Symbian: zahrajte si novodobého hada

Řada symbianových smartphonů se tento týden možná opět rozroste o další skvost. Uživatelé Siemensu SX1 by se mohli dočkat nového firmwaru. Ani v tomto díle nezapomeneme na bezpečnost mobilu. Nakonec přidáme několik her nejen pro zábavu, ale i cvičení mozkových závitů.

Pokračování N-Series?

Podle neoficiálních informací by Nokia na veletrhu E3, který začíná tento týden, mohla představit další přírůstek do řady N-Series. Údajně se bude jednat o herní konzoli, tedy nástupce populární Nokie N-Gage. Nechme se tedy překvapit, jak se povede dohromady skloubit špičkovost, elegance a především cena nasazená modely N70, N90 a N91 s moderními teenagerskými prvky, protože právě tato generace nejspíše bude i cílovou skupinou. Podrobnosti hledejte zde.

Nokia Sensor

K zajímavým aplikacím, které je možné sehnat zdarma, přibyl minulý týden i program Nokia Sensor. Na první pohled se jeho využití může zdát trochu nesmyslné, ale stačí pár správně vybavených přátel a hned pochopíte, proč si právě tuto aplikaci nainstalovat. Podrobnější informace o aplikaci Nokia Sensor najdete zde. Diskutovat o možnostech využití lze buď přímo pod článkem nebo v našem novém fóru.

   
Hlavní menu • nastavení • možnosti logování • týdenní přehled

Vydávání bezplatných aplikací pro podporu prodejnosti zařízení s operačním systémem Symbian je vůbec velice zajímavá a především pro uživatele přívětivá politika. Neméně zajímavé ale bude sledovat, jak dlouho tento trend Nokii vydrží.

Skype PTT

O Push-to-talk bylo v nedávné době napsáno až dost. Nemá tedy cenu mluvit o tom, na jakém principu „vysílačková“ komunikace probíhá. Jednoduše stisknete a mluvíte. Stejně pohodlně lze nyní komunikovat i přes internet propojením vašeho telefonu s desktopovou aplikací Skype. Podrobnější informace najdete zde a i o tomto programu můžete diskutovat v našem fóru.

 
Ukázky aplikace pro mobilní telefon

Download (testovací verze)
Cena: 9,00 $ (koupit)

Agile Messenger v novém

Hned dvakrát v minulém týdnu vydala společnost Agile Mobile aktualizaci nejoblíbenějšího instantního kecálka pro mobilní telefony vybavené Symbianem. Přehled novinek najdete v naší bleskovce. Kromě zmiňovaných aktualizací nabízí verze 3.51 ještě komunikaci pomocí alternativních portů 25 a 80, možnost odesílání hlasových zpráv nebo vylepšenou podporu programu Trillian.

   
Volba statusu • konverzace (s diakritikou) • zobrazení historie • nastavení historie

Series 60 příliš neválí

V minulém týdnu jsme vyhlásili výsledky ankety o nejlepší mobilní telefony roku 2004. Kategorie Nejlepší smartphone nebo komunikátor samozřejmě nemohla chybět. Do první desítky se kupodivu dostala pouze dvě zařízení založená na Symbianu Series 60. Na šestém místě byla Nokia 6630 a na osmém místě Siemens SX1. Kompletní výsledky všech kategorií najdete v samostatném článku.

SX1 FW15CZ: že by snad nakonec ano?

A když už přišla řeč na Siemens SX1, nesmíme zapomenout zmínit aktuální zprávu, která se rozlétla po internetu. Podle ní totiž Siemens nakonec přece jen chystá oficiální a uživateli dlouho očekávaný český firmware verze 15.

Viry v novém

Jak jsme nedávno slibovali, symbianové mobilní viry dostaly svoji vlastní katalogovou sekci. Kromě neustále aktualizovaného přehledu máte nyní možnost jednoduchého vyhledávání podle zadaných parametrů nebo přehledného srovnání jednotlivých položek. Podrobnější informace najdete zde. Katalogovou sekci MobilManie pak hledejte zde.

Symantec Mobile Security 4.0

Proti virům je třeba kvalitní antivirový program. O balíčku Symantec Mobile Security, který zahrnuje nejen antivirový program, ale i kvalitní mobilní firewall jsme se již zmiňovali. Tuto sadu si nyní můžete zakoupit a na dva roky si tím zajistit bezpečnost pro svůj symbianový smartphone. Tedy jedině v případě, že vás neodradí cena. Ta se pohybuje vysoko nad tisícem korun. Jsou v ní však zahrnuty pravidelné aktualizace jak virové báze, tak samotného jádra programu na dobu dvou let.

   
Instalace • ikony v menu • hlavní obrazovka • lokální menu

Autor: Symantec
Cena: 44,96 €

Advanced Call Manager 2.0

Advanced Call Manager je již docela známý software pro správu hovorů, SMS a vůbec všeho, co se točí kolem mobilního telefonu z komunikačního hlediska. Umožňuje filtrovat hovory, vytvářet seznamy povolených a zakázaných čísel, nastavovat upozornění na důležitá výročí nebo pokročile spravovat hovory za pomoci profilů. Nabízí i další volby jako nadefinovat textovou zprávu, která bude odeslána na číslo volajícího, pokud nebudete moci přijmout hovor. Máte-li rádi ve věcech pořádek, mohu přinejmenším vyzkoušení Advanced Call Manageru vřele doporučit. K dispozici je i podrobný uživatelský manuál.


Hlavní menu • nastavení reakce • definice profilu • hlavní nastavení

Autor: WebGate (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 19,99 $

Snake 2005

Kdo by neznal hru Snake (v českém překladu Had). Přestože je tato hra v současnosti již legendou, s jejími nejrůznějšími variantami se setkáme jen sporadicky. Jednou z mála je i Snake 2005. V této verzi však spíše než o postřeh jde především o logiku. Ačkoli to první kola nenaznačují, ve vyšších úrovních je nutné přemýšlet nad každým krokem, protože byste se nakonec nemuseli dostat zpět do skrýše. Protože jde o javahru, grafika není zrovna špičková. I přesto stojí Snake 2005 přinejmenším za vyzkoušení.

 
Hlavní menu • herní pole

Autor: DJStudio
Download (testovací verze)
Cena: 3,99 $

Championship Checkers Pro 6.20

A v logických hrách dnes ještě budeme pokračovat. Ani hru Checker (v česku nejčastěji překládáno jako Dáma) asi také netřeba představovat. Ačkoliv Championship Checkers Pro vypadá jako klasická javová hra, není tomu tak a CCP využívá všech možností operačního systému. Velice propracované je nejen uživatelské rozhraní, ale především možnosti, které samotná hra dává. Kromě počítače se proti vám může postavit protihráč online. Pokud neznáte pravidla, jejich podrobné znění (samozřejmě v angličtině) najdete přímo v menu. Je zde také spousta přehledných statistik nebo herních variací.

 
Informace • herní pole • lokální menu • interaktivní průvodce

Autor: DreamQuest Software
Download (testovací verze)
Cena: 9,99 $

JungleKing 1.0.1

A trochu zábavy na závěr. Se hrami využívajícími trojrozměrné prostředí se v poslední době setkáváme stále častěji. Ani JungleKing není výjimkou. Úkolem gorily, kterou během hry ovládáte, je přeskakovat krychle a procházet tak jednotlivými úrovněmi. Že to není nic jednoduchého (a nemalý podíl na tom má právě prostředí hry) pochopíte hned na začátku. Po pár skocích vás však bohužel aplikace požádá o sériové aktivační číslo, což je velkým omezením. Alespoň jedno kompletní kolo by jistě neuškodilo.

 
Splash screen • nastavení • informace

Autor: Digia (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 12,95 $

Váš názor Další článek: Čeština a slovenština pro bluetoothovou klávesnici Nokia SU-8W

Témata článku: , , , , Nokia 6630, Nokia N-Gage, Siemens SX1, Nov, Jednoduché vyhledávání, ACM, Herní pole