplikace provázely problémy takového rázu, které mi znemožnily přinést více osobních poznatků. Proto budu vycházet především z dostupných oficiálních informací.

00.jpg 01.jpg 02.jpg 03.jpg
Hlavní nabídka je totožná se standardním prostředím managementu zpráv • položky pod nabídkou Volby • nastavení umožňuje logování akcí a volitelné zabezpečení aplikace kódem

Menu aplikace je prakticky totožné se standardním prostředím managementu zpráv v telefonech s prostředím S60. Zahrnuje podnabídku zpráv přijatých, odeslaných i konceptů, včetně jejich tvorby spolu se šifrovaným adresářem kontaktů. V průběhu prvního spuštění vytvoří CryptoGraf Messaging nejprve profil uživatele. Přitom se podle náhodně vybraného obrázku z fotogalerie telefonu generuje unikátní, 1024 bitový šifrovací klíč (2048 bitový klíč při zakoupené licenci), celá procedura je zakončena zadáním hesla, které chrání složky se zprávami zrovna jako spuštění aplikace a práci v ní.

04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg
Průběh vytváření šifrovaného profilu (vizitky) uživatele

Protože (obousměrná) komunikace může probíhat pouze mezi šifrovanými a digitálně podepsanými kontakty osob, následujícím krokem je odeslání vlastní (šifrované) vizitky osobám, s nimiž hodláte komunikovat. Podobně lze tyto vizitky, jenž jsou ukládány do speciálního adresáře, přijímat také od ostatních. Aby bylo úplně jasno - CryptoGraf Messaging nepracuje s adresářem kontaktů v telefonu, ale vytváří svůj vlastní, s digitálně ověřenými a podepsanými osobami.

Spuštění editoru nové zprávy je chráněno heslem, nejprve je nabídnut výběr ověřeného adresáta až poté přichází na řadu tvorba zprávy. Při jejím odeslání je text nejprve krátkou chvíli šifrován, hned na to se zobrazí informace o velikosti právě odesílané zprávy. Minimální velikost v případě SMS jsou tři díly, u MMS je to 10 kB. Odeslané zprávy, zrovna jako přijaté, jsou tříděny do stejnojmenných složek, jenž jsou totožné s těmi, které jsou přístupny vestavěnou aplikací pro management zpráv. To co z vestavěného messengeru však uvidíte, jsou pouze zdrojová data šifrované zprávy.

08.jpg 09.jpg 10.jpg
Editor textové zprávy • před odesláním je zobrazena velikost šifrované zprávy • zdrojová data šifrované zprávy, zobrazená na telefonech bez dešifrovacího klienta

CryptoGraf Messaging nabízí jistotu identity osob s nimiž vedete komunikaci, ta je navíc utajená, ať už putuje jakoukoliv sítí nebo se při své cestě uchovává kdekoliv. Jistěže tento druh software není určen v první řadě žárlivým mileneckým párům. Výrobce ji míří především podnikatelům, bankéřům, makléřům, advokátům, novinářům či nevládním organizacím, kde mají informace velkou cenu a jejich únik může mít nedozírné následky.

Autor: CryptoGraf Company LimitedStránka programu: CryptoGraf Messaging
Platforma:
S60 2nd, 3rd edition
Download (zkušební verze)
Cena: $25.79

Témata článku: , , , Číslo telefonu, Původní umístění, Celá procedura, Milenec, Informační zpráva, Obousměrná komunikace, Nemalá část, Bezpečí, IMSI, Vzájemná komunikace, IMS, Šifrovaná komunikace, Zdrojový soubor, Ztracený telefon