Synchronizovat lze (skoro) každý mobil

Potřebujete aktualizovat kontakty nebo položky v kalendáři a zoufáte si, že s hloupým mobilem to nejde? Poradíme, jak na to.
Kapitoly článku

Když se řekne synchronizace, většina uživatelů si zřejmě vybaví zdlouhavý proces připojování mobilu k počítači pomocí Bluetooth, kabelu nebo překonaného infraportu. K tomu si ještě domyslete nemalé obslužné programy, které beztak neslouží ke správě, ale k pouhé synchronizaci dat do jiných aplikací. Toto všechno pro každou značku telefonu s jiným postupem – a výsledkem je téměř jistě noční můra. Synchronizovat se přitom dá jednoduše a navíc univerzálně napříč zařízeními a odkudkoliv, kde se připojíte alespoň přes GPRS.

Pokud z vašeho mobilního telefonu pouze telefonujete a občas napíšete nějakou tu SMS, tak si možná říkáte, že čtete špatný článek. I při tak triviálním nasazení však můžete využít výhody vzdálené synchronizace pomocí technologie SyncML, která vám umožní spravovat své kontakty napříč zařízeními, značkami a navíc bez softwaru. Postačí vám kompatibilní mobil, za jaký lze označit odhadem 75 % všech v současné době provozovaných zařízení. Překvapivě najdete podporu synchronizace přes SyncML i u zdánlivě jednoduchých telefonů, které mají jinak vážné problémy se synchronizací.

Služby několika volně dostupných SyncML serverů nemusíte využívat jen pro synchronizaci dat mezi různými kalendáři, počítači, mobily, ale i jako prostou zálohu. Karta SIM již prostě nestačí jako nosič telefonních čísel a drtivá většina telefonů sází spíše na vlastní paměť. Do online databáze si jednoduše „odložíte“ své kontakty a při nemilé ztrátě telefonu nebo jeho nefunkčnosti si pak kontakty a případně i kalendář opět synchronizujete do nového zařízení. Můžou se také hodit pro udržení stejných informací ve více telefonech, které střídáte či používáte současně.

Konečně skutečně mobilní

Pokročilejší uživatelé mohou používat SyncML jako silný nástroj pro synchronizaci kalendářů, úkolů, e-mailů s poštovním serverem nebo stolním počítačem. Komplexnější řešení však vyžaduje pokročilejší nástroje a znalosti a také většinou vyloučí použití volně dostupných řešení, která na tento druh užití nejsou zcela připravená. Rozběhnout si vlastní SyncML server lze naštěstí i na open source řešení zvaném Funambol (www.funambol.com). To kombinuje jak server pro Windows i Linux, tak klienty pro Outlook, Windows Mobile i Symbian.

Funambol klient pro Outlook bohužel nelze použít s jinými servery, což omezuje jeho využití v kombinaci s volně dostupnými servery pouze na www.scheduleworld.com. U alternativních programů (ThunderBird, LightSaber) lze použít zásuvný modul Tsync (pouze kontakty) nebo SyncSW. Placený zásuvný modul od www.nexthaus.com však funguje bezvadně.

Všechny kompatibilní mobilní telefony samozřejmě umožňují synchronizaci kontaktů a většinou i kalendáře, u ostatních funkcí (úkoly, poznámky, oblíbené odkazy, e-maily) záleží již na možnostech daného zařízení. U telefonů s operačním systémem má SyncML největší podporu u Symbianu, kde nebude většinou potřeba doinstalovat klientskou aplikaci. Windows Mobile v základní podobě SyncML zcela ignoruje, což je vzhledem k existenci ActiveSync (viz rámeček Konkurenti) celkem pochopitelné. Volně dostupný klient nabízí pouze www.goosync.com (pouze kalendář) nebo zmíněný Funambol bez kompatibility s jinými servery. Za placené řešení vydáte kolem 500 až 1 000 Kč a fungují velmi dobře (například produkty www.synthesis.ch nebo www.ttsync.com).

Nic není ideální

Všechno to zní celkem dobře, ale možná se teď ptáte, co zaplatíte vašemu operátorovi. Přenos dat probíhá u drtivé většiny telefonů přes GPRS nebo rychlejší technologie pro přenos dat, platíte proto pouze za objem přenesených dat. Prvotní synchronizace (kompletní odeslání nebo příjem dat ze serveru) se při 300 kontaktech a střídmém počtu ostatních záznamů vejde do 200 kB, za než i bez speciálních datových tarifů zaplatíte do 30 Kč. Další synchronizace, při kterých se přenáší mnohem méně položek, se již vejdou do několika kB dat za halířové položky – pozor však, jaký APN (přístupový bod) máte nastaven, protože wapový profil bývá až desetkrát dražší než ten internetový.

Jednou z často diskutovaných nevýhod použití veřejných SyncML serverů je bezpečnost dat. Provozovatelé sice v podmínkách ručí za vaše soukromí a také bezpečnost a nedotknutelnost vašich dat, ale tomu žádný správný paranoik nevěří. Běžný uživatel si však starosti dělat nemusí, protože kontakty samotné nemají velkou cenu (nebo jsou i snadno dohledatelné jinde) a hodnota kalendáře je zcela jistě nulová (pokud zrovna nejste plánovanou obětí mafiánského gangu, který potřebuje přesně vědět, kam rozmístit ostřelovače). Nikdo proto nebude vynakládat žádnou iniciativu pro jejich získání nebo zneužití.

Servery zdarma

K využití SyncML budete potřebovat server, který bude sloužit jako místo pro ukládání, editaci a synchronizaci vašich klientských zařízení. Na internetu lze využít služeb hned několika serverů zcela zadarmo, nebo si v případě pokročilé paranoie a dostupnosti vlastního serveru můžete vytvořit sami.

www.mobical.net – jeden z nejlepších serverů, který nabízí práci se všemi typy informací (kontakty, kalendář, úkoly, poznámky, záložky) a zároveň poskytuje i automatickou konfiguraci (v závislosti na klientovi).

www.zyb.com – kromě lákavého designu osloví i kompletní nabídkou služeb a v budoucnu možná i zásuvným modulem pro Outlook. V nabídce automatické konfigurace si udržuje vysokou aktuálnost.

www.scheduleworld.com – server se zaměřuje hlavně na práci s kalendářem a jeho propojením s oblíbeným Google Calendar. Pouze tento z volně dostupných serverů podporuje Funambol klient (www.funambol.com), neumí však správně pracovat s kontakty ani úkoly.

www.goosync.com – zaměřuje se hlavně na spolupráci s Google Calendar a ve verzi zdarma má omezený (ale dostatečný) výběr funkcí. Kontakty zatím nepodporuje vůbec, stejně tak úkoly, ale jako jediný nabízí volně šiřitelnou synchronizační aplikaci pro Windows Mobile zařízení.

Praktický návod

Návod funguje pro bezplatný server www.mobical.net.

1. Prvním krokem k úspěšnému používaní serveru Mobical je samozřejmě registrace, kterou jednoduše zahájíte přímo z hlavní stránky serveru tlačítkem Register for free. V první obrazovce stačí vybrat zemi a hned v další doplnit zbývající informace o uživateli, kde je nejdůležitější uvést správné telefonní číslo a e-mail.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

2. Po vyplnění a stisku tlačítka Register the account by vám na zadané telefonní číslo měla dojít SMS zpráva s textem Welcome to Mobical.net. Your password is… Pomocí uvedeného hesla se následně můžete přihlásit z úvodní stránky serveru.

Klepněte pro větší obrázek

3. Uvnitř vás opět čeká průvodce, předtím však doporučujeme změnit heslo v dialogu Change password. Průvodce případně opět vyvoláte pod položkou Support | Getting started wizard Z obsáhlého seznamu si vyberete značku a model telefonu, který hodláte se službou používat. Informace pak slouží buď přímo k poslání nastavovací SMS, kterou podporuje velká část kompatibilních zařízení i sítí, nebo k uvedení postupu pro manuální nastavení.

Klepněte pro větší obrázek

4. Při nefunkčním automatickém nastavení se nemusíte bát žádné velké složitosti. Stačí v menu vašeho telefonu vyhledat položku Synchronizace (nebo Vzdálená synchronizace, případně Motosync), kterou lze najít v menu pod částí menu Připojení nebo Organizér a podobně (u různých značek a modelů se liší).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

5. Jestliže jste danou položku objevili, vytvořte si nový účet (většina telefonů umí pracovat s více službami současně). V něm zadejte jako adresu www.mobical.net/sync/server a přístupové jméno i heslo stejné, jaké jste zadali při registraci (jméno) nebo prvotním přihlášení (heslo). Pak stačí jen zvolit databázi kontaktů „con“ a databázi kalendáře „cal“, případně ještě úkoly pod názvem „task“.

Klepněte pro větší obrázek 

6. Při nastavování účtu a možností synchronizace si dejte pozor na nastavení způsobu připojení, který významně ovlivní výsledné poplatky za přenos dat. U většiny modernějších telefonů byste měli mít možnost zvolit profil „internet“, který má nejnižší poplatky. V horším případě bude dostupná pouze volba wapového GPRS profilu s poplatky o něco vyššími. Synchronizaci doporučujeme vykonávat pouze manuálně a nenastavovat automatické intervaly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

7. Když je vše nastaveno, můžete spustit synchronizaci, kterou vyvoláte většinou ze stejné nabídky, v níž jste provedli nastavení. Pokud vše proběhne hladce, můžete rovnou ve webovém rozhraní prozkoumat a případně i upravit osobní data. Pod položkou Backup | Import/export najdete také možnost exportovat váš kalendář a kontakty do souboru a zálohovat si je i do počítače manuálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: , , , Nový účet, Noční můra, Osobní nastavení, Plánovací Kalendář, Nejrůznější typ, Silný nástroj, Otevřený standard, MOBI, Paranoik, Druhý hráč, Mobil