Symbian S60: zkoušeli jsme N-Series

Dnes už můžete nakupovat software jednoduše - PayPal dorazil do Česka. Je libo MP3 přehrávač s nastavitelným ekvalizérem nebo raději šibeniční hru, za níž neutratíte ani korunu? A na závěr sleva na veškeré produkty Symbianware.

PayPal konečně v Česku

Když uživatelé telefonů se Symbianem na našem fóru diskutovali o tom, jestli platí nebo neplatí za software ve svém mobilním telefonu, často padaly argumenty na nemožnost koupit z České republiky zahraniční zboží přes internet. Tento týden snad byla konečně prolomena klíčová bariéra. Jeden z nejrozšířenějších internetových platebních systémů – PayPal – je už totiž dostupný i pro uživatele z Česka. Podrobnější informace o využití systému a možnostech platby najdete na serveru Živě.cz.

Televize do mobilu

Multimediální výbava chytrých telefonů, konkrétně přehrávač RealPlayer, umožňuje bezproblémovou práci se streamovanými médii. Vysílání online radií už jsme se v našem seriálu několikrát věnovali, ale televize se zatím příliš neobjevovala. Díky vysokorychlostním datovým přenosům je už ale i tato možnost reálná. Nejde o žádnou světovou novinku, ale aktualitu ryze českého rázu. Díky MeteoTV si můžete aktuální předpověď počasí vychutnat přímo v mobilním telefonu. Stačí jen v RealPlayeru naladit adresu rtsp://82.119.243.126/broadcast/meteotv.rm. Podrobnější informace najdete zde.

   
Zadávání adresy • připojování • předpověď • komentář odborníka 

Na N90 si počkáme

Všechny dohady o plánovaném prodeji Nokie N90 vyvrátila sama společnost před několika dny na tiskové konferenci. Jeho prodej se zatím odsouvá, zlé jazyky tvrdí, že kvůli problémům s novou verzí operačního systému a jinému displeji. Termín uvedení byl stanoven na polovinu měsíce srpna. Podrobnosti v naší bleskovce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie

N70 na vlastní oči

Oproti modelům N90 a N91 není N70 nijak výstřední. Jde o obyčejný smartphone, který si laik může jednoduše splést například s Nokií 6680. Přesto však má člen elitní N-Series v mnoha ohledech navrch. A možná právě proto na něj v Česku čeká spousta mobilních nadšenců jako na zjevení. Troufám si odhadnout, že z celé kolekce N-Series bude právě N70 nejprodávanějším kouskem. Měli jsme možnost si práci s N70 vyzkoušet na vlastní kůži. A samozřejmě, že si své zkušenosti a dojmy nenecháme jen pro sebe. Na našem trhu by se měla N70 objevit v říjnu za odhadovanou cenu kolem šestnácti tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie

A co N91?

Posledním bratříčkem elitní sady je N91. O tomto modelu můžeme, kromě již dříve napsaného, říci jen to, že termín jeho uvedení na prodejní pulty byl přesunut z ledna příštího roku na letošní prosinec. Vzhledem k výše zmiňovanému zpoždění Nokie ale nemusí být tento termín zdaleka konečný. Perfektní konfigurace operačního systému není nijak jednoduchou záležitostí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie

MP3Player 2.20

Ačkoli se to nezdá, spousta lidí si kupuje mobilní telefon se Symbianem právě proto, že dokáže přehrávat hudební soubory ve formátu MP3. Není nutné pak s sebou nosit kapesní MP3 přehrávač, ale bohatě postačí mobilní telefon. Přehrávač integrovaný přímo v telefonu je ale dost jednoduchý a nenabízí žádná pokročilejší nastavení. Pokud chcete kvalitnější produkt, vyzkoušejte MP3Player. Kromě ekvalizéru nabídne i podporu několika dalších formátů mimo MP3, ID tagy nebo automatické vytváření playlistů ze skladeb uložených v telefonu.

   
Přehrávání • lokální menu • ekvalizér • playlist

Autor: Viking Informatics (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 17,95 $

GPSMap 2.11

Čím dál populárnějším způsobem navigace nejen v dopravních situacích, ale i při cestování, je spojení mobilního telefonu a zařízení pro určování pozice podle družicového systému GPS. Další konkurencí na trhu je i aplikace GPSMap od maďarské společnosti Viking Informatics. Kromě zobrazení aktuálního umístění na přehledné mapě dokáže také přesně určit zeměpisné souřadnice a rychlost pohybu. Zařízení jsou párována přes Bluetooth.

   
Aktuální pozice • zobrazení na mapě • kalibrace mapy • nastavení

Autor: Viking Informatics (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 9,95 $

XS Finance 2.2

Správa osobních financí je v dnešní době velice důležitou věcí. Potvrzuje to i nedávno zveřejněná informace o viru napadajícím bankovní konta uživatelů. Nikdy nemůžete tušit, kdy takové „štěstí“ potká i vás. Je proto lepší si všechny příjmy a výdaje detailně zaznamenávat. Během chvilky pak máte přehled, zda se něco stalo, nebo jde o planý poplach. XS Finance dokáže dokonce v několika světových měnách hlídat nejen osobní finance. Ze získaných podkladů pak jednoduše vytvoří analýzy a předpoklady, jak bude vaše bankovní konto vypadat v budoucnosti, co si ještě můžete dovolit a co už je přespříliš. K aplikaci je přibalena i kompletní dokumentace ve formátu HTML.

   
Splash screen • tvorba nového účtu • měny • zobrazení v grafu

Autor: xcite software (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 24,99 $

Hangman 1.1

I když angličtině třeba příliš neholdujete, už podle obrázků je jasné, o co v této hře půjde. Hangman v překladu znamená kat, který smrt provádí oběšením. U nás je hra známa především jako šibenice. Princip je jednoduchý. Na začátku se před vámi objeví jednoduchá struktura slova nebo slovního spojení. Vy pak výběrem písmen hádáte, o jaký výraz by mohlo jít. Při neúspěšném pokusu je na vaši šibenici přidán jeden prvek. Po určitém počtu špatně uhádnutých písmen se stáváte oběšencem a prohráváte. Ke správné funkčnosti je třeba mít instalovány knihovny OPL.

   
Hra • lokální menu • konec hry

Autor: 3-Lib (stránka programu)
Download
Cena: zdarma

Neplaťte, když nemusíte

Na závěr drobná specialitka pro všechny vyznavače kvalitního softwaru. Pokud se rozhodujete o koupi některého z produktů společnosti Symbianware, právě teď je ten správný okamžik. Jelikož Symbianware slaví třetí výročí od svého založení, nabízí nyní všem svým příznivcům slevu 33 % na veškerý software. Stačí si na internetových stránkách e-shopu My-Symbian vybrat produkt a před objednáním zadat kód DDDCF6B5 pro uplatnění slevy.

Diskuze (2) Další článek: T-Mobile: bude se rychlý internet jmenovat Web & Walk?

Témata článku: , , , Series, Uplatnění slevy, Třetí výročí, Letošní prosinec, Obyčejný smartphone, Správný okamžik